Kritisk situasjon i Libanon
Krigen i Midtøsten går hardt utover sivile, særlig barn.
Sist oppdatert: 17.01.2025.
Konflikten i Libanon har ført til at hundretusener libanesere har måttet flykte fra hjemmene sine, ifølge tall fra desember 2024 fra libanesiske myndigheter. Noen av disse har kunnet vende hjem, men mange har en usikker fremtid i vente. I tillegg huser landet et stort antalll syriske og palestinske flyktninger.
Sivile må beskyttes
Det er rapportert over 4 000 døde og enda flere skadde i løpet av den nåværende konflikten, ifølge tall fra OCHA.
– Det inkluderer barn, kvinner og helsepersonell. Sivile, og særlig barn, må beskyttes og aldri være mål. Det er internasjonal lov, og den må respekteres, sier Rachel Challita, leder for påvirkning og kommunikasjon i Plan International.
Våpenhvile: Hva skjer nå?
En 60 dagers våpenhvile mellom partene i konflikten i Libanon trådte i kraft 27. november 2024. Siden våpenhvilen trådte i kraft har situasjonen i Libanon vært preget av forsøk på stabilisering og gjenoppbygging.
Våpenhvilen i Gaza fra januar 2025 bidrar også til å skape håp for at situasjonen i regionen vil bedres. Likevel er det svært usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg fremover, og sivilbefolkningen vil ha behov for humanitær hjelp i lang tid fremover.
En våpenhvile er ikke nok. Kun en permanent varig våpenhvile i Libanon, samt en permanent varig våpenhvile i Gaza er godt nok for sivilbefolkningen.
Barn har rett til skolegang uten å frykte for sine liv. De har rett til å leve liv uten konstant frykt for å bli angrepet.
Til tross for en midlertidig våpenhvile er et stort antall skoler stengt eller brukt som midlertidig ly for internt fordrevne, ifølge OCHA, FNs kontor for koordinering av humanitær innsats.
Plan har jobbet med å støtte internt fordrevne siden oktober 2023. Nå ruster vi oss for å tilby humanitær hjelp til et økende antall mennesker.
Håp om fred i Midtøsten
Flere tusen har blitt drept i Libanon i angrepene i 2024, ifølge tall fra OCHA. Blant disse er også kvinner, barn og helsepersonell.
I Gaza er antall døde over 46 000.
Det viktigste nå er at det blir en permanent våpenhvile både i Libanon og Gaza. Det er sivilbefolkningen, og spesielt barna, som lider mest.
– Vi krever at skoler åpnes og at skolebygg ikke angripes. Vi krever at nødhjelp kommer uhindret inn til befolkningen i Gaza, sier Plan Norges generalsekretær, Kari Helene Partapuoli.
Vår humanitære respons
- Akutt nødhjelp. Dekker det umiddelbare overlevelsesbehovet, og sørger for tilgang til livsnødvendige varer som rent vann, mat og hygieneartikler.
- Beskyttelse. Vi jobber med psykososial støtte og psykologisk førstehjelp. Vi forebygger vold, overgrep og utnyttelse av sårbare barn.
- Utdanning i kriser. Utdanning er en grunnleggende rettighet, men i kriser og katastrofer blir barn fratatt muligheten til en god utdanning. Skolen gir dessuten beskyttelse og trygghet.
- Hindre seksuell og kjønnsbasert vold. Tenåringsjenter er særlig utsatt for tvangsarbeid, barneekteskap og seksuell vold. For å overleve og ta vare på familiene sine, kan tenåringsjenter bli tvunget til å gifte seg i ung alder. De er også ekstra utsatt for menneskehandel.