Sultkatastrofer rammer jenter hardest
Verden står midt i en eskalerende sultkatastrofe, og 50 millioner mennesker er i akutt fare for å dø av sult. Det avisoverskriftene sjelden forteller noe om, er hvor forskjellig det rammer gutter og jenter.
Over 340 millioner mennesker i 82 land mangler mat, eller står i fare for å miste tilgangen til mat. Millioner sulter – og tallet bare øker. De aller fleste som sulter bor på Afrikas horn, i Latin-Amerika og i Karibien.
Hva er en sultkatastrofe?
En sultkatastrofe skjer når mangelen på mat når nivå fem, av totalt fem nivåer. Mennesker har kontinuerlig ikke fysisk, sosial eller økonomisk tilgang til nok, trygg og næringsrik mat. Matmangel fører til organsvikt og et svekket immunforsvar. Som kan føre til sykdom og død.
Sultkatastrofer har mange årsaker
Sult er som regel en konsekvens av konflikter og flukt, økonomiske utfordringer, tørke, flom og andre klimaendringer. Eller en kombinasjon av flere. De landene i verden som er hardest rammet av sultkatastrofer, er også de landene der menn og kvinner ikke er likestilt. For eksempel i Mali, Niger og Somalia.
Les også: – Det gjør så vondt å se barna mine sulte
Hvorfor rammer en sultkatastrofe kjønnene ulikt?
Jenter i kriser er ekstra utsatt. Når en sultkatastrofe rammer er noen av konsekvensene økt kjønnsbasert vold, at unge jenter mister skolegang og at de giftes bort. Derfor er jenter i sentrum av prosjektene Plan jobber med i kriser og konflikt.
Årsaker og konsekvenser av matmangel og sultkatastrofer:
-
Jenter og kvinner får tilgang til mindre mat enn gutter og menn.
-
Kjønnsbasert vold, som voldtekt og barneekteskap øker i usikre tider.
-
Matmangel kan føre til at foreldre gifter bort en ung datter for å få en munn mindre å mette.
-
Jenter mister skolegang fordi familier ikke har råd.
-
I kriser blir jenters og kvinners seksuelle og reproduktive helsebehov ikke møtt. Dette er en utfordring siden jenter og kvinner oftere blir utsatt for seksuell vold og det generelt er en økning i uønskede graviditeter.
Kan vi utrydde sult?
Ett av FNs bærekraftsmål er å utrydde sult. Det vil si: Å sørge for at folk får mat, at det er sunn ernæring og at jordbruket er bærekraftig. Likevel øker antall mennesker som sulter, eller står i fare for å sulte. Verden er ikke i rute til å nå dette målet innen 2030.
Vil du bidra i kampen mot sult? Støtt arbeidet vårt her.
Det produseres nok mat til at alle skal kunne leve godt, men tilgangen til maten er skjevt fordelt. Derfor er i løsningene til sultkatastrofer i hovedsak politiske.
FN-sambandets forslag er:
- Stanse krig og konflikter.
- Bremse klimaendringer.
- Investere i teknologi og kunnskap i land som er fattige.