Barn lider i Sudan
Krigen har ført til at det nå er over 16 millioner barn som trenger akutt nødhjelp. Marian (15) er en av dem.
I april 2023 brøt det ut krig i hovedstaden Khartoum. Krigen har skapt frykt, død og en enorm flyktningbølge: Over 14 millioner mennesker er sendt på flukt på under et år.
Mange tusen mennesker er drept, tallet på skadde vokser hver dag og smittsomme sykdommer sprer seg fort. Samtidig er det stor mangel på mat, og mange jenter som må flykte blir lett ofre for vold og overgrep.
Flere millioner sulter
Mer enn en halv million mennesker har flyktet til Sør-Sudan og tallet fortsetter å øke. Rundt 20 000 personer har flyktet til Renk i Sør-Sudan. De er sultne, slitne og desperate og har et akutt behov for husly, mat og rent vann.
Det er stort behov for mer nødhjelp på tilfluktsstedene. Flere bistandsorganisasjoner sliter med å dekke de akutte behovene til familier som er utslitte etter å ha gått i mange dager uten nok vann og mat.
Flyktet til Sør-Sudan
Da krigen brøt ut brant huset til Marians familie ned. De gjemte seg ulike steder i fem måneder, før de bestemte seg for å flykte til Renk i Sør-Sudan. Da kom de til et tilfluktssted som er opprettet av Plan.
– I Sudan hørte vi skudd og så røyk fra kampene hver dag. Vi så at mange mennesker mistet livet, og vi fryktet at det skulle skje med oss også, forteller hun.
Usikker fremtid
Marian levde et fint liv i Sudan før familien fikk livet snudd på hodet, selv om hun måtte slutte på skolen for å ta vare på søsknene sine. Moren drev en tebutikk og faren var kvegbonde.
– Før krigen var vi en lykkelig familie, men nå er alt bare trist. Vi ville ikke flykte, men til slutt hadde vi ikke noe valg, sier Marian.
Over 25 millioner mennesker i Sudan sulter, og det er altfor lite penger til å hjelpe alle som trenger det. Ifølge FN er bare tre prosent av behovet for nødhjelpsmidler dekket til nå.
Sykdommer sprer seg
Flyktningleiren i Renk er ikke et godt sted å være. Tilfluktsstedene var bare forberedt på å ta imot 4 000 mennesker, men nå har det ankommet mer enn 23 000. Tallet fortsetter å stige for hver dag som går. Dårlige sanitærforhold fører til mange tilfeller av kolera, meslinger og alvorlig underernæring.
Ingen vet når krigen kommer til å ta slutt og det skaper stor usikkerhet i familien.
– Fremtiden ser mørk ut og det er vanskelig å se for seg veien videre herfra, sier Marian.
Hva gjør vi?
-
Plan driver nødhjelpsarbeid inne i Sudan og i nabolandene Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Egypt og Etiopia.
-
Vi bygger midlertidige tilfluktssteder og driver barnevennlige steder der barn får hjelp til å bearbeide traumer fra krigen.
-
Vi deler også ut tepper, bøtter, myggnett, matter og såpestykker til familier som har mistet alt de eier, i tillegg til mat og vann.
Vi sørger for at jenter og kvinners behov blir dekket, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og landene rundt er dessverre kraftig underfinansiert.
Nødhjelp
– til dem som trenger det mest
Sara ble voldtatt av soldat
Les historien