Vokser opp i verdens største flyktningleir
Nærmere én million flyktninger bor i Cox’s Bazar i Bangladesh. I en humanitær krise som dette, er skolegang for barna livsviktig.
Helt sør i Bangladesh er de vakre strendene i Cox’s Bazar viden kjent. Men ikke mer enn 30 kilometer unna, står små hus laget av presenninger og bambus tett i tett.
Det er trangt når nesten én million flyktninger skal bo på 24 km², et område på størrelse med tre gjennomsnittlige bydeler i Oslo.
Flyktningleiren i Cox’s Bazar har vært hjemmet til Ayesha helt siden dagen hun ble født. Hun er én av over 900 000 rohingya-flyktinger som bor i verdens største flyktningleir. Rundt halvparten av disse er barn i skolealder.
Men skolegang er ingen selvfølge for Ayesha eller noen andre, når livet står på hodet.
En forfulgt minoritet
- I august 2017: opptrapping av angrep på rohingyaene av militæret og sivile i Myanmar.
- Hele byer ble brent til grunnen og tusenvis av familier ble drept og separert.
- Rohingyaene er en hovedsakelig muslimsk etnisk gruppe som har bodd i buddhist-majoriteten Myanmar i århundrer.
- Verdens mest forfulgte minoritet og den største statsløse befolkningen i verden i følge FN.
- 1.6 millioner mennesker er internt fordrevne. Tallet har økt kraftig det siste året.
Utfordrende forhold
I disse leirene, uten mulighet til å ta seg arbeid utenfor, er flyktningene helt avhengige av hjelp utenfra. 75 prosent av dem er kvinner og barn. I humanitære kriser er barn, og særlig jenter, ekstra sårbare.
Forholdene i Cox's Bazar er utfordrende, og humanitær finansiering minker. De overfylte tilfluktsstedene gir lite privatliv, og lite bevegelsesfrihet. Det meldes om et økende antall hendelser der kvinner og barn blir utsatt for vold.
Kvinner er også sårbare ovenfor menneskesmuglere, og kriminelle, militante gjenger i leirene skaper mye utrygghet. I tillegg er området utsatt for naturkatastrofer.
Et trygt sted
Plan er i front når det gjelder å sørge for at barna i leirene får en form for skolegang og normalitet i en krevende hverdag. Vi har programmer for å sørge for utdanning i krise, beskyttelse av barn, matsikkerhet og levebrød, og for å hindre kjønnsbasert vold.
Midt i all usikkerheten det innebærer å vokse opp i en flyktningleir, får Ayesha være på et senter som fungerer som en blanding av barnehage og helsestasjon. Det er et trygt sted å være. Her lærer og utvikler barna seg gjennom lek og aktiviteter som historiefortelling og sang.
Rundt 400 000 barn i Cox’s Bazars flyktningleirer er i skolealder. Vi sørger for undervisning som følger Myanmars læreplan. Det vil gjøre det enklere å begynne på skolen i hjemlandet igjen, om den muligheten skulle by seg. I 2022 ble 10 000 barn innrullert i dette undervisningssystemet.
For å sikre at utdanning fortsetter under kriser, forbereder Plan seg på forutsigbare nødsituasjoner. Dette innebærer opplæring av lærere og sikring av trygge skoler.
Utdanning bør inngå i krisestøtten straks etter at en nødsituasjon oppstår, basert på samarbeid med utdanningsmyndigheter og lokalsamfunn.
Derfor er skolegang i kriser viktig:
- Skoler er trygge soner hvor barn får beskyttelse mot vold, forsømmelse, utnyttelse og tvangsekteskap. Dette gjelder særlig jenter.
- Barn lærer om mat og helse, seksuell og reproduktiv helse, sykdomsforebygging og andre livsviktige tematikker.
- Barn får psykososial støtte, siden mange sliter med traumer.
- Barn lærer om menneskerettigheter, krise- og konflikthåndtering og demokrati.
- Jenter mister ofte skolegang først i kriser på grunn av kjønnsrollemønster og mangel på rettigheter i mange land. Derfor har Plan et ekstra søkelys på nettopp denne gruppen.