Jente i klasserom i Mali

Utdanning i kriser

Utdanning er en grunnleggende rettighet, men i kriser og konflikt blir den ofte kraftig påvirket. Årlig fratas millioner av barn muligheten til å få en trygg og god utdanning.

Globalt er det estimert at 234 millioner barn i skolepliktig alder, i 60 land er påvirket av kriser og konflikt. Av disse er det hele 84 millioner barn som ikke får skolegang i det hele tatt. Halvparten av barna som ikke får gå på skole bor i Sudan, Afghanistan, Etiopia, Kongo og Pakistan.

Infografikk av barns om ikke går skolegang

Krisene i verden har blitt stadig flere, mer intense og mer omfattende. Klimaendringer og ekstremvær skaper også store problemer, og gjerne i land som allerede er rammet av kriser. Dette fører til matusikkerhet og store flyktningstrømmer.

Når barn blir eksponert for slike kriser, kan det ha langvarige og negative konsekvenser for deres helse, utdanning og fremtid.

Unge skolejenter i Bangladesh
FØRSKOLE: Jenter i en flyktningleir i Cox's Bazar i Bangladesh.
Tegnet ikon av  bok og penn for utdanning
Ung kvinne går ute i Mali

Derfor er skolegang viktig i kriser:

  • Skoler beskytter mot vold, barneekteskap, barnearbeid og annen utnyttelse.
  • Utdannelse gir større muligheter for jobb og økonomisk uavhengighet. 
  • Barn lærer om sykdommer, mat, hygiene, seksuell og reproduktiv helse og andre viktige temaer.
  • Skolen styrker barn ved å lære dem om konflikthåndtering, demokrati, menneskerettigheter og klimaendringer.

Hvordan kriser påvirker skolegang

Skoler er arenaer for læring, men også for beskyttelse. I konflikter eller ved en naturkatastrofe kan skoler bli ødelagt eller brukt til andre formål, som midlertidige bosteder for folk på flukt.

Det er større risiko forbundet med skolegang i kriser, siden skoleveien kan være vanskelig og farlig, og selve skolen kan bli utsatt for angrep. Under flyktningstrømmer hvor store mengder mennesker er i bevegelse, er skolegang en fjern drøm for mange.

I et land med konflikt vil dårlig økonomi og fattigdom gjøre alt vanskeligere, for både skolesystemet og for barna som trenger uniformer, skolesaker og skolepenger.

I kriser og konflikt er det ekstra viktig at barn får alternativ og tilrettelagt skolegang for å sikre fremtiden deres.

Gift som 14-åring

– Foreldrene mine sa at de ikke hadde mulighet til å betale for ungdomsskolen. Det demotiverte meg. På grunn av disse utfordringene satte vi oss ned som familie og bestemte at jeg burde gifte meg.

I seks måneder var 16 år gamle Mercy ute av skolen, og i et voldelig ekteskap. Så møtte hun en helt spesiell og driftig dame.


Les historien til Mercy

Jenter mister skolegang først

I kriser og konflikt svekkes de strukturene som normalt beskytter jentebarn. Jenter som blir skilt fra foreldrene sine, blir oftere utsatt for overgrep og/eller giftet bort i tidlig alder. De kan også bli giftet bort hvis familien er fattig, for da får familien en munn mindre å mette. 

Diskriminering av jenter og kvinner forsterkes i humanitære kriser, særlig i samfunn som allerede har liten grad av likestilling. Fattigdom er en vanlig årsak til at jenter mister skolegang. For at foreldrene skal slippe å betale skolepenger går jentene hjemme, eller giftes bort. Det er heller ikke uvanlig at jenter blir nødt til å slutte på skolen for å ta seg av huslige oppgaver. Dette skjer oftere jenter enn gutter på grunn av tradisjonelle kjønnsrollemønster.

Les mer: Jenter i krise.

Knust hjerte
Jente fra Mali skriver på tavlen

MALI: Konfliktene i Mali har ført til at det er ett av landene i verden med flest barneekteskap. Fattigdom er både en driver og en konsekvens. Her er tidlig graviditet vanlig, og jenter mister ofte skolegang på grunn av dette.

Hva gjør Plan?

  • Tilrettelegger for trygg undervisning og tilgang til skolemateriale.
  • Frykt og traumer preger mange skolebarn i kriser, og undervisningen må derfor tilrettelegges. Lærere læres opp i å håndtere dette.
  • Barn får tilbud om psykososial støtte.
  • Undervisning som fremmer likestilling og utfordrer skadelige kjønnsnormer.
  • Søkelys på å holde jenter på skolen, eller tilby undervisningsopplegg som gjør det lettere for dem å komme tilbake til skolen hvis de har droppet ut.
  • Informerer foreldre og omgivelser om viktigheten av skolegang.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Publisert: 14.03.2025