TV-aksjonen: Nye internater for jenter står ferdig
Med midler fra TV-aksjonen «Barn, ikke brud» har Plan de siste årene jobbet målrettet med påvirkningsarbeid for å bekjempe barneekteskap. Men ikke bare det – her er noen av resultatene fra 2023.
Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort, noe som betyr at 12 millioner jenter hvert år mister barndommen sin.
Barneekteskap skjer når én eller begge parter er under 18 år og ikke kan gi et gyldig samtykke. Dette fører til at mange jenter som utsettes for vold og overgrep, må slutte på skolen og mister muligheten til å bli selvstendige.
TV-aksjonen «Barn, ikke brud»
- Totalt innsamlet beløp: 262 799 552 kroner.
- Antall personer nådd så langt: 1 847 551 direkte og indirekte, hvorav de fleste er indirekte.
- Programmer i fem land: Bangladesh, Nepal, Malawi, Niger og Mali.
- Hovedmål: Redusere andelen jenter som gifter seg før de fyller 18 år.
Siden 2021 har midler fra TV-aksjonen «Barn, ikke brud» støttet jenter som bor i land med noen av verdens høyeste tall på barneekteskap.
Noen resultater fra 2023
Bangladesh: 2 200 familier har skrevet under på at de ikke skal gifte bort døtrene sine før de fyller 18 år. Dette har ført til at det ikke ble registrert noen barneekteskap i disse familiene. Plan har også kurset familier i entreprenørskap og jordbruk for å hjelpe dem starte egne bedrifter og sikre stabil inntekt.
Nepal: 4369 foreldre har lovet å ikke gifte bort døtrene sine før de har fylt 20 år.
Malawi: Vi forhindret at 79 ungdommer (76 jenter og 3 gutter) ble giftet bort, og hjalp de tilbake på skolen. Antall unge som etter informasjonskampanjer ikke havner i slike situasjoner, er trolig langt større, men vanskelig å måle. Det er uansett en tendens vi merker i de områdene vi jobber i.
Mali og Niger: I både Niger og Mali tar det tid å endre holdninger og tradisjoner på grunn av sterke sosiale normer. For å spre informasjon har Plan sendt radioprogrammer i Mali om viktigheten av utdanning og hva barneekteskap fører til. Programmene når over én million mennesker og hjelper med å informere og påvirke befolkningen.
– Jeg vil bli sykepleier
Deborah (18) fra Malawi pleide å skulke skolen, men nå har livet tatt en ny vending.
– Takket være en ungdomsklubb støttet av Plan, har jeg lært å stå på egne ben og jobber målrettet mot drømmen min om å bli sykepleier, sier hun.
Fokus på utdanning
Jenter som går på skolen har bedre forutsetninger for å stå på egne ben, blir mer respektert, opplever økt likeverd og kan utvikle seg til å bli fremtidige ressurser. Jenter som har fått utdanning gifter seg senere og stifter familie når de er klare for det.
I Nepal har 15 skoler blitt tilrettelagt for barn med funksjonsnedsettelser, noe som gjør det enklere for jenter å bli på skolen og unngå tidlig ekteskap.
I Malawi bygges det tre internater som gir jenter et trygt sted å bo nær skolen. Mange jenter har lange skoleveier med risiko for blant annet overgrep, i tillegg til farer ved å krysse elver samt giftige slanger langs veien. Når jentene bor på internatet, bor de tryggere og kan konsentrere seg om skolearbeidet.
De tre internatene, i tre ulike områder, har plass til 64 studenter hver. I tillegg bor en kvinne med ansvaret sammen med dem. Mat må studentene selv stå for og lage, men totalt sett blir mengden husarbeid trolig langt mindre enn hva jenter i Malawi vanligvis er vant til. Det betyr mer tid til studier.
Jo lenger unge jenter går på skolen, desto mindre sannsynlig er det at de dropper ut og blir giftet bort tidlig.
Før «Barn, ikke brud»-prosjektet var det vanlig at foreldre tvang jenter til å gifte seg for penger, og samfunnet var likegyldig til konsekvensene. Skolegang ble sett på som bortkastet tid. Nå tar flere jenter utdannelse.
Landsbyleder, Malawi
Nødhjelp er viktig
Nødhjelp er en viktig del av kampen mot barneekteskap. Kriser øker ofte risikoen for at familier gifter bort døtrene sine på grunn av fattigdom og et ønske om å beskytte barnet.
- Etter jordskjelvet i Nepal og syklonen Freddy i Malawi jobbet Plan med å sikre mat, husly og beskyttelse av jenter.
- I Niger fikk 2 669 flomrammede husstander 1,3 millioner kroner i kontantstøtte for å dekke umiddelbare behov.
Økonomisk selvstendighet
Fattigdom er en av årsakene til at mange familier gifter bort jentene sine. Å gi jenter økonomiske muligheter er derfor også et viktig verktøy for å forebygge og få slutt på barneekteskap. I land som Bangladesh og Mali jobber prosjektene med å styrke jenters økonomiske selvstendighet.
Nye muligheter
I Bangladesh har 2 200 mennesker fått opplæring i oppdrett av dyr som høns og geiter. Dette har gitt familiene nye inntektskilder med langsiktig profitt.
Jesmin fra Bangladesh kan nå skaffe inntekt til familien etter opplæring og kurs fra Plan.
Hva gjør Plan?
Plan sitt viktigste arbeid i kampen mot barneekteskap er å spre informasjon. Jenter må få vite om skadelige skikker og hvilke alternativer de har. Samtidig involverer vi omgivelsene deres, som lærere, foreldre, høvdinger og lokale politikere. Dette skjer gjennom påvirkningsarbeid som foreldregrupper, ungdomsgrupper og kursing, samt informasjon via radio.
Plan gir også opplæring i lokalsamfunnene, der helsearbeidere og lokale aktører lærer hvordan de kan håndtere utfordringer knyttet til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
Å måle resultater er ikke alltid lett i tall, men vi ser allerede positive tendenser. Å endre skikker og holdninger tar tid og krever kontinuerlig arbeid.