Historier fra flommen i Bangladesh

I august ble Bangladesh rammet av den verste flommen i nyere tid. Når katastrofer skjer, trengs hjelp umiddelbart. Her er noen av dem vi møtte da vi jobbet i de berørte områdene.

Ung jente ser intenst inn i kamera
UTSATT: Jenter og unge kvinner er særlig utsatt i kriser og konflikt.

– Jeg har aldri opplevd noe sånt i hele mitt liv! Jeg kunne ikke gå ut, det var vann overalt.

12 år gamle Aysa var livredd da elvene fløt over sine bredder i 11 distrikter nordøst og sørøst i Bangladesh. 18 millioner mennesker ble rammet i ulik grad, blant dem var det 1,8 millioner som ikke kom seg noen steder på grunn av vannet.

– Jeg kunne ikke gå ut, for det var vann over alt. Det var vann i huset også, sier Aysa. 

– Mamma måtte gå til et annet hus for å lage mat, og ta den med hjem.

Aysa står ved en elv
REDD: Det var vann inne i huset også, forteller Aysa.

Ingen var forberedt

Aysa bor i distriktet Feni i sørøstlige Bangladesh, som ble særlig hardt rammet av flommen. Store deler av byen var oversvømt, og skader på flomkontrolldammer forverret situasjonen.

Jeg kunne ikke gå ut. Det var vann over alt.

Aysa (12)

Manglende varsling har gjort at mange ikke kunne forberede seg. Skader på jernbanespor og veier kuttet viktige forbindelser, isolerte lokalsamfunn og gjorde redningsarbeidet utfordrende.

Vann inntil et hus, med oversvømte kokekar
OVERSVØMMELSE: Mange av gatene var fulle av vann.

Når skolene stenger, kommer andre utfordringer

– Skolen var stengt i 15 dager, og jeg prøvde å fortsette å studere hjemme, men det var vanskelig, sier Aysa.

Hun er tilbake på skolen igjen nå. Hun elsker å studere arabisk og har lyst til å bli en utdannet kvinne. Men familien sliter økonomisk etter flommen. Det er en risiko for at hun, i likhet med mange andre unge jenter, dropper ut av skolen, gifter seg tidlig og flytter til ektemannens familie. På den måten får familien en munn mindre å mette, og mindre utgifter til skolegang.

Bekymret for fremtiden

– Det regnet kraftig i 10-12 dager, og det var vann opp til knærne mine. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg gråt av redsel for hva som skulle skje med datteren min.

Sumi er 20 år gammel og alenemamma til datteren Nusrat. Under flommen ble datteren syk med feber og utslett, men hun hadde ikke mulighet til å oppsøke lege.

– Jeg kom meg til lege med henne når vannet sank. Jeg er fortsatt urolig for helsen hennes, men er glad vannet har minket.

I kriser som dette er barn, spesielt jenter, ekstra utsatt. De er ofte de første som mister muligheten til å gå på skolen, og mange risikerer vold og overgrep, inkludert barneekteskap. I Bangladesh bor det allerede 38 millioner barnebruder (Unicef, 2020), som alle ble gift før de var 18 år. Dette er særlig vanlig på landsbygda og i fattige husholdninger som allerede strever.

Kvinne i flomvann
ELVER FLOMMER OVER: Flere lokalsamfunn ble avskåret fra omverden på grunn av vannet.

Plan jobber med akutt nødhjelp, men også langsiktig. Vi bidrar med å gi psykososial støtte, og gjør tiltak for å forebygge vold, overgrep og utnyttelse av barn. Dessuten er tilrettelegging for skolegang noe av det viktigste vi gjør.

Syk datter

Fenci (24) og datteren Rahi på sju år måtte forlate hjemmet sitt da vannet begynte å stige rundt dem.

– Datteren min har en funksjonsnedsettelse og kan ikke gå. Vi kom oss i ly på en skole, men det var veldig vanskelig for oss. Det var seks familier i et lite klasserom. Datteren min trenger spesialmat, og det hadde vi ikke til henne.

– Det tok 20 dager før vannet hadde sunket, men huset er ødelagt og må repareres. Livet hardt, særlig for datteren min som jeg må bære over alt.

Livet snudd på hodet

– Flommen var så skummel, sier den 23 år gamle tobarnsmoren Bibi. Familien var blant dem som fikk umiddelbar nødhjelp av Plan i form av blant annet vann, lys, hygieneartikler og klær.

– Sønnen min falt i vannet to ganger og druknet nesten. Jeg var så redd for han. Datteren vår fikk feber, men vi kunne ikke reise til klinikken.

Huset deres fikk et tre over seg. De mistet også fisken i en fiskedam, og mannen kan ikke lenger jobbe med å frakte folk i en tuk-tuk. Nå bor han langt unna for å kunne jobbe.

Mor leier barn
LIVET PÅ VENT: Mannen til Bibi mistet mye av inntektsgrunnlaget sitt på grunn av flommen.

La murstein under sengene

– Jeg var så redd for mine små barn, sier 23 år gamle Shopna.

Shopna er alenemor til to gutter, og bor hos foreldrene sine. De la murstein under sengene for å heve dem over vannet så de kunne sitte tørt. Alt hun tenkte på, var hvordan hun skulle klare å fø barna sine og gi dem et trygt sted å være.

Allerede som 16-åring ble Shopna mamma, og hun fikk aldri fullført skolen. Hun er urolig for fremtiden og hvordan hun skal klare seg økonomisk. 

Hva gjør Plan?

Plan International Bangladesh var til stede i de hardest rammede områdene, hvor de samarbeider med frivillige og lokale partnere. De delte ut livsviktige hjelp som rent vann, mat, hygieneartikler og førstehjelpsutstyr.

Landdirektør for Plan International Bangladesh, Kabita Bose, understreket alvoret i situasjonen:

– Hele lokalsamfunn var oversvømt, og millioner av familier trengte trygge tilfluktssteder og nødhjelp. Vi jobber på spreng for å nå de mest sårbare, spesielt jentene som ofte rammes hardest.

Vi gir også psykososial støtte og jobber for å forebygge vold, overgrep, omsorgssvikt og utnyttelse av barn i krisesituasjoner.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer.