Lysglimt for barna

som har sett altfor mye 

Krigen i Gaza har ikke bare drept og skadet tusenvis av barn, men etterlater også overlevende med store traumer. Psykososial støtte er viktigere enn noen gang.

Små og store barn står sammen i en vid sirkel mens de klapper og ler. I midten er det nemlig underholdning – sang, dans og klovnerier. Det er ikke hverdagskost for disse barna som har vært omgitt av bomber siden oktober 2023.

Mange internt fordrevne familier har søkt tilflukt her i byen Deir al-Balah som ligger omtrent midt på Gaza-stripen.

– Vi tilbyr fritidsaktiviteter for barna for å hjelpe dem videre i livet. Barna har store traumer etter over ett år med flukt, krig og drap, sier Farah Al-Fleet. Han jobber for Abdel-Safi Community Health Organization (ACHA). En lokal partner av Plan.

Barna har store traumer etter
over ett år med flukt, krig og drap.

Farah Al-Fleet, ACHA

Barn i ring synger i Gaza
BARN I KRIG: Mange barn i Gaza er traumatiserte. Å tilby latter, sang og traumebehandling er livsviktig.

Sammen med partnerorganisasjonene ACHA og Taawon, er fritidsaktiviteter for barn en del av Plans nødhjelpsprosjekt for fordrevne familier i Gaza. For i tillegg til distribusjon av ting som mat og vann, er psykologisk førstehjelp viktig.

Halvparten av innbyggerne i Gaza er barn under 15 år. De utgjør over én million, hvor de fleste har opplevd og sett ting ingen barn skal måtte se og oppleve. En rapport viser at mange tror de skal dø, eller at de ikke ønsker å leve.

Store tap

Blant endeløse rekker med ruiner forsøker folk å leve livene sine på Gazastripen. Etter over et år med krig mellom Hamas og Israel, er statistikken brutal, og den har rammet sivile aller hardest. En to måneder lang våpenhvile ble brutt av Israel 20. mars, og igjen er det angrep og uro.

Ruiner i Gaza
RUINER: 92 prosent av bygningsmassen er ødelagt.

Minst 50 000 palestinere er drept, ifølge FN. Av dem er over 13 000 barn. Bare 17. mars ble over 180 barn drept av israelske bomber, tross våpenhvile, ifølge palestinske helsemyndigheter. 25 000 barn lever med fysiske skader. 4000 av dem med amputasjoner, som er det høyeste antallet per innbygger i verden. Minst 19 000 barn er foreldreløse.

Barn ønsker å dø

Det er anslått at 1 million barn trenger mental- og psykososial støtte og oppfølging. En rapport fra War Child viser at mange ikke lenger ønsker å leve. I undersøkelsen ble 500 barn, foreldre og foresatte intervjuet. I familiene som ble intervjuet var minst ett av barna enten skadet og/eller foreldreløst.

Knust hjerte

Noen funn fra undersøkelsen:

  • 96 prosent av barna lever i konstant frykt for å dø. 
  • 49 prosent har uttrykt et ønske om å ikke leve lenger.
  • 79 prosent har mareritt.
  • 77 prosent klarer ikke å snakke om det som er vanskelig.

​​​​​Barn sliter med mareritt, angst, depresjon og isolasjon. Mange ser ikke lenger en fremtid for seg selv.

– Barna må få et øyeblikks pusterom fra krigens brutalitet, bearbeide traumene – og viktigst av alt; få lov til å bare være barn igjen, sier Kari Helene Partapuoli, Plans generalsekretær.

Vond hverdag

– Jeg klarer ikke å beskrive hvor vondt barna i Gaza har det, sier 11 år gamle Shadi.

Det eneste Shadi og broren vil, er å returnere hjem til Gaza by og fortsette på skolen. De forteller at alle er utslitte av krigen. Folk vil bare ha et vanlig liv.

– De har knust drømmene våre. De har ødelagt søvnen vår med bomber, krutt, fattigdom og beleiring, sier Shadi.

Å tegne og skrive dikt gir henne trøst.

Tegnet ikon familie på flukt

Ødelagt infrastruktur

Bare i løpet av det første året av krigen, slapp Israel minst 70 000 tonn bomber over Gaza. 92 prosent av folks hjem er ødelagt eller skadet, og rundt 90 prosent av befolkningen er internt fordrevne.

Skole er en viktig del av hverdagen og livet for barn, som gir beskyttelse, et sosialt nettverk og livsviktig læring. En følelse av normalitet. Nå er 88 prosent av skolene enten skadet eller helt ødelagte, og krigen har katastrofale konsekvenser for utdanningssystemet – og for barna.

Folk returnerer i Gaza
UNDER VÅPENHVILEN: Folk returnerte hjem under våpenhvilen som varte fra 19. januar til 20. mars 2025.

Positive lysglimt

Behovet for nødhjelp er stort. I tillegg til mat, drikke og andre nødvendigheter, er Plan med og arrangerer lek og fritidsaktiviteter for barn i Gaza. Det gir dem en følelse av normalitet, glede og håp.

– Familier her trenger ikke bare støtte i form av mat eller hygiene. Folk har mistet hjemmene sine, foreldre, venner og familiemedlemmer. Vi gir dem psykososial støtte for å hjelpe dem med traumene de har, sier Al-Fleet.

– Både barn og voksne trenger det.

Barn danser i Gaza
HÅP: Det eneste barn vil, er å være barn.

Såkalte trygge områder for barn tilbyr aktiviteter som klovneforestillinger, dans og sang. Målet er å bearbeide traumer, men også skape rom for at barna skal få seg et sosialt nettverk.

– Det er vår jobb å hjelpe dem så de kan returnere til en form for normalitet, steg for steg, i livene sine, sier Al-Fleet.

Slik jobber vi med psykososial støtte:

  • Begrepet mental helse og psykososial støtte (MHPSS) refererer til støtte som skal beskytte eller fremme psykososial velvære og forebygge eller behandle psykiske helsetilstander.

  • Plan setter opp trygge soner for barn og tilbyr aktiviteter for ulike aldersgrupper. Eksempler er spill, sport, sang, dans, drama og håndverk.
  • Barn oppfordres til gruppediskusjoner og andre aktiviteter der de kan uttrykke følelsene sine og bearbeide traumer.
  • Plan tilbyr ikke-formell utdanning og læringsaktviteter som er viktige for barn som har fått utdanningen avbrutt av en krise.
Tegnet ikon for barns beskjyttelse, barnehånd holder i voksenhånd

Hva gjør Plan?

Plan jobber på spreng for å få nødhjelp inn i Gaza til tross for de store utfordringene.

  • Vi leverer mat, vann, tepper, telt, varme klær, hygieneartikler og førstehjelpsutstyr.
  • Vi gir psykososial støtte til barn og familier.
  • Vi gir kontantstøtte slik at folk selv kan kjøpe det de trenger mest for å overleve (multiporpose cash assistance).
  • I samarbeid med lokale partnere driver vi folkekjøkken som lager varme måltider og deler ut matkasser.
  • Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. I tillegg til å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan, støtter vi internt fordrevne i Libanon og palestinske flyktninger i Jordan.

Hjelp barna i Gaza

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Publisert: 26.03.2025