Jenter og kvinner i Sahel som bærer vann.

Klima og kjønn

Det er liten tvil om at den menneskeskapte klimakrisen forverrer humanitære kriser og forsterker kjønnsforskjeller. Konsekvensene blir større for hvert år som går.

Konsekvensene av klimaendringene slår urettferdig ut. Det er de som har bidratt minst til endringene som blir mest berørt. Den kommende generasjonen vil bære store deler av konsekvensene og kostnadene. Verst vil konsekvensene være for de som bor i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Slik rammes jenter av klimaendringene

Klimeendringene forsterker ulikheter og diskrimineringen som jenter og unge kvinner opplever. Og det er jentene som vil merke konsekvensene mest. Mange vil ikke ha kunnskap eller tilgang til ressursene som de trenger for å takle utfordringene.

Jente som bærer to vannkanner i Somalia
KLIMAKRISE: Flere land sør for Sahara er spesielt utsatt for tørke, og mange jenter må gå langt for å hente vann.

Fakta

  • Mindre enn 2 prosent av nasjonale klimastrategier nevner jenter.
     
  • Ingen nasjonale klimastrategier anerkjenner verdien av å investere i jenters utdanning.
     
  • For hvert ekstra år med skolegang for jenter, øker landets motstandsdyktighet mot klimakriser.

Klimakrise i Sahel

Rapporten «A Gathering Storm» viser hvordan klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel og tvinger jenter til ekstreme valg for å overleve.

Les mer her

KLIMAKRISEN: Tørke, flom og sandstormer påvirker livene til unge jenter i Sahel.

Tap av skolegang

I kriser er det jentene som ofte er de første som må slutte på skolen. De må hjelpe familien med å tjene penger, gjøre husarbeid eller passe småsøsken.

Når skolegangen opphører er det mindre sannsynlig at de lærer om klimaendringer og hvordan de skal håndtere effektene. De vil heller ikke bli godt utrustet til å skape løsninger for seg og sitt samfunn, som for eksempel klimatilpasset jordbruk. 

Les mer om utdanning i kriser.

Mistet alt

Flommen traff Kenya etter den verste tørken på 40 år.

– Jeg mistet sekken, dokken og skoleuniformen min, forteller Mariah (9). 

Les historien til Mariah

Jenter giftes bort i ung alder

Når familiens inntekt og overlevelsesevne settes i fare vil mange se på barneekteskap som en måte å redusere den økonomiske byrden og tilsynelatende ta vare på jentene. I mange kriserammede samfunn øker derfor antall barneekteskap, også for jenter under 15 år.

I 2024 fikk over 4,6 millioner unge og voksne kunnskap og ferdigheter som ga dem bedre muligheter til stabil inntekt. 

Les mer om barnekekteskap.

Podkast

Hør Johanne Walle, seniorrådgiver for matsikkerhet og klima i Plan Norge, fortelle om sammenhengen mellom klima og kvinner – og hvorfor kvinner er mest utsatt.

Lytt til episoden her

Vold øker i kriser

Under og etter ekstreme værhendelser har jenter økt risiko for å bli utsatt for vold og utnyttelse, inkludert seksuelle, fysiske overgrep og menneskehandel. Risikoen øker ved innsamling av mat, vann og ved samt på flukt og på midlertidige oppholdssteder.

Plan International sikret beskyttelse mot vold for 18,8 millioner barn og voksne i 2024.

Les mer om beskyttelse mot vold.

Dager uten mat

Tørken i Etiopia har ført til en ekstrem sultkrise.

– Vi pleier å gå to dager uten å spise. Det er så vanskelig. Jeg har fire barn, sier Jullio (30). 

Les historien til Jullio

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Helsetjenester blir ofte dårligere i kriser. Dette gir flere uplanlagte graviditeter samt seksuelle og reproduktive helseproblemer. Mangel på utdanning begrenser jenters forståelse av disse problemene. Når flere barn får barn i krisetider, er det flere som dør i barsel eller opplever andre livstruende skader.

I 2024 støttet Plan International slik at 32 millioner barn og voksne fikk økte seksuelle og reproduktive rettigheter.

Les mer om retten til å bestemme over egen kropp. 

Jente fra Mali i She Leads prosjektet til Plan
ØNSKER Å BLI HØRT: Gjennom She Leads lærer Fatoumata (17) fra Mali å bruke stemmen sin. Nå kjemper hun for jenters rettigheter i møte med klimautfordringer.

Unge grønne aktivister 

Plan jobber med å stryke unges politiske deltagelse i saker som angår dem, slik som klimakrisen. Gjennom programmet She Leads får unge jenter i Afrika og Midtøsten kunnskap og selvtillit til å løfte stemmene sine. Med Plan Internationals tilstedeværelse i FN, eller ved klimakonferansene, blir blant annet jentene som er med i dette programmet, tatt med inn i viktige arenaer hvor klimakrisen diskuteres.

Les mer: She Leads: Støtt unges stemmer i COP29

Sist oppdatert: 12.03.2025