
Krigen i Gaza
Befolkningen i Gaza har akutt behov for humanitær hjelp etter lang tid med intense kamper og ødeleggelser. Vi står klare på grensen med nødhjelp.
Siden oktober 2023 har Gaza vært rammet av en brutal krig som har påført sivilbefolkningen store lidelser. 19. januar ble det endelig våpenhvile mellom partene, men den har blitt brutt flere ganger.
Sist oppdatert: 20.03.2025
– Det har ikke sluppet inn nødhjelp i Gaza siden 2. mars, og antallet kvinner og barn som kommer inn til helsesentre på grunn av underernæring har begynt å øke kraftig. Hvis ikke kamphandlingene stanser umiddelbart og våpenhvilen fortsetter vil dette bli enda verre raskt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Nødhjelp venter på grensen
Israels nødhjelpsblokade kan føre til at over en million palestinere ikke får mat i mars 2025, ifølge tall fra OCHA.
Vi har kapasitet til å trappe opp vår nødhjelpsrepons i 2025. Dette innebære utdeling av matvarer, rent drikkevann, hygienepakker, klær, kontantoverføringer og gi barn tilgang til barnevennlige områder hvor de kan leke, lære, bearbeide traumer og få psykososial støtte.
Bakgrunn for konflikten
Den 7. oktober 2023 satte Hamas i gang det største militære angrepet mot Israel på flere tiår. Angrepet ble raskt gjengjeldt av motparten. Bakgrunnen for konflikten går langt tilbake i tid og er svært kompleks. Siden konflikten blusset opp i 2023, har det vært brutale kamper hvor hundretusener av sivile lider. Situasjonen er ekstremt brutal. Israelske myndigheter har blant annet brukt sult som våpen i krigføringen og blokkert nødhjelp i lengre perioder. Dette har gjort det nærmest umulig å transportere inn mat og helsehjelp.
Kritisk situasjon i Midtøsten
Krigen i Gaza har spredt seg over landegrensene til blant annet Libanon. Situasjonen både der og andre steder i Midtøsten er kritisk, og behovet for nødhjelp er akutt.
Vi har levert nødhjelp til internt fordrevne i Libanon siden oktober 2023 og fortsetter å jobbe på spreng for å støtte befolkningen. Hjelpen inkluderer distribusjon av matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de mest sårbare.