Gutt fra Sudan bærer mat på hodet.

Sudan –
verdens største sultkatastrofe

Etter nesten ett år med borgerkrig, står Sudan overfor en massiv sultkrise. 25 millioner mennesker har nå akutt behov for nødhjelp.

Siden 15. april 2023 har Sudan vært rammet av en brutal borgerkrig som har fått alvorlige konsekvenser. I tillegg til krig og konflikt påvirkes landet av klimaendringer som tørke og flom, noe som forverrer situasjonen.

Millioner på flukt

Krigen i Sudan har sendt millioner av mennesker på flukt til nabolandene. De fleste ender opp på steder som er rammet av tørke og sult, og hvor det mangler grunnleggende helsetjenester.

Situasjonen nå:

  • Over 14 millioner mennesker er drevet på flukt.
  • Over 16 millioner barn er underernært. 
  • 2,1 millioner har flyktet til nabolandene Egypt, Sør-Sudan, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk og Etiopia.
  • 25 millioner mennesker har behov for akutt humanitær hjelp. Av disse er over 16 millioner barn.
Gutt fra Sør-Sudan.

Over 25 millioner sulter

Kun 5 prosent av befolkningen har råd til et ordentlig måltid om dagen. Ifølge FNs matvareprogram (WFP) lider nå over 25 millioner mennesker av sult. Dette er over halvparten av Sudans befolkning. Av disse lever 755 000 under katastrofale forhold, og sultrelaterte dødsfall er allerede rapportert.

Bakgrunn for konflikten

Sudan har vært preget av uro og konflikt i mange år. Høsten 2021 opplevde landet et statskupp og i april 2023 oppsto en konflikt mellom de militære lederne i landet. Det førte til brutale kamper både i Sudans hovedstad Khartoum og i regionen Darfur.

Begge sider anklages for brudd på menneskerettighetene. Årsakene til konflikten er komplekse og inkluderer økonomiske interesser, maktbalanse og etniske forskjeller.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

For 20 år siden var Darfur verdens største sultkrise, og verden samlet seg for å hjelpe. Men i dag er Sudans befolkning glemt.

Cindy McCain, administrerende direktør i WFP


Kjønnsbasert vold øker

Den pågående humanitære krisen i Sudan har dramatiske konsekvenser for kvinner og barn. Før kampene brøt ut, var over tre millioner kvinner og jenter utsatt for kjønnsbasert vold, ifølge FN. I juli eskalerte antallet dramatisk. Nå står 6,7 millioner kvinner og jenter i fare for å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Ifølge en rapport fra Human Rights Watch er kvinner og jenter spesielt utsatt for voldtekter i områder ved Darfur-regionen.

Voldtatt av en soldat

Sara* (17) og Samira* (16) måtte flykte til Renk i Sør-Sudan på grunn av krigen. De er fanget i et liv på flukt og har ansvar for både søsken og et barn som er et resultat av en voldtekt.

Helsetilbud svekkes

Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs befolkningsfond (UNFPA) melder om angrep på sykehus, utstyr og helsepersonell. Dette fører til at kvinner og jenter ikke får livreddende behandling. Gravide kvinner rammes hardest.

Nesten 80 prosent av alle sykehus i landet er stengt og i noen av de mest kritiske områdene har helsetilbudet nærmest kollapset. Det er mangel på vann, mat og medisiner. Sykdommer som kolera, meslinger og malaria sprer seg derfor raskt.

Jente fra Sudan.

Hva gjør Plan?

  • Vi jobber på spreng for å hjelpe befolkningen i Sudan og nabolandene Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Egypt og Etiopia.
  • I en akutt krise som denne handler det om å bidra med det mest nødvendige mennesker trenger for å overleve. Som mat, vann, tepper, bøtter, myggnett og hygieneartikler. 
  • I tillegg bygger vi midlertidige tilfluktssteder og driver barnevennlige og trygge steder der barn får hjelp til å bearbeide traumer.
  • Krig og konflikt har alvorlige konsekvenser for den mentale helsen til barn. Det er avgjørende at de har trygge steder hvor de kan leke, være med jevnaldrende og få hjelp til å snakke om det de har opplevd.  
  • Vi jobber for å dekke jenter og kvinners behov, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og landene rundt er dessverre kraftig underfinansiert.