50 millioner jenter utsatt for overgrep

En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.

Publisert: 07.03.2025

Ung jente med hodeplagg står med ryggen til, delvis profil
KVINNER RAMMES HARDT: FN rapporterer en 50 prosent økning i seksuelle overgep i krig i 2023, hvor 95 prosent av ofrene var kvinner.

Ifølge rapporten publisert av Plan International, Unicef og UN Women, har 50 millioner jenter som lever i dag vært utsatt for seksuell vold. Globalt har totalt 650 millioner jenter og kvinner opplevd seksuell vold i barndommen, hvorav 370 millioner av dem ble utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep.

Videre viser rapporten at én av fire jenter som er gift eller samboer har opplevd partnervold, og at over en tredjedel av verdens tenåringer mener at det i noen tilfeller kan være greit at en mann slår sin kone.

Tre kvinner anonyme
VOLDTEKT SOM VÅPEN: Hundretusener av kvinner i Tigray, Etiopia, har søkt hjelp for kjønnsbasert vold.

Behovet for trygghet, helsehjelp og rettferdighet er akutt, men altfor mange lider i stillhet.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

Spesielt hardt rammet

Situasjonen er særlig kritisk i krigsrammede områder i Afrika. Ifølge rapporten har 73 prosent av de spurte opplevd økt partnervold, mens 51 prosent har vært utsatt for mer seksuell vold siden pandemiens start. 

Også UNFPA bekrefter denne utviklingen og anslår at mer enn halvparten av kvinnene i Afrika sør for Sahara har vært utsatt for partnervold det siste året. Samtidig brukes voldtekt stadig oftere som et våpen i krig.

– Vold mot kvinner øker globalt, men situasjonen i mange afrikanske land er spesielt alvorlig og får altfor lite oppmerksomhet. De brutale overgrepene i Sudan og nabolandene er bare noen av mange eksempler. Behovet for trygghet, helsehjelp og rettferdighet er akutt, men altfor mange lider i stillhet, sier generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli.

Lammet av frykt

Bokayo* holdt overgrepet for seg selv.

– Det føltes som et mareritt. Jeg sa ingenting. Jeg var for redd, sier hun.

Les historien her

Brutal virkelighet 

Ifølge Reuters blir kvinner i Sudan utsatt for seksuelle overgrep for å skremme og drive sivile på flukt. Ofrene er så unge som 8 år. I Etiopia har over 681 000 kvinner søkt hjelp for kjønnsbasert vold siden 2023, men hjelpetiltak stenger på grunn av manglende finansiering, melder Verdensbanken

I Nigeria øker drap på kvinner dramatisk – bare i løpet av årets første seks uker i 2025 ble 22 kvinner drept som følge av kjønnsbasert vold, en økning på 240 prosent, skriver avisen The Guardian.

I Kongo ble nylig over 100 kvinner voldtatt og brent levende etter en fangeflukt, og FN har dokumentert minst 52 voldtekter begått av regjeringssoldater i januar alene.

Kjønnsbasert vold i tall

  • 1 av 3 kvinner globalt har opplevd fysisk og/eller seksuell vold minst én gang i livet. (UN Women)
  • 140 kvinner drepes hver dag av en partner eller et familiemedlem – én kvinne hvert tiende minutt.  (UN Women)
  • 50 prosent økning i seksualisert vold i krig i 2023. 95 prosent av ofrene var kvinner og jenter, og 32 prosent av sakene involverte barn, ifølge en rapport fra FN.
  • Kjønnsbasert vold øker også i andre konfliktfylte land, som Ukraina, Afghanistan og Palestina.

     
Krigen i Sudan tvang 36 år gamle Samar til å flykte
TVANGSFLUKT: Krigen i Sudan tvang Samar (36) til å flykte til Sør-Sudan etter seksuelle overgrep. – Jeg mistet barna mine og ønsker bare å finne dem igjen, sier hun.

Bistandskutt setter liv i fare

Samtidig som volden øker, kuttes internasjonal bistand til livreddende hjelpetiltak. Organisasjoner som beskytter kvinner i konfliktområder mister finansiering, og millioner står uten støtte.

– Når bistand kuttes, fratas kvinner og jenter tilgang til helsehjelp, psykososial støtte og trygge steder. Uten dette overlates de til en brutal virkelighet der vold normaliseres, sier Partapuoli.

Hun understreker at statistikken bare viser de rapporterte tilfellene – mørketallene er store.

– Mange tør ikke, eller har ikke mulighet til å søke hjelp. Det reelle omfanget er langt verre enn det vi ser, sier hun.

I podkasten F*ordet diskuterer Per Roe Petlund, kjønnsrådgiver i Forsvaret, med andre gjester om hvorfor voldtekt er så utbredt i krig.

Lytt til epiosden

Jenters rettigheter under angrep

Kvinnedagen handler om likestilling, men for kvinner i krigssoner er det en fjern drøm. Voldtekt brukes som et våpen, og kvinners kropper blir en slagmark.

– Vi trenger en internasjonal kriseplan for å beskytte kvinner i konfliktområder. Verdensamfunnet må opprettholde bistanden, sikre rettferdighet for ofrene og sørge for at overlevende får hjelpen de trenger, sier Partapuoli.

Voldtatt i fire timer

Tusenvis har blitt voldtatt i forbindelse med konflikten som har herjet nord i Etiopia. 20 år gamle Aida er én av dem. 

Les historien her

Fakta om rapporten:

  • Rapporten Girl Goals: What has changed for girls? Adolescent girls’ rights over 30 years ser på hvordan jenters rettigheter og levekår har utviklet seg fra 1995 til 2025.
     

  • Den markerer 30-årsjubileet for Beijing-plattformen, en internasjonal avtale om kvinners og jenters rettigheter.
     

  • Rapporten er utarbeidet av Plan International, Unicef og UN Women og bygger på data fra 1995 til 2023, med enkelte prognoser frem til 2030 og 2055.
     
  • Den analyserer utviklingen i ulike deler av verden, blant annet Afrika sør for Sahara, Sør-Asia, Latin-Amerika, Karibia, Øst-Asia, Stillehavet, Europa, Sentral-Asia, Nord-Amerika, Midtøsten og Nord-Afrika.
     
  • I rapporten defineres seksuelle overgrep som fysiske overgrep, som voldtekt, og ikke-fysiske overgrep, som seksuell trakassering.
     
  • Dataene kommer fra offisielle kilder som nasjonale statistikkbyråer, internasjonale databaser og studier, blant annet Real Choices, Real Lives fra Plan International.
     

Last ned rapporten