Et øyeblikks håp for barna i Gaza
Våpenhvilen må være slutten på krigen og begynnelsen på en varig fred. Vi kan ikke rette opp skaden som er gjort, men barn og unge i Gaza kan få en bedre fremtid.
Av Kari Helene Partapuoli, Generalsekretær, Plan International Norge, Publisert: 17.01.2025
Krigen i Gaza er personlig for meg, og den har navn og ansikt. Det er Nadin og Kinda på tre år, Sara på fem og Sham på seks og Hisham og Hayat som snart fyller 1 år, Ahmed og Amira (38 og 30), Haythem og Haneen (35 og 34) og Fayza og Hisham (64 og 65). Dette er min manns aller nærmeste familie på Gaza og min svigerfamilie. Foreldre, brødre, svigerinner, svigerbrødre, nieser og en nevø.
Lille Hisham og Hayat er født midt i krigens herjinger, på sykehus som nå er bombet.
De har overlevd 15 måneder med krig. Hver dag i 15 måneder har vi ventet på det ene livstegnet fra Gaza. Pulsen stiger, før den synker igjen av lettelse. I et øyeblikk glemmer vi hvilken umenneskelig situasjon de befinner seg, før det synker inn igjen.
Hjemmene deres i Gaza City og lenger nord på Gaza er jevnet med jorden, som så mange andres hjem på Gaza. Alt de eier er borte. Ingen av oss husker lenger hvor mange ganger de har flyktet siden oktober 2023 eller hvor mange ganger de har vært heldige og ikke blitt truffet av bomber som eksploderer bare noen meter unna dem.
Nødhjelp må slippes inn
Sulten river i dem. Prisen på mat har skutt i været. Det har kommet så lite mat inn til Gaza siden krigen brøt ut at de få lastebilene som kommer gjennom nåløyet til de israelske myndighetene ofte blir angrepet. Desperate mennesker river med seg det de kan av proviant.
Dette er realiteten. Det føles meningsfullt å jobbe for en organisasjon som får nødhjelp inn til Gaza. Men samtidig er det helt håpløst at lastebilene våre må vente i dager og uker før de får komme inn. Vi kan og vil gjøre så mye mer.
Nå er det endelig kommet nyheter om en våpenhvile som skal tre i kraft 19. januar. Det er en enorm lettelse, etter en lang og grusom krig som har drept minst 46.000 mennesker og lagt mer eller mindre hele Gaza i ruiner. De to millioner menneskene som er igjen har desperat behov for mat, vann, husly og helsehjelp.
Det handler om barnas fremtid
Krigen har vært en katastrofe for barn og unge og vil forfølge alle barn på Gaza resten av livet. Vi kan ikke rette opp den skaden som er gjort, men vi må gjøre alt vi kan for at de skal få en fremtid som ikke preges av krig og undertrykkelse. Det må være den viktigste oppgaven fremover.
Hvis barn i Gaza skal få oppfylt retten til helse, utdanning og trygghet, må våpenhvilen bane vei for en langsiktig forpliktelse til fred, rettferdighet og stabilitet.
Det handler om fremtiden til Nadin, Kinda, Sara, Sham, Hayat og Hisham, og deres venner og skolekamerater. De er mennesker med håp og drømmer, ikke bare en del av statistikken.