Krisen i Gaza
Våpenhvilen gir håp om at den brutale situasjonen kan komme til en slutt. Befolkningen i Gaza har akutt behov for humanitær hjelp etter 15 måneder med intense kamper og ødeleggelser.
Sist oppdatert: 24.01.2025.
Siden oktober 2023 har Gaza vært rammet av en brutal krig som har påført sivilbefolkningen store lidelser. FN rapporterer at 99 prosent av de døde er sivile. Det er akutt mangel på mat og medisiner, og sykehus og skoler er helt eller delvis ute av drift.
Trapper opp nødhjelpen
Vi forventer bedre tilgang som følge av våpenhvilen og planlegger å trappe opp vår nødhjelpsrepons i 2025. Dette vil innebære utdeling av matvarer, rent drikkevann, hygienepakker, klær, kontantoverføringer og gi barn tilgang til barnevennlige områder hvor de kan leke, lære, bearbeide traumer og få psykososial støtte.
Bakgrunn for konflikten
Den 7. oktober 2023 satte Hamas i gang det største militære angrepet mot Israel på flere tiår. Angrepet ble raskt gjengjeldt av motparten. Bakgrunnen for konflikten går langt tilbake i tid og er svært kompleks. Siden konflikten blusset opp i oktober, har det vært brutale kamper hvor hundretusener av sivile lider. Situasjonen har vært ekstremt brutal, med sult brukt som våpen i krigføringen, og det har vært nærmest umulig å få inn nødhjelp som mat og helsehjelp.
Situasjonen er fortsatt kritisk
Krigen i Gaza spredte seg over landegrensene til Libanon og eskalerte i oktober 2024. Selv om en avtale om våpenhvile nå har stanset konflikten midlertidig, er situasjonen fortsatt kritisk, og behovet for nødhjelp er akutt.
Vi har levert nødhjelp til internt fordrevne i Libanon siden oktober 2023 og fortsetter å jobbe på spreng for å støtte befolkningen. Hjelpen inkluderer distribusjon av matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de mest sårbare.