50 millioner jenter utsatt for overgrep
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Publisert: 07.03.2025

Ifølge rapporten publisert av Plan International, Unicef og UN Women, har 50 millioner jenter som lever i dag vært utsatt for seksuell vold. Globalt har totalt 650 millioner jenter og kvinner opplevd seksuell vold i barndommen, hvorav 370 millioner av dem ble utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep.
Videre viser rapporten at én av fire jenter som er gift eller samboer har opplevd partnervold, og at over en tredjedel av verdens tenåringer mener at det i noen tilfeller kan være greit at en mann slår sin kone.

Spesielt hardt rammet
Situasjonen er særlig kritisk i krigsrammede områder i Afrika. Ifølge rapporten har 73 prosent av de spurte opplevd økt partnervold, mens 51 prosent har vært utsatt for mer seksuell vold siden pandemiens start.
Også UNFPA bekrefter denne utviklingen og anslår at mer enn halvparten av kvinnene i Afrika sør for Sahara har vært utsatt for partnervold det siste året. Samtidig brukes voldtekt stadig oftere som et våpen i krig.
– Vold mot kvinner øker globalt, men situasjonen i mange afrikanske land er spesielt alvorlig og får altfor lite oppmerksomhet. De brutale overgrepene i Sudan og nabolandene er bare noen av mange eksempler. Behovet for trygghet, helsehjelp og rettferdighet er akutt, men altfor mange lider i stillhet, sier generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli.
Brutal virkelighet
Ifølge Reuters blir kvinner i Sudan utsatt for seksuelle overgrep for å skremme og drive sivile på flukt. Ofrene er så unge som 8 år. I Etiopia har over 681 000 kvinner søkt hjelp for kjønnsbasert vold siden 2023, men hjelpetiltak stenger på grunn av manglende finansiering, melder Verdensbanken.
I Nigeria øker drap på kvinner dramatisk – bare i løpet av årets første seks uker i 2025 ble 22 kvinner drept som følge av kjønnsbasert vold, en økning på 240 prosent, skriver avisen The Guardian.
I Kongo ble nylig over 100 kvinner voldtatt og brent levende etter en fangeflukt, og FN har dokumentert minst 52 voldtekter begått av regjeringssoldater i januar alene.

Bistandskutt setter liv i fare
Samtidig som volden øker, kuttes internasjonal bistand til livreddende hjelpetiltak. Organisasjoner som beskytter kvinner i konfliktområder mister finansiering, og millioner står uten støtte.
– Når bistand kuttes, fratas kvinner og jenter tilgang til helsehjelp, psykososial støtte og trygge steder. Uten dette overlates de til en brutal virkelighet der vold normaliseres, sier Partapuoli.
Hun understreker at statistikken bare viser de rapporterte tilfellene – mørketallene er store.
– Mange tør ikke, eller har ikke mulighet til å søke hjelp. Det reelle omfanget er langt verre enn det vi ser, sier hun.
Jenters rettigheter under angrep
Kvinnedagen handler om likestilling, men for kvinner i krigssoner er det en fjern drøm. Voldtekt brukes som et våpen, og kvinners kropper blir en slagmark.
– Vi trenger en internasjonal kriseplan for å beskytte kvinner i konfliktområder. Verdensamfunnet må opprettholde bistanden, sikre rettferdighet for ofrene og sørge for at overlevende får hjelpen de trenger, sier Partapuoli.