To jenter, Janet og Vera, går på en rød jordvei
Portrett av Janet som smiler

– Jeg går i over fire timer til og fra skolen, sier Janet (16). 

– Jeg er redd det skal skje skumle ting med meg på veien. Som å bli voldtatt.

Snart blir den utrygge skoleveien historie.

En ny hverdag

Internater bygget med penger fra TV-aksjonen, vil sørge for en tryggere hverdag for Janet og andre jenter i Malawi.

En rød og ujevn jordvei snirkler seg opp og ned åskammer, gjennom buskas og over elver. Dette er skoleveien til 16 år gamle Janet. Hver ukedag går hun over to timer hver vei i disse omgivelsene. Er elven flomstor, må hun snu.

– Jeg er alltid redd når jeg går til skolen. Jeg er redd for hva som kan skje med meg, som å bli voldtatt. Det er også farlige slanger på veien.

Hun har ofte følge med en klassevenninne. Det er tryggest å være to.

To jener, Janet og Vera, går på en rød jordvei
REDD: Det er mange utfordringer på den lange skoleveien.

TV-aksjonen skaper endring

I Malawi er forekomsten av kjønnsbasert vold og barneekteskap svært høy. Til tross for at loven forbyr det, blir nesten halvparten av jentene giftet bort før de har fylt 18 år. Et viktig grep for å forhindre barneekteskap, er å sørge for at jentene får gå på skolen. For når jenter dropper ut av skolen, er veien til ekteskap ofte kort.

Mange av Janets venninner har allerede sluttet på skolen fordi skoleveien er for lang og krevende. 

Vi bygger nå tre skoleinternater nord i Malawi – kun for jenter. Det gjør vi med midler fra TV-aksjonen. I 2021 samlet Plan inn 262 799 552 kroner til arbeidet for å stoppe barneekteskap blant annet i Malawi.

Et stort murbygg tar form

En mann haster nedover en sti mot et stort bygg i rød teglsten mens han snakker og gestikulerer ivrig. Han heter Benjamin, og er lærer på Janets skole. 

– Det er fortsatt under konstruksjon, men snart ferdig, sier han.

Benjamin snakker om internatet hvor 64 jenter skal få bo og studere. I mai 2024 tok han med Plan Norge på en omvisning. Snart står bygget klart til innflytting, i tillegg til to andre internater i andre landsbyer. 

Han gleder seg til jentene får flytte inn, for det vil gjøre det lettere for dem å fortsette på skolen.

Lærer står utenfor internat under oppføring
STOLT: Lærer Benjamin er spent på det nye internatet.

– Jeg er alltid sliten

En vanlig dag står Janet opp med sola, før seks. Hun begynner med husarbeid, før hun steller seg og skifter. Klokken sju går hun av gårde til skolen, i slippers og som regel sammen med en klassevenninne. Skoleveien gir en klump i magen. Særlig er gutter og menns uønskede oppmerksomhet ubehagelig.

– En av utfordringene er at gutter av og til prøver å overtale oss til å ha sex med dem. Noen prøver også å få oss til å slutte på skolen, sier hun. Dessuten er det slanger langs veien, og elvene er ofte voldsomme og farlige å krysse i regntiden.

Skoleveien gir konsekvenser for skolegangen. Ofte kommer hun for sent.

– Det er trist, for det er så mange spørsmål jeg ofte ikke kan svare på når det er eksamen. Jeg gjør det ikke så bra på skolen. Jeg er alltid sliten, sier hun.

Det er jenter i området som har droppet ut på grunn av den lange skoleveien.

Janet.

Dropper ut

100 jenter er innrullert på Janets skole, men bare 56 møter opp. Grunnen er lange skoleveier. Problemet er at når jenter ikke går på skolen, er veien kort til graviditet og/eller ekteskap. Når jenter mister skolegang, mister de ofte tilgang til penger og selvstendighet.

Janet har sett det selv.

Det er midt på dagen, friminutt, og Janet sitter med klassevenninner på en skyggefull trapp. Mange av dem strever med lang skolevei. De sier:

– Når jeg kommer på skolen, er flesteparten av vennene mine allerede der.

– Jeg sliter når det er regntid. Jeg må krysse elver som er store og røffe.

– Eldre menn spør om vi vil gifte oss med dem, og de sier skolen ikke er viktig.

– Noen ganger sier foreldre at vi ikke skal gå på skolen, for de ser ikke verdien av utdanning.

Janet og venninner sitter utenfor et skolebygg
NY HVERDAG: Med nytt sted å bo nære skolen, håper Janet og klassevenninnene at hverdagen vil bli enklere.

En ny hverdag

– De utfordringene som jentene har, vil bli færre, sier lærer Benjamin. 

Han ser selv hvordan mange jenter strever med skolearbeidet som følge av summen av utfordringene. Avstand, husarbeid, bekymring. Med mulighet til å bo nærmere skolen, tror han dette vil endre seg,

– Vi forventer at jentene kommer til å gjøre det bedre på skolen. De vil være på internatet og her på skolens område, og kan studere full tid. Dette vil være et enormt framsteg hos oss.

De utfordringene som jentene har, vil bli færre.

Benjamin, lærer ved skolen.

Fra internatet høres sporadiske banking blandet med munter prat fra bygningsarbeiderne. Janet går forsiktig blant planker og stein i det uferdige bygget. Hun ser for seg hvordan det hele vil bli. Både bygget, og livet.

Janet ser inn vindu på internat
UFERDIG: Her skal man snart høre lyden av 64 jenter i gangene.

– Jeg er glad fordi dette internatet vil kunne gjøre det letter for meg å fullføre studiene. Da kan jeg bruke all tiden min på skolearbeid, sier 16-åringen. Hun har store drømmer.

– Når jeg er ferdig på skolen vil jeg bli journalist. Da kan jeg samle historier fra andre land og fortelle dem her hjemme.

Janet ser i kamera
SPENT: Janet gleder seg til hun skal flytte på internatet i ukedagene.

Hva gjør Plan?

I kampen mot skadelige skikker som barneekteskap, jobber vi mye med påvirkningsarbeid. Det er viktig for å skape varige kulturelle og sosiale endringer. Plan involverer politikere, lokale høvdinger, lærere og foreldre, i tillegg til ungdommene selv. Vi jobber også med årsakene til barneekteskap, som blant annet fattigdom. Du kan lese mer om barneekteskap her.

Et viktig og vanlig tiltak er å jobbe med ungdom. Plan etablerer ungdomsgrupper som sprer livsviktig informasjon videre og er gode rollemodeller ovenfor sine jevnaldrende. Vi engasjerer unge gutter, og lærer dem opp i likestilling og rettigheter. Unge mennesker representerer Plan i mange forum, og det nytter.