Skolejenter sitter på en benk og smiler mot kamera

Likestilling i verden

Alle barn har like rettigheter, men ikke de samme mulighetene. Jenter blir ofte diskriminert og utsatt for vold og overgrep – bare fordi de er jenter.

Det har vært en alvorlig tilbakegang for jenters rettigheter og likestilling de siste årene. Eksemplene er mange, og kan komme til uttrykk på ulike måter

Eksempler på tilbakeslag for likestilling

Abort

USA: Strengere abortlover begrenser kvinners rettigheter. Opphevelsen av Roe v. Wade i 2022 gjorde abort ulovlig i flere delstater. I 2025 gjeninnførte president Trump "munnkurvregelen", som kutter bistand til organisasjoner som støtter eller utfører abort. Abortrettigheter er også redusert i Polen og Ungarn.

Færre rettigheter

Afghanistan: Siden 2021 har Taliban gradvis utestengt jenter og kvinner totalt fra samfunnet. De kan blant annet ikke ta videregående eller høyere utdanning, bevege seg fritt i offentligheten eller snakke med andre kvinner. De skal i praksis ikke sees eller høres. 

Barneekteskap

Irak: I 2025 innførte det iranske parlamentet barneekteskap ved at aldersgrensen for å gifte seg settes ned fra 18 år til 9 år.
USA: Barneekteskap er fremdeles lovlig i flere stater.

Hver tredje sekund giftes en jente bort mens hun fortsatt er barn. Les mer om barneekteskap.

Ulik lønn

Kvinner tjener fremdeles mindre enn menn i de fleste land og bransjer i verden.

Manglende skolegang

129 millioner jenter får ikke gå på skole. Uten skolegang fratas jenter muligheten til å bli økonomisk selvstendige.

Les mer om jenter og utdanning

Netthets

Jenter er spesielt utsatt for seksuelle krenkelser, overgrep og misbruk på nett.

Les mer om digital trakassering 
(PDF-fil på engelsk)


Likestilling i verden

  • Én av tre jenter og kvinner opplever fysisk eller seksuell vold i løpet av livet. Overgrepene skjer ofte fra en person de kjenner. 

  • For hvert år en jente får gå på ungdomsskole, øker inntekten hennes med 10-20 prosent senere i livet.
  • 200 millioner jenter og kvinner som lever i dag har blitt utsatt for kjønnslemlestelse.
  • 234 millioner færre jenter og kvinner har tilgang til internett på mobil, sammenlignet med gutter og menn.

Kilder: Verdens helseorganisasjon, girlsnotbrides, World Economic Forum GSMA, UNESCO.

Forhold som hindrer likestilling

  • Politiske endringer: Politiske skifter kan føre til innføring av lover som begrenser kvinners rettigheter. For eksempel ved valg, regimeskifte eller kupp.

  • Fattigdom: Fattigdom kan begrense tilgang til utdanning, helsetjenester og økonomiske ressurser, som for eksempel jobb med fast inntekt. I tillegg øker ofte kvinners arbeidsbyrde i hjemmet.
  • Kulturelle, sosiale og religiøse normer: Tradisjonelle kjønnsroller og patriarkalske strukturer kan bidra til å opprettholde ulikheter og motarbeide likestilling. 
  • Kriser, krig og konflikt: Jenter og kvinner blir oftere utsatt for vold og overgrep, og blir i enda større grad ansvarlig for forsørgerrollen i hjemmet.

Gutta må være på lag

I Malawi leder Patrick gutteklubben "Champions of Change, som lærer unge gutter om fordelene ved at både jenter og gutter går på skolen og hjelper jenter med å komme ut av barneekteskap. 

Les historien her

Fratas rettigheter

Nedsettende holdninger hindrer jenter i å bestemme over egne liv. De er mer utsatt for kjønnsbasert vold, overgrep og barneekteskap, spesielt i fattigdom, på flukt, eller i krigsområder. Religiøse og konservative krefter fratar dem rettigheter i land som Iran, Afghanistan og USA. Jenter med funksjonsnedsettelser eller som identifiserer seg som skeive er ekstra sårbare.

Lovverk og holdningsendring

– Vi trenger lovverk som reelt sikrer retten til trygg og selvbestemt abort, forbyr barneekteskap og sikrer politiske- og økonomiske rettigheter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.


Ifølge Verdens økonomiske forum (WEF) vil det med dagens tempo ta rundt 134 år før vi oppnår likestilling i verden.


Sult fører til mer diskriminering

 Jeg er ikke sikker på hvorfor det skjer, men vi jenter får mindre mat enn guttene, sier 14 år gamle Grace. Hun bor i Sør-Sudan, ett av verdens mange sultrammede land.

Les historien til Grace

Hva gjør Plan?

Plan jobber for at alle barn skal få vokse opp i trygge lokalsamfunn. Samfunn hvor både jenter og gutter får utdanning av god kvalitet, et godt helsetilbud og beskyttelse mot vold og barneekteskap. Vi jobber for å bedre jenters status i samfunnet og utfordrer skadelige tradisjoner og skikker som hindrer likestilling.

Globalt har vi som mål å oppnå betydelig fremgang for likestilling innen 2030, med fokus på områder som prevensjon, utdanning, politisk påvirkning og sikkerhet.

Les mer om Plans arbeid her.


Sist oppdatert: 03.01.2025.