Syrisk jente ser inn i kamera

Jenter i kriser

Alle barn er sårbare i kriser, men jenter er særlig utsatt. Tenåringsjenter opplever økt risiko for fysisk og seksuell vold, barneekteskap og tapt skolegang.

Til enhver tid er det en eller annen form krise i verden, som hungersnød, borgerkrig, krig og naturkatastrofer. Ofte flere samtidig, og de forsterkes av fattigdom. Å stå i kriser og konflikt i overgangen fra barn til voksen, er svært krevende for mange unge jenter. Og det er dessverre ikke uvanlig at de opplever grove rettighetsbrudd.

Utsettes for vold og overgrep

I kriser og konflikt svekkes de strukturene som normalt beskytter jentebarn. Barn som blir skilt fra foreldrene sine, blir oftere utsatt for overgrep og/eller giftet bort i tidlig alder. Voldtekt som våpen utført av soldater er dessverre også vanlig.

Jenter kan bli giftet bort hvis familien er fattig, for da får familien en munn mindre å mette. For å overleve og ta vare på familiene sine, kan tenåringsjenter bli tvunget til prostitusjon eller bli ofre for menneskehandel. 

En ny start

Møt Mercy (16) som ble gift som 14-åring. Etter et halvt år fikk hun hjelp av en helt spesiell ung dame til å komme seg ut av ekteskapet med den voldelige mannen – og tilbake til skolen.

Les historien her

Kjønnsstereotypier forsterkes i kriser, og vold i hjemmet øker, blant annet som følge av stress og økonomiske vanskeligheter.

I kriser og konflikt er det dessuten ofte vanskelig for unge jenter å få tilgang på seksuell og reproduktive helsetjenester som beskytter dem mot tidlig, uønsket graviditet og seksuelt overførbare sykdommer.

Tegnet ikon av  bok og penn for utdanning

Mister skolegang

Skoler er arenaer som gir læring, men også beskyttelse. I konflikter kan skoler bli ødelagt eller brukt til andre formål. Når mennesker er på flukt, kan skolegang være helt utilgjengelig. Tilgang til utdannelse er helt avgjørende for jenters umiddelbare beskyttelse, og for å sikre fremtiden deres.

Les mer: Utdanning i kriser.

Mennesker på flukt i Gaza.

Likestilling på vent

Diskriminering av jenter og kvinner forsterkes i humanitære kriser, særlig i samfunn som allerede har liten grad av likestilling.

Mangel på skolepenger er også en årsak til at jenter oftere enn gutter mister skolegang. Det er heller ikke uvanlig mange steder at jenter blir nødt til å slutte på skolen for å ta seg av huslige oppgaver.

Jenter i litt ødelagt klasserom i Gaza
GAZA: De fleste skoler i Gaza er ødelagte, men frivillige lærere samler elever i det som er igjen.

Jenter sulter

Inntil 757 millioner mennesker – én av elleve – led av sult i 2023.

Matmangel har store konsekvenser på tvers av lokalsamfunn, men det påvirker jenter, gutter, kvinner og menn ulikt. Jenter og kvinner står for 70 prosent av dem som sulter i verden, og svært mange rapporterer om seksuelle overgrep og trakassering i forbindelse med vannhenting og matutdeling.

Kvinner og barn er spesielt utsatt for underernæring og det er vanlig at jenter blir giftet bort, tatt ut av skolen og tvunget til å jobbe for å hjelpe familien sin med å overleve.

Les mer: Sult og tørke rammer millioner av barn.

Jente i Sudan
Tegnet ikon for deltakelse og lederskap

Slik jobber vi

Når en krise inntreffer jobber vi for å beskytte barn – med spesielt fokus på jenter. Vi vet at når krisen rammer er det ofte denne gruppen som er mest sårbare. Vårt nødhjelpsarbeid er bygget på universelle verdier og humanitære prinsipper.
 
Vi samarbeider med lokalsamfunn og frivillige for å styrke beredskapen og deres evne til å takle kriser. Nødhjelpen vår bygger på langsiktig tilstedeværelse i lokalsamfunnet, hvor vi kjenner området og menneskene godt.

I 2024 responderte vi på 87 kriser over hele verden. Les mer om hvordan vi jobber her.

Verdenskart som viser hvor Plan jobber

Vårt viktigste oppdrag er å styrke barns rettigheter. Det gjør vi både langsiktig og gjennom nødhjelp – i over 80 land og 66 875 lokalsamfunn.

Hva gjør Plan?

  • Plan jobber for å holde jentene på skolen og for å få de tilbake.
  • Vi gir informasjon om hvilke farer tenåringsjenter er utsatt for og hvordan lokalsamfunnet kan beskytte jenter.
  • Vi tilbyr psykososial støtte eller spesialisert helsehjelp til tenåringsjenter som har vært utsatt for traumatiske hendelser.
  • Vi gir informasjon om jenters rettigheter, og opplæring i seksuell og reproduktiv helse.
  • Vi er en aktiv forkjemper for at jenters stemmer blir hørt, og jobber opp mot myndigheter for at jenter skal bli inkludert i beslutninger som angår dem.
  • Vi setter opp trygge soner for kun barn og unge. Der får de undervisningsaktiviteter, lek og psykososial støtte.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Gi nå

Sist oppdatert: 25.02.2025