
Barneekteskap
Hvert minutt blir 23 barn giftet bort. Det betyr at 12 millioner jenter frarøves barndommen sin hvert år.

FNs barnekonvensjon slår fast at barneekteskap er forbudt. Likevel er det fremdeles tillatt i mange land, og aller vanligst i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara. Niger topper den tvilsomme listen.
I Norge var ekteskap for alle over 16 år lovlig frem til 2018. Selvom få under 18 år ble gift i Norge i nyere tid, var det likevel en viktig lov å få på plass for å sette et eksempel.
Plan var en viktig pådriver for at dette skjedde. Barneekteskap er forankret i kjønnsulikhet og fratar en jente en fremtid hvor hun kan nå sitt fulle potensial.
Vanligere i kriser og konflikt
Jenter som bor i konfliktområder har en økt risiko for barneekteskap. Vi ser at i konfliktområder blir det å gifte bort sine unge døtre sett på som en overlevelsesstrategi midt i forverret fattigdom og seksuell vold, fordrivelse og usikkerhet.
Under koronakrisen økte forekomsten av barneekteskap og generelle brudd på jenters rettigheter: Familiers økonomi ble usikker og jenter måtte slutte på skolen. Ringvirkningene av krisen gjør at 10 millioner flere jenter enn antatt blir giftet bort innen 2030. Kampen mot barneekteskap er derfor viktigere enn noen gang.
Konsekvenser av barneekteskap
Barneekteskap innebærer ofte at unge jenter blir giftet bort til eldre menn. Slike aldersforskjeller skaper en maktubalanse i forholdet. Mange jenter blir avhengige av sin eldre partner, noe som begrenser deres evne til å gi fullt samtykke eller hevde sine rettigheter.
Når unge jenter blir tvunget til å gifte seg, risikerer de å bli utsatt for voldtekt og vold i hjemmet. Det igjen fører til tidlig graviditet og risikofylte fødsler.
Mister skolegang
Barn som giftes bort, eller gifter seg av egen vilje, dropper oftere ut av skolen, eller blir nektet utdanning. Uten skolegang og kunnskap, minsker muligheten for arbeid og økonomisk uavhengighet. Det igjen leder til mer fattigdom.
Når barn ikke går på skolen av andre grunner, som lang og farlig skolevei, kan det også lede til barneekteskap. Det er en ond sirkel. Derfor er det å legge til rette for utdanning, så lenge som mulig, veldig viktig.
Alt som følger i kjølvannet av et barneekteskap påvirker jenters mentale og fysiske helse, og depresjon og selvmordstanker er vanlig. Konsekvensene av barneekteskap er ikke bare skadelig for jenters liv og helse. Det hindrer også global utvikling, likestilling og fattigdomsbekjempelse.

Ungdomsgrupper og informasjon
Plan sørger for å gi opplæring i jenters rettigheter og støtte gjennom ungdomsgrupper. Slike grupper jobber også med å fange opp jenter i faresonen, ha dialog med foreldre om ulempene av barneekteskap og rapporterer om tilfeller av barneekteskap til lokale myndigheter. Unge mennesker er viktige ambassadører og forbilder for andre unge mennesker.
Tidlig barndom
Plan hjelper familier med å skape et godt oppvekstmiljø for deres barn. Vi sørger for beskyttelse og at basale behov dekkes. Dessuten er det viktig at foreldre lærer om positiv barneoppdragelse med muligheter for lek, og fravær av vold. Vi sprer også informasjon om jenters rettigheter og har barnehagetilbud til de minste. I kriser og konflikt oppretter vi trygge soner hvor barn får leke, lære og psykososial støtte.
Beskyttelse
Alle barn har rett til å leve uten vold hjemme, på skolen og i samfunnet forøvrig. Jenter er særlig utsatt for kjønnsbasert vold, men også mindre grupperinger i samfunnet er utsatt, som LGBTQIA-miljøet. Vi jobber på mange arenaer for å trygge barn, og vi sprer informasjon fra grasrota-nivå til makthaverne.
Endrer lovverk
Plan jobber for lovverk som skal ivareta jenters rettigheter og beskytte barn. Dette gjør vi ved å samarbeide tett med lokale høvdinger og øvrige myndigheter. Plan kjemper for lovverk som forbyr barneekteskap, og fremmer mekanismer som håndhever lovene og håndterer tilfeller der barn er blitt giftet bort.
Seksuell og reproduktiv helse
For å sikre jenters rett til utdanning er det nødvendig at jenter selv får bestemme når eller om de skal få barn. Det er ikke uvanlig at jenter ikke vet hvordan de blir gravide. Derfor jobber Plan for at helsetjenester, som tilgang på prevensjon og informasjon om kropp og seksualitet, skal være tilgjengelig for alle. Jenter får informasjon om mensen, og tilgang til produkter for å ikke gå glipp av undervisning.
Humanitær respons
Millioner av mennesker verden over påvirkes til enhver tid av kriser og konflikt. Vi samarbeider med lokalsamfunn, andre organisasjoner og lokale frivillige for å kartlegge behov og respondere. Og fordi jenter er ekstra utsatt i kriser, setter vi et ekstra søkelys på nettopp deres situasjon. Vi jobber med både kortsiktig nødhjelp, som beskyttelse og trygge soner for barn til langsiktig nødhjelp, som utdanning. I 2022 bidro vi med hjelp i 81 kriser verden over.
Utdanning
Skolegang for jenter er nøkkelen ut av fattigdom og en helt sentral brikke i å få slutt på barneekteskap. Plan jobber også med å tilrettelegge utdanning for de jentene som har mistet skolegang på grunn av barneekteskap og fødsler. Vi bidrar med kontantstøtte eller yrkesopplæring av foreldre for at de skal kunne betale skoleutgifter. Informasjonskampanjer gir foreldre alternative måter å løse utfordringer, enn å gifte bort døtrene.
Økonomisk selvstendighet
I noen land betales en brudepris. For familier med døtre er dette en antatt viktig inntektskilde (selvom det i praksis ofte ikke lønner seg). Derfor er det viktig å tilby familiene alternative løsninger. Vi bidrar til å sikre familier en inntekt og gir skolestipender. Plan tilbyr også yrkesopplæring sånn at både familier og jenter kan få en egen inntekt. Vi har også spare- og lånegrupper for mødre så de kan få en bedre økonomi.
Sist oppdatert: 17.03.2025