Våpenhvile i Gaza

En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas vil gi sivilbefolkningen en pause i den brutale konflikten. Avtalen er et skritt mot stabilitet, men veien til varig fred er fortsatt lang.

Sist oppdatert: 16.01.2025.

Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg.
HÅP OM FRED: Siden oktober 2025 har Gaza vært rammet av en brutal krig som har påført sivilbefolkningen store lidelser.

Ifølge offisielle kilder er det inngått en avtale om våpenhvile som trer i kraft 19. januar. Avtalen gir håp om at den brutale situasjonen kan komme til en slutt, etter 15 måneder med krig. Befolkningen i Gaza har akutt behov for humanitær hjelp etter over et år med intense kamper og ødeleggelser.

Bakgrunn for konflikten

Den 7. oktober 2023 satte Hamas i gang det største militære angrepet mot Israel på flere tiår. Angrepet ble raskt gjengjeldt av motparten. Bakgrunnen for konflikten går langt tilbake i tid og er svært kompleks. Siden konflikten blusset opp, har det vært brutale kamper hvor hundretusener av sivile lider. Situasjonen har vært ekstremt brutal, med sult brukt som våpen i krigføringen. og det har vært nærmest umulig å få inn nødhjelp som mat og helsehjelp.

Våpenhvile: Hva skjer nå?

Våpenhvilen betyr at begge parter stopper alle militære angrep. I henhold til avtalen skal det slippes inn store mengder med forsyninger, som medisiner og mat til befolkningen. 

Plan International har hatt flere forsendelser med nødhjelp stående fast på grensen til Gaza i mange måneder, på grunn av Israels blokade. Vi vil nå gjøre alt vi kan for å få mer hjelp inn til alle som trenger det.

Krigen har vært en katastrofe som vil forfølge barna i Gaza resten av livet. Vi kan ikke rette opp den skaden som er gjort, men vi må gjøre alt vi kan for at de skal få en fremtid som ikke preges av krig og undertrykkelse. Det må være den viktigste oppgaven fremover. 

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

Dette trenger befolkningen nå:

  • Mat og rent vann: For å stoppe sult og sykdom.
  • Helsehjelp: Dom medisiner og medisinsk utstyr.
  • Midlertidig husly: Til de som har mistet hjemmene sine.
  • Psykososial støtte: For å bearebeide traumer.
  • Hygieneartikler: For å sikre god helse og unngå sykdommer.

Hjelp barna i Gaza 

Mange barn, inkludert tusenvis av foreldreløse barn, har opplevd eller vært vitne til ekstrem vold. Svært mange trenger psykososial støtte, og mange barn har komplekse skader som må behandles. 

Generalsekretær Kari Helene Partapuoli understreker at selv med våpenhvile vil behovene for hjelp være enorme:

– Hvis barn i Gaza skal få oppfylt retten til helse, utdanning og trygghet må dette bane vei for en langsiktig forpliktelse til fred, rettferdighet og stabilitet, sier Partapuoli. 

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Gi nå

Hva gjør Plan?

Vi jobber på spreng for å få mer nødhjelp inn i Gaza, selv om tilgangen er svært begrenset. Vi leverer mat, vann og førstehjelpsutstyr til sivile. Gjennom våre lokale partnere på Gaza jobber vi med folkekjøkken som lager varm mat til mange tusen mennesker og gir psykososial støtte til barn og familier.  

Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. I tillegg til å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan, støtter vi internt fordrevne i Libanon og palestinske flyktninger i Jordan. 

Vi gjør alt vi kan for å få inn så mye nødhjelp som mulig, og står klare til å bidra med mer nå som grensene åpnes igjen.