Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg.

Krigen i Gaza

Situasjonen i Gaza er kritisk. Over 40 000 mennesker har mistet livet, og mange flere er såret. Ødeleggelsene er enorme, samtidig som det er utfordrende å få inn nødhjelp.

Sist oppdatert: 22.10.2024.

Siden oktober i fjor har Gaza vært rammet av en brutal krig som har påført sivilbefolkningen store lidelser. FN rapporterer at 99 prosent av de døde er sivile. Det er akutt mangel på mat og medisiner, og sykehus og skoler er helt eller delvis ute av drift.

Situasjonen nå

  • Over 41 000 mennesker er drept. 15 000 av dem er barn.
  • Nærmere 99 000 mennesker er såret.
  • 1,9 millioner mennesker er drevet på flukt.
  • Mer enn 70 000 bygninger er ødelagt.
Gaza familie

Humanitær katastrofe

Befolkningen i Gaza lever under umenneskelige forhold. Blokaden og angrepene på infrastrukturen gjør det nesten umulig å få tak i mat, rent vann, medisiner og helsehjelp. Mangel på medisinsk utstyr tvinger leger til å operere uten bedøvelse, og gravide kvinner får ikke helsehjelpen de trenger.

Bakgrunn for konflikten

Situasjonen i Gaza er svært kompleks og har røtter i en langvarig konflikt mellom israelere og palestinere om land og rettigheter. Konflikten har i årevis gått hardt utover sivilbefolkningen i Gaza, som sliter med å få tilgang til livsnødvendige forsyninger på grunn av strengt kontrollerte grenser.

Den nåværende konflikten eskalerte etter angrepene mot Israel 7. oktober 2023. Israel har svart med total blokade av Gazastripen og militære handlinger som fortsatt går hardt utover sivilbefolkningen.

Sult som våpen 

I Gaza står hele befolkningen nå overfor alvorlig matmangel, og mange er på randen av hungersnød. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) rammes nå 90 prosent av barn under fem år i Gaza av smittsomme sykdommer. Plan jobber på spreng for å levere nødhjelp til befolkningen.

Les mer om sultkrisen som pågår

Hva skjer med nødhjelpen?

Etter at konflikten eskalerte har det blitt nesten umulig å få inn livsnødvendige forsyninger i Gaza. Selv om noen nødhjelpsleveranser nå er tillatt, er det fortsatt langt fra nok til å dekke grunnleggende behov. 

Plan jobber på spreng for å få inn mat, vann, hygienepakker, førstehjelpsutstyr, samt teltduker og madrasser til sivilbefolkningen, både i Gaza men også i Libanon, men det er fortsatt svært krevende å få tilgang.

Krigen sprer seg 

Konflikten i Gaza har spredt seg til Libanon, der flere hundretusen er på flukt, mange av dem barn. Flere skoler er stengt, og flere av dem brukes nå som tilfluktssteder for familier. Plan jobber både i Gaza og Libanon, og hjelper med grunnleggende behov som mat, vann og hygienepakker.

Redd for bomber

Luftangrep har blitt en del av hverdagen til åtte år gamle Eleen som for tiden bor i Tyr, Libanon. Hun og familien er flyktninger i eget land, på grunn av bombene som kommer over grensa fra Israel. 

Les historien til Eleen her

Hva gjør Plan?

Plan jobber på spreng for å få mer nødhjelp inn i Gaza, selv om tilgangen er svært begrenset. Vi leverer mat, vann og førstehjelpsutstyr til sivile. Gjennom våre lokale partnere på Gaza jobber vi med folkekjøkken som lager varm mat til mange tusen mennesker i Rafah-området og gir psykososial støtte til barn og familier.  

Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. I tillegg til å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza og Libanon gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan, støtter vi også internt fordrevne palestinske flyktninger i Jordan. 

Vi gjør alt vi kan for å få inn så mye nødhjelp som mulig, og står klare til å bidra med mer den dagen grensene åpnes igjen. For å få det til må Israel oppheve sin blokade, og det må inngås en full og permanent våpenhvile som gir fri tilgang for nødhjelpsleveranser.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Gi nå