10 grunner til å bry seg om Sudan
To år har gått siden krigen brøt ut i Sudan. Den har ført til verdens største flukt- og sultkrise, hvor over 30 millioner mennesker har behov for nødhjelp. Hvorfor får det ikke mer oppmerksomhet?
Publisert: 11.04.2025

I april 2023 brøt det ut krig i Sudan. To år senere har konflikten utviklet seg til verdens største humanitære krise. Likevel nevnes situasjonen i Sudan sjelden i mediene. Krisen havner i skyggen av andre store konflikter, og landet er blant dem som rammes hardest av USAs massive bistandskutt. Nå står flere millioner mennesker i fare for å miste livet.
1. Fluktkrise
Krisen i Sudan omtales som både den største og raskest voksende fluktkrisen i verden. Totalt er over 12 millioner mennesker drevet på flukt. 8,8 millioner internt i landet og 3,5 millioner har flyktet til naboland som Tsjad, Etiopia, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Over halvparten av de som lever på flukt er barn.

2. Voldtekt som våpen
Over 12 millioner kvinner og jenter, og stadig flere menn og gutter, risikerer å bli utsatt for seksuell vold i Sudan. Ifølge FN er dette en økning på 80 prosent fra året før. Overgrepene brukes systematisk for å skremme, kontrollere befolkningen og drive sivile på flukt. Ofrene kan være helt ned i åtteårsalderen.
For mange er overgrepene forbundet med skam og sosial utstøtelse. Ifølge UNICEF har flere overlevende sagt at de heller ville blitt drept enn voldtatt.
3. En tapt generasjon
Omtrent 17 millioner barn – av totalt 19 millioner – står nå uten skolegang som følge av krigen. Ifølge FN oppgir over 70 prosent av husholdningene at ett eller flere barn har sluttet helt eller delvis på skolen.
Mange skoler er stengt, ødelagt eller tatt i bruk som tilfluktssteder for internt fordrevne, noe som gjør det vanskelig å gjenoppta undervisningen. Tap av utdannelse gjør barn og unge, og spesielt jenter, ekstra sårbare for blant annet utnyttelse og barneekteskap.
5. Millioner sulter
Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) har 24,6 millioner mennesker i Sudan for lite mat. Mange sulter, og i fem områder er det bekreftet hungersnød. Over fire millioner barn og rundt én million gravide og ammende kvinner er underernærte. Hjelpen når ikke ut til alle, og situasjonen kan bli enda verre i 2025 på grunn av kutt i bistand.
6. Drap på sivile
Drap er utbredt, og hvor mange som er drept i krigen varierer mellom ulike kilder. Ifølge New York Times kan opptil 150 000 mennesker ha mistet livet. En uavhengig ekspertgruppe anslo i en rapport til FN at mellom 10 000 og 15 000 mennesker ble drept bare i desember 2023.
7. Sykdommer sprer seg
Sudan står midt i en alvorlig helsekrise. Sykdommer som malaria, meslinger, denguefeber og kolera sprer seg raskt, særlig i områder med dårlig tilgang til rent vann og helsehjelp. Flere av disse sykdommene kunne vært behandlet, men har blitt livstruende fordi helsevesenet i praksis er brutt sammen. Det mangler medisiner, utstyr og helsepersonell.

8. Psykiske traumer
Krig og flukt setter dype spor, men mange overlevende i Sudan får ikke hjelpen de trenger. Psykiske plager som angst, depresjon og traumer er utbredt, særlig blant dem som har opplevd vold. Tilgangen til psykososial støtte er svært begrenset, og mange hjelpetilbud er ødelagt. Samtidig lider mange i stillhet av frykt for skam og utenforskap.
9. Samfunnet bryter sammen
Ifølge UNFPA har det vært over 540 angrep på helsefasiliteter i Sudan de siste to årene. Utstyr blir ofte stjålet, og både helsearbeidere, pasienter og ambulanser utsettes for vold og trusler. Slike angrep rammer ikke bare sykehus, men også vannanlegg og kraftverk, og har ført til at millioner nå står uten rent vann, strøm og helsehjelp.
FN melder om at over 70 prosent av helsefasilitetene i konfliktområdene nå er ute av drift.
