På flukt fra krigen i Sudan

Sudan står midt i verdens største fluktkrise. Overfylte leirer og umenneskelige forhold preger hverdagen for jenter som Fatima og Menan.

Sudan jente
LIVET I FLYKTNINGLEIRER: Underernæring, mangel på skolegang og harde levekår er en del av hverdagen til millioner av barn i leirene.

Millioner av mennesker er på flukt fra krigen i Sudan. Brutale kamper har splittet familier og tvunget folk til å forlate alt de eier. Blant dem er Menan og Fatima.

De bor nå i flyktningleirer under svært krevende forhold, med lite mat og dårlig tilgang på rent vann. Flere millioner barn har også mistet muligheten til å gå på skole, noe som gjør framtiden deres enda mer usikker.

Situasjonen nå

  • Over 14 millioner mennesker er drevet på flukt.
  • 11 millioner er internt fordrevne mens 3 millioner har flyktet til nabolandene Egypt, Sør-Sudan, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk og Etiopia.

  • Nærmere 25 millioner lider av akutt matusikkerhet. Dette er halvparten av Sudans befolkning.

  • 30 millioner mennesker har behov for akutt nødhjelp og over 13 millioner av dem er barn.

  • 19 millioner barn er uten skolegang. 

Overfylte flyktningleirer

16 år gamle Menan måtte rømme med familien da kampene brøt ut i Al Suki i det sørøstlige Sudan. Sammen med tusenvis av andre flyktet de til Kassala i øst.

Leirene er overfylte og mangler mat, rent vann og grunnleggende helsehjelp. 

Sudan jente
DRØMMER OM FRED: Menan og familien flyktet til en by lenger øst i Sudan. Nå bor de i en leir med tusenvis av andre i samme situasjon.

Menan beskriver flukten som dramatisk. Nå er mangel på vann hennes største bekymring:

– Vi trenger vann. Ofte går det tomt før vi rekker å få noe. Toalettene er åpne og utrygge, og hvem som helst kan bruke dem.

Mest kvinner og barn

15 år gamle Fatima flyktet fra Darfur til byen Adré i Tsjad da krigen brøt ut. Ifølge FN har nesten 700 000 sudanske flyktninger kommet til Tsjad siden april 2023. De fleste er kvinner og barn.

– Vi mistet håpet om fred og kunne ikke bli, forteller hun.

Flukten til Tsjad

Familien flyktet i en overfylt leiebil. På veien ble de stoppet av soldater som dro faren hennes ut av bilen.

– De trodde han hadde en høy stilling og sa han var deres mål. Vi var livredde, men sjåføren klarte å forhandle, så vi fikk dra videre. Mange andre ble drept på veien. Vi var heldige.

Livet er vanskelig

– Før hadde vi et hjem og nok mat. Nå har vi ingenting. Jeg skulle ønske vi kunne dra tilbake til Sudan, sier Fatima.

Hun forteller om utfordringer under menstruasjon på grunn av mangel på sanitetsprodukter og rent vann. I tillegg er det altfor lite mat og mangel på tepper og myggnetting, noe som øker risikoen for malaria.

– Selv om det ikke er krig her, er livet hardt, sier hun.

Jeg drømmer om fred og et trygt liv i Sudan, hvor vi kan vokse opp og oppfylle drømmene våre.

Fatima (15)

Kritisk vannmangel 

Vannsituasjonen i Adré er kritisk. Hver dag danner det seg lange køer ved vannstasjonene, ofte allerede fra klokken fem om morgenen. Ifølge FN får hver person i gjennomsnitt under seks liter vann per dag. Dette er langt under nødstandarden på 20 liter.

Vannet må dekke alt fra drikke og matlaging til hygiene og klesvask. For mange familier er det umulig å opprettholde gode hygienerutiner, noe som gjør at sykdommer sprer seg raskt.

Vannstasjoner i flyktningleire
LANGE KØER: Vannmangel tvinger mennesker til å stå i lange køer for å sikre seg det lille som er tilgjengelig.

Trygge områder

Siden starten av konflikten har Plan opprettet trygge steder der barn kan leke, tegne, synge og bruke fortelling som en måte å bearbeide traumer på.

I Adré har Plan siden september 2024 etablert 15 trygge soner som har gitt støtte til rundt 3 000 mennesker, og flere er planlagt.

Les mer om Plans trygge steder 

Hva gjør Plan?

  • Plan driver nødhjelpsarbeid inne i Sudan og i nabolandene Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Egypt og Etiopia. 
  • Vi deler også ut tepper, bøtter, myggnett, matter og såpestykker til familier som har mistet alt de eier, i tillegg til mat og vann.
  • Som en del av vårt nødhjelpsarbeid har vi plassert vannstasjoner på sentrale steder, med tilgang til bøtter, såpe og bind.
  • Vi hjelper barn tilbake på skolen med utdanningspakker.
  • I Tsjad har vi etablert et feltkontor i Adré med fokus på utdanning og beskyttelse av barn. Vi deler ut nødhjelp, gir kontantstøtte og forbedrer vann- og sanitærforhold (WASH).

I Sudan har rundt 300 000 mennesker fått hjelp siden mai 2023, og i Tsjad har vi nådd over 12 000 flyktninger. Vi jobber for å dekke jenter og kvinners behov, men nødhjelpsarbeidet i Sudan og nabolandene er dessverre sterkt underfinansiert.