– Vi legger oss sultne

Sult, overgrep og flukt preger livene til Sara* (17) og Samira* (16) fra Sudan. De opplever krigens brutale virkelighet på nært hold.

I april 2023 brøt det ut krig i hovedstaden Darfur. Krigen har skapt frykt, død og en enorm flyktningbølge: Over 10 millioner mennesker er sendt på flukt, og tallet fortsetter å stige. Titusenvis av mennesker er drept, mange flere er skadet, og både smittsomme sykdommer og sult rammer befolkningen hardt.

Samtidig blir mange jenter på flukt lett ofre for vold og overgrep. Omfanget av kjønnsbasert vold er enormt. En rapport fra Human Rights Watch har vist at kvinner og jenter blir systematisk voldtatt i stor skala.

Sara passer på søsknene sine på tilfluktsstedet i Renk, Sør-Sudan.
Sara måtte føde uten helsepersonell da hun var syv måneder på vei.

Måtte flykte

Sara* og Samira* måtte begge flykte til Renk i Sør-Sudan på grunn av krigen i Sudan. Alt de vil er å fortsette skolegangen, men isteden må de leve som flyktninger og ta vare på søsknene sine. Sara har også en baby som hun tar vare på alene i tillegg til å passe på sine yngre søsken.

*Navnene har blitt endret for å beskytte identitetene deres.

– Babyen min gråter hele tiden fordi jeg ikke klarer å produsere melk. Jeg har ikke nok å spise, sier Sara.

Ble voldtatt av en soldat

Da Sara bodde i Sudans hovedstad Khartoum, angrep soldater hjemmet hennes. Soldatene drepte faren hennes og voldtok henne etterpå.

Hun flyktet til Renk og innså at hun hadde blitt gravid etter voldtekten. I mangel på et helsetilbud ble barnet født etter syv måneder med hjelp fra en nabo.

– Naboen min ga meg et gammelt laken som er det eneste jeg kan bruke til babyen min. Jeg har ikke råd til babyklær, sier hun.

Tidlig voksen

Samira ønsker å bli lærer, men måtte sette skolegangen på vent når krigen eskalerte. Hun har begynt å hente vann til eiere av tebutikker for å tjene penger til mat.

– Av og til har jeg kun råd til å kjøpe maismel. Da må jeg lage grøt av det, men det holder ikke til at jeg og søsknene mine blir mette, forteller Samira.

Samira passer på søsknene sine og babyen sin på tilfluktsstedet i Renk, Sør-Sudan.
Noen dager må Samira og hennes søsken gå sultne. Grøt laget av maismel er av og til dagens eneste måltid. FOTO: Plan International / Peter Caton

Hva er kjønnsbasert vold?

Kjønnsbasert vold er vold som rammer en person på grunn av deres kjønn. Jenter og kvinner er særlig utsatt. Volden inkluderer blant annet seksuelle overgep, barneekteskap, voldtekt og menneskehandel.

Forekomsten av kjønnsbasert vold øker ofte dramatisk i krig og konflikt. Og voldtekt blir mange steder brukt som våpen.
 

Utfordrende tilværelse

Flyktningleiren i Renk er ikke et godt sted å være. Tilfluktsstedene var bare forberedt på å ta imot 4 000 mennesker, men nå har det ankommet mer enn 23 000. Tallet fortsetter å stige for hver dag som går. Dårlige sanitærforhold fører til mange tilfeller av kolera, meslinger og alvorlig underernæring.

Sara sliter også med å mate babyen sin og søsknene sine. De må tigge fra naboene som ikke alltid har nok mat til dem.

– De gangene vi ikke får mat fra naboene våre, legger vi oss sultne, sier Sara.

Drømmer om å bli lærer

Både Samira og Sara føler seg fanget på tilfluktsstedet de flyktet til. Samira ønsker å bli lærer, og Sara ønsker å få seg god jobb og sikre en bedre fremtid for seg selv og søsknene sine.

– Jeg skulle ønske foreldrene mine var her. Jeg får ikke være et barn lenger, forteller Samira.

Hva gjør Plan?

  • Plan driver nødhjelpsarbeid inne i Sudan og i nabolandene Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Egypt og Etiopia. 
  • Vi bygger midlertidige tilfluktssteder og driver barnevennlige steder der barn får hjelp til å bearbeide traumer fra krigen.
  • Vi deler også ut tepper, bøtter, myggnett, matter og såpestykker til familier som har mistet alt de eier, i tillegg til mat og vann.

Om lag 300 000 mennesker har fått hjelp av Plan International siden mai 2023. Vi sørger for at jenter og kvinners behov blir dekket, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og landene rundt er dessverre kraftig underfinansiert.