Mor og barn i Bangladesh

Vårt arbeid i Bangladesh

Plan International har vært til stede i Bangladesh siden 1992. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

363 400

barn og unge har deltatt i prosjekter for å styrke unges deltakelse og lederskap

528 300

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

158 800

mennesker ble nådd med nødhjelp i kriser og katastrofer

I Bangladesh står kampen mot barneekteskap og tenåringsgraviditeter høyt på agendaen til Plan. Vi engasjerer både jenter og gutter og andre i å skape likestilte samfunn, og ser positive ringvirkninger i landsbyene vi arbeider. 

I fjor nådde vi til sammen mer enn 4,3 millioner mennesker direkte og indirekte med prosjektene våre. Vi jobber for at de minste barna skal ha et førskoletilbud, vi støtter lærere for å øke kvaliteten i undervisningen, og har tilbud om opplæring i yrkesfag og entreprenørskap for ungdommer og unge voksne.

Inkluderende utdanning

Lamia har en funksjonsnedsettelse og ble holdt utenfor skolen. Men etter at Girls Get Equal-prosjektet startet i landsbyen, har holdningene til både Lamia selv og omgivelsene gradvis endret seg. Klasserommet har også blitt tilrettelagt slik at Lamia kan lære sammen med de andre barna.

Lamia leser bok i Bangladesh

Nå går jeg regelmessig på skolen i femte klasse. Jeg tror at jeg vil kunne utgjøre en forskjell i samfunnet, der folk vil forstå de negative effektene av sosiale normer og behandle alle barn likt.

Lamia, 12 år

Å vokse opp i Bangladesh

De fleste barn som blir født i Bangladesh i dag får en mye sunnere start på livet enn for noen år siden. Barnedødeligheten i landet er redusert kraftig siden 90-tallet og levealderen har økt.

På papiret har myndighetene i Bangladesh signert og lovet å oppfylle barns rettigheter. Likevel er det mange barn som blir diskriminert, utestengt og aldri hørt. Det kan være fordi de bor langt ute på landsbygda eller i et slumområde i en by, at de har en funksjonsnedsettelse eller tilhører en etnisk minoritetsgruppe – eller rett og slett fordi de er jenter.

Plan i Bangladesh

To fokuserte jenter i Bangladesh
  • Bestemme over egen kropp. Vi jobber for å spre kunnskap om jenters rettigheter, og styrke seksuell og reproduktive helse slik at tenåringsjenter skal kunne ta kontroll over egen kropp og egen fremtid.
  • En god start på livet. Vi engasjerer og motiverer foreldre, og særlig fedre, til å innta en mer positiv og stimulerende foreldrerolle, slik at de skal gi barna sine den støtten og omsorgen de trenger helt fra starten av livet. 
  • Jobbskaping for unge. Med særlig fokus på unge kvinner, jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt.

Girsl get equal – like mulighet for jenter

Med finansiering fra Norad jobber Plan Norge for å støtte tenåringsjenter og unge kvinner i syv land: Etiopia, Bangladesh, Malawi, Mosambik, Nepal, Niger og Tanzania. Programmet hadde oppstart i 2020, og gjennom 2024 har vi nådd mer enn 350 000 barn og unge. Målet er å styrke dem og deres rettigheter i møte med tradisjonelle kjønnsnormer, skadelige praksiser, fattigdom og klimaendringer. I tråd med Plans mål om lokalt ledet utvikling, gjennomføres programmene i stor grad av sivilsamfunnsorganisasjoner.

Ligelet og datteren Mariam

Dette jobber vi med i Niger:

  • Inkluderende utdanning: Sørge for at alle, også de som har falt utenfor skolen, får tilgang til inkluderende, god og klimasmart utdanning.
  • Økonomisk styrking: Gi familier ferdigheter og muligheter gjennom opplæring i klimavennlig jordbruk og deltakelse i spare- og lånegrupper.
  • Helse og rettigheter: Øke kunnskap om seksuell og reproduktiv helse, beskytte mot vold, og styrke barns beskyttelse.
  • Sterkere sivilsamfunn og ungdomsmedvirkning: Engasjere lokalsamfunn i sosial endring og støtte ungdomsorganisasjoner for økt innflytelse.

Fakta om Bangladesh

Hovedstaden i Bangladesh er Dhaka. Det bor 166 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er bengali. Den vanligste religionen i Bangladesh er islam. Hinduisme er den nest vanligste, men andre religioner forekommer

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Bangladesh har 0,73 tonn CO2-utslipp per innbygger. Bangladesh:
0,73 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Bangladesh har 16% barneekteskap ved 15 års alder.
16 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Bangladesh har 51% barneekteskap ved 18 års alder.
51 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Bangladesh er på 129. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
129 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Bangladesh har en alfabetisme på 76%.
76 %