10 grunner til å bry seg om Sudan

To år har gått siden krigen brøt ut i Sudan. Den har ført til verdens største flukt- og sultkrise, hvor over 30 millioner mennesker har behov for nødhjelp. Hvorfor får det ikke mer oppmerksomhet?

Publisert: 11.04.2025

Barn på flukt i Sudan
BARNA LIDER: I følge nye tall fra FN er over halvparten, 53 prosent, av de internt fordrevne i Sudan barn.

I april 2023 brøt det ut krig i Sudan. To år senere har konflikten utviklet seg til verdens største humanitære krise. Likevel nevnes situasjonen i Sudan sjelden i mediene. Krisen havner i skyggen av andre store konflikter, og landet er blant dem som rammes hardest av USAs massive bistandskutt. Nå står flere millioner mennesker i fare for å miste livet.

1. Fluktkrise

Krisen i Sudan omtales som både den største og raskest voksende fluktkrisen i verden. Totalt er over 12 millioner mennesker drevet på flukt. 8,8 millioner internt i landet og 3,5 millioner har flyktet til naboland som Tsjad, Etiopia, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Over halvparten av de som lever på flukt er barn.

Familier på flukt i Sudan.
PÅ FLUKT: Konflikten i Sudan har drevet millioner av mennesker på flukt. Familier legger ut på lange og farlige reiser, på jakt etter trygghet og hjelp.

2. Voldtekt som våpen

Over 12 millioner kvinner og jenter, og stadig flere menn og gutter, risikerer å bli utsatt for seksuell vold i Sudan. Ifølge FN er dette en økning på 80 prosent fra året før. Overgrepene brukes systematisk for å skremme, kontrollere befolkningen og drive sivile på flukt. Ofrene kan være helt ned i åtteårsalderen.

For mange er overgrepene forbundet med skam og sosial utstøtelse. Ifølge UNICEF har flere overlevende sagt at de heller ville blitt drept enn voldtatt.

3. En tapt generasjon

Omtrent 17 millioner barn – av totalt 19 millioner – står nå uten skolegang som følge av krigen. Ifølge FN oppgir over 70 prosent av husholdningene at ett eller flere barn har sluttet helt eller delvis på skolen.

Mange skoler er stengt, ødelagt eller tatt i bruk som tilfluktssteder for internt fordrevne, noe som gjør det vanskelig å gjenoppta undervisningen. Tap av utdannelse gjør barn og unge, og spesielt jenter, ekstra sårbare for blant annet utnyttelse og barneekteskap.

Les mer: Utdanning i kriser.

Bruken av barnesoldater i Sudan øker

4. Barnesoldater

I Sudan rekrutteres barn som soldater av væpnede grupper. Mange kommer fra fattige områder og har få alternativer. Noen blir tvunget gjennom trusler, mens andre verves fordi de trenger mat eller beskyttelse. Barna brukes i kamper, til å bære våpen og forsyninger, og til andre farlige oppgaver.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer.

Støtt nå

5. Millioner sulter

Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) har 24,6 millioner mennesker i Sudan for lite mat. Mange sulter, og i fem områder er det bekreftet hungersnød. Over fire millioner barn og rundt én million gravide og ammende kvinner er underernærte. Hjelpen når ikke ut til alle, og situasjonen kan bli enda verre i 2025 på grunn av kutt i bistand.

Voldtatt av en soldat

Sara* (17) fra Sudan ble utsatt for brutale overgrep da soldater angrep familiens hjem.


Les historien hennes 

6. Drap på sivile

Drap er utbredt, og hvor mange som er drept i krigen varierer mellom ulike kilder. Ifølge New York Times kan opptil 150 000 mennesker ha mistet livet. En uavhengig ekspertgruppe anslo i en rapport til FN at mellom 10 000 og 15 000 mennesker ble drept bare i desember 2023.

7. Sykdommer sprer seg

Sudan står midt i en alvorlig helsekrise. Sykdommer som malaria, meslinger, denguefeber og kolera sprer seg raskt, særlig i områder med dårlig tilgang til rent vann og helsehjelp. Flere av disse sykdommene kunne vært behandlet, men har blitt livstruende fordi helsevesenet i praksis er brutt sammen. Det mangler medisiner, utstyr og helsepersonell.

Plan har plassert vannstasjoner på sentrale plasser
RENT VANN: I leirene bor folk tett, og uten rent vann sprer sykdommer seg raskt. Som en del av nødhjelpen setter Plan opp vannstasjoner på sentrale steder i leirene.

8. Psykiske traumer

Krig og flukt setter dype spor, men mange overlevende i Sudan får ikke hjelpen de trenger. Psykiske plager som angst, depresjon og traumer er utbredt, særlig blant dem som har opplevd vold. Tilgangen til psykososial støtte er svært begrenset, og mange hjelpetilbud er ødelagt. Samtidig lider mange i stillhet av frykt for skam og utenforskap.

Ansam sliter med traumer

 – Soldater stoppet oss flere steder på veien. De gjennomsøkte bagasjen og lommene til alle mennene, på jakt etter våpen eller andre verdifulle gjenstander, sier Ansam.
 

Les historien her 

9. Samfunnet bryter sammen

Ifølge UNFPA har det vært over 540 angrep på helsefasiliteter i Sudan de siste to årene. Utstyr blir ofte stjålet, og både helsearbeidere, pasienter og ambulanser utsettes for vold og trusler. Slike angrep rammer ikke bare sykehus, men også vannanlegg og kraftverk, og har ført til at millioner nå står uten rent vann, strøm og helsehjelp.

FN melder om at over 70 prosent av helsefasilitetene i konfliktområdene nå er ute av drift.

10. Økonomisk kollaps

Prisene på drivstoff, mat og vann har økt med over 60 prosent i deler av Sudan, samtidig som valutaen har stupt i verdi. Det gjør import av nødvendige varer nesten umulig. Mange bønder mangler tilgang til gjødsel og drivstoff. Jordbruksområder er gjort om til krigssoner, og millioner har flyktet fra gårder og byer.

De fleste sykehus i Sudan er ute av drift
ANGREP PÅ SYKEHUS: Flere sykehus i Sudan har opplevd å bli angrepet, noe som har svekket helsetilbudet i landet.

Hva gjør Plan

Plan har jobbet i Sudan i over 45 år og har nådd mer enn 1,2 millioner mennesker, med særlig fokus på barn, kvinner og personer med funksjonsnedsettelser. Vi driver nødhjelpsarbeid både i Sudan og i nabolandene Tsjad, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk, Egypt og Etiopia.

  • Vi tilbyr trygge områder og tilgang til uformell utdanning for barn som er berørt av krigen. Målet er å sikre at barn på flukt får skolegang og samtidig nødvendig trygghet og beskyttelse.
  • I samarbeid med lokale partnere bygger vi midlertidige klasserom, oppgraderer skoler, deler ut læremateriell og gir lærere opplæring i undervisning under krise.
  • Vi driver barnevennlige områder der barn kan leke, tegne og synge. Vi bruker fortelling og lek som metode for å hjelpe dem å bearbeide traumer.
  • Som en del av nødhjelpsresponsen deler vi ut tepper, bøtter, myggnett, matter og såpe til familier som har mistet alt – i tillegg til mat og vann.
  • Vi informerer om behandlingstilbud og rettigheter, og oppfordrer til å melde fra om vold. Vi gir også helsepersonell opplæring i håndtering av kjønnsbasert vold.
  • Vi jobber for å styrke lovverket og sikre at politi og rettsvesen tar voldssaker på alvor.
  • Vi jobber for å dekke jenter og kvinners behov, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og landene rundt er dessverre kraftig underfinansiert.