Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg.

Krigen i Gaza

 Befolkningen i Gaza har akutt behov for humanitær hjelp etter lang tid med intense kamper og ødeleggelser. Vi står klare på grensen med nødhjelp.

Siden oktober 2023 har Gaza vært rammet av en brutal krig som har påført sivilbefolkningen store lidelser. 19. januar ble det endelig våpenhvile mellom partene, men den har blitt brutt flere ganger. 

Sist oppdatert: 20.03.2025

– Det har ikke sluppet inn nødhjelp i Gaza siden 2. mars, og antallet kvinner og barn som kommer inn til helsesentre på grunn av underernæring har begynt å øke kraftig. Hvis ikke kamphandlingene stanser umiddelbart og våpenhvilen fortsetter vil dette bli enda verre raskt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Mann med Plan-vest møter sivil dame i leir

Hva skjer nå?

Våpenhvilen har blitt brutt flere ganger, den siste tiden har Israel trappet opp angrepene igjen. Plan International og andre organisasjoner har fått levert mange lastebiler med forsyninger. Nå har vi nødhjelp stående fast på grensen til Gaza, på grunn av Israels blokade både før og under våpenhvilen. 

Vi samarbeider også med lokale organisasjoner inne i Gaza som leverer varme måltider til befolkningen. Dette arbeidet får vi til tross Israels blokade. Midlene våre brukes også til å hjelpe de som har blitt fordrevet på Vestbredden og til flyktningeleirer i nabolandene rundt.

Situasjonen nå

  • Nærmere 50 000 mennesker er drept.
  • Mer enn 111 000 mennesker er såret.
  • Nesten hele befolkningen er drevet på flukt
  • 92 prosent av alle boligbygg er skadet eller ødelagt. 
  • 91 prosent av befolkningen forventes å ikke ha tilgang til nok mat.

Kilde: OCHA

Jente med rosa hettegenser står foran telt og ser mot kamera

Barn er alltid uskyldige ofre i krig

– De knuser drømmene våre og ødelegger søvnen vår med bomber, sier 11 år gamle Elin.

Hun bor i et telt i en flyktningeleir nord i Gaza sammen med familien sin. Hjemmet deres i Gaza by har blitt ødelagt. 

Familien hennes har mistet alt de eier og er avhengige av hjelp for å overleve.

– Ingen ord kan beskrive det grusomme jeg og barna i Gaza opplever, sier Elin.

Hjelpearbeider gir mat til barn i Gaza

Dette trenger barna i Gaza nå:

  • Mat og rent vann: For å stoppe sult og sykdom. Nesten hele befolkningen mangler mat og 70 prosent av befolkningen mangler tilgang på rent drikkevann.
  • Helsehjelp: Som medisiner, medisinsk utstyr og behandling. Rundt halvparten av sykehusene er ute av drift og helsesystemet er i kritisk tilstand.
  • Husly: Til de som har mistet hjemmene sine. Mange bor i provisoriske telt på grunn av gjentatte fordrivelser og bombing. Mange av de som vender hjem har ingenting å komme hjem til. 92 prosent av alle boligbygg har blitt helt eller delvis ødelagt.
  • Trygghet og sikkerhet: 19 000 barn har blitt foreldreløse og har ingen voksne til å beskytte seg. Over 13 000 barn har blitt drept siden oktober 2023.
  • Psykososial støtte: For å bearbeide traumer.
  • Hygieneartikler: For å sikre god helse og unngå sykdommer.

    Kilder: UNOSAT, OCHA.

Nødhjelp venter på grensen

Israels nødhjelpsblokade kan føre til at over en million palestinere ikke får mat i mars 2025, ifølge tall fra OCHA

Vi har kapasitet til å trappe opp vår nødhjelpsrepons i 2025. Dette innebære utdeling av matvarer, rent drikkevann, hygienepakker, klær, kontantoverføringer og gi barn tilgang til barnevennlige områder hvor de kan leke, lære, bearbeide traumer og få psykososial støtte.

Bakgrunn for konflikten

Den 7. oktober 2023 satte Hamas i gang det største militære angrepet mot Israel på flere tiår. Angrepet ble raskt gjengjeldt av motparten. Bakgrunnen for konflikten går langt tilbake i tid og er svært kompleks. Siden konflikten blusset opp i 2023, har det vært brutale kamper hvor hundretusener av sivile lider. Situasjonen er ekstremt brutal. Israelske myndigheter har blant annet brukt sult som våpen i krigføringen og blokkert nødhjelp i lengre perioder. Dette har gjort det nærmest umulig å transportere inn mat og helsehjelp.

Sult som våpen 

I Gaza står hele befolkningen overfor alvorlig matmangel, og mange er på randen av hungersnød. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) rammes nå 90 prosent av barn under fem år i Gaza av smittsomme sykdommer. Plan jobber på spreng for å levere nødhjelp til befolkningen.

Les mer om sultkrisen

Kritisk situasjon i Midtøsten

Krigen i Gaza har spredt seg over landegrensene til blant annet Libanon. Situasjonen både der og andre steder i Midtøsten er kritisk, og behovet for nødhjelp er akutt. 

Vi har levert nødhjelp til internt fordrevne i Libanon siden oktober 2023 og fortsetter å jobbe på spreng for å støtte befolkningen. Hjelpen inkluderer distribusjon av matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de mest sårbare.

Redd for bomber

Luftangrep har blitt en del av hverdagen til åtte år gamle Eleen som for tiden bor i Tyr, Libanon. Hun og familien er flyktninger i eget land, på grunn av bombene som kommer over grensa fra Israel. 

Les historien til Eleen her

Hva gjør Plan?

Plan jobber på spreng for å få nødhjelp inn i Gaza til tross for de store utfordringene. 

  • Vi leverer mat, vann, tepper, telt, varme klær, hygieneartikler og førstehjelpsutstyr.
  • Vi gir psykososial støtte til barn og familier.
  • Vi gir kontantstøtte slik at folk selv kan kjøpe det de trenger mest for å overleve (multiporpose cash assistance). 
  • I samarbeid med lokale partnere driver vi folkekjøkken som lager varme måltider og deler ut matkasser. 

Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. I tillegg til å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan, støtter vi internt fordrevne i Libanon og palestinske flyktninger i Jordan. 

Vi gjør alt vi kan for å få inn så mye nødhjelp som mulig, og står klare til å bidra med mer når det er mulig.

Hjelp barna i Gaza

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Gi nå