Tegnet ikon for deltakelse og lederskap

Avsluttet opprop: 
#skaddeutavgaza

Tusen takk til alle som har engasjert seg! Vi fortsetter å jobbe for å få enda flere skadde barn ut av Gaza. 

Status i saken nå:

Norge har forpliktet seg til å ta imot 20 skadde pasienter fra Gaza, men så langt har kun syv fått behandling i Norge. I et møte med statssekretær Andreas Motzfeld Kravik i Utenriksdepartementet den 12. februar løftet vi behovet for raskere handling. Utenriksdepartementet er enige i at Norge må gjøre mer for å hjelpe de skadde barna nå som det fortsatt er et handlingsrom.

Vi setter pris på den gode dialogen med myndighetene og vil fortsette å legge press for at flere får den livsviktige hjelpen de trenger.

Dette er saken

Behovet for medisinsk hjelp i Gaza er enormt, men helsevesenet er bombet i stykker. Det anslås at 12-14.000 mennesker fortsatt har behov for medisinsk evakuering for å få den hjelpen de trenger. Så langt har kun syv barn blitt hentet til Norge. En våpenhvile er gode nyheter, men vil ikke hjelpe alle dem som trenger det så lenge sykehusene er bombet i stykker. Vi kan og må gjøre mer.

Situasjonen nå

Over 1,9 millioner mennesker – mer enn 90 prosent av befolkningen – er drevet på flukt. 110 000 er skadet, og over 47 000 er drept. Befolkningen mangler tilgang til mat, rent vann og trygge tilfluktssteder, og helsevesenet har kollapset.

Våre krav

  • Norge må gjøre mer for å hjelpe barna i Gaza, slik at flere får den hjelpen de akutt trenger.

  • Vi har råd til å ta imot ikke bare de 20 lovede pasientene, men enda flere.

  • Norge må legge press på Israel og andre land for å sørge for en permanent våpenhvile som får slutt på de enorme lidelsene. 

Norge må handle!

For ett år siden meldte FN at helsevesenet i Gaza var på randen til å kollapse. En rapport fra WHO viser at over halvparten av sykehusene nå er helt ute av drift, og kun 17 av Gazas 36 sykehus fungerer delvis. Mangelen på medisinsk utstyr er kritisk, og leger tvinges til å utføre livsviktige inngrep uten bedøvelse. Det har dramatiske konsekvenser.

I juni bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre at Norge skulle ta imot 20 sårede pasienter fra Gaza i 2024. Hittil har bare syv barn fått behandling ved norske sykehus, mens situasjonen i Gaza fortsatt er kritisk. Flere EU-land har allerede tatt imot pasienter, og nå må Norge handle raskt for å innfri sitt løfte og gi nødvendig medisinsk hjelp til de som lider.