– Livet stoppet da tørken startet
Etter flere sesonger med usedvanlig lite regn opplever Somalia sin verste tørke på mer enn 40 år. 800.000 mennesker har forlatt hjemmene sine i søken etter mat og vann. Én av dem er elleve år gamle Najma.
Najma (11), hennes tre søsken og moren bor for tiden i en flyktningleir i Somaliland, en uavhengig republikk i Somalia. På grunn av situasjonen i landet ble de tvunget til å forlate landsbyen de kommer fra.
– Før hadde vi 300 geiter og sauer, men nå har vi bare 30. Situasjonen er ille. Folk er sultne og har ikke vann, sier Najma.
Den ekstreme tørken har gjort at mange skoler har stengt. Det er mangel på lærere fordi de har måttet flykte sammen med familiene sine på leting etter vann, mat og beite til dyra.
Najma, som gikk i 2. klasse, får ikke lenger gå på skolen fordi det ikke er noen skole i flyktningleiren.
– Livet stoppet da tørken startet. Før gikk jeg på skolen og lærte somali, samfunnsfag, matematikk, arabisk og islam. Men da tørken kom, sluttet de fleste lærerne, forteller hun.
Sultkrisen er verst for jenter
Najma bruker dagene sine på å lete etter vann, gjøre husarbeid og lage mat. Hun forteller at sultkrisen går hardest utover jenter.
– Selv om vi jenter er sultne, så spiser vi bare rester – hvis det er noen igjen. Mødre gjør det samme. Det påvirker jenter på ulikt vis. Jeg ser det på kroppene deres. Mange er underernærte, sier Najma.
I følge Somalia Food Security and Nutrition Assessment vil over 44 prosent av alle barn i Somalia under fem år lide av alvorlig underernæring i år.
Til tross for utfordringene hun står overfor er Najma håpefull om at hun vil kunne gå på skolen igjen.
– Jeg savner å leve et lykkelig og normalt liv. Jeg skulle ønske at regjeringen kunne melde alle barn på skolen, fordi utdanning er det viktigste man kan ha. Jeg håper de støtter slik at vi kan fortsette på skolen og leve vanlige liv. Jeg vil bli lærer når jeg blir stor, avslutter Najma.
Dette gjør Plan
Plan International er tilstede i de sultrammede landene på Afrikas Horn: Etiopia, Kenya og Somalia. Vi samarbeider med Verdens matvareprogram (WFP) og har økt innsatsen for matsikkerhet.
Dette gjør vi:
- Deler ut mat til familier.
- Tilpasser og utvider skolematprogrammer.
- Deler ut vann og tabletter for å rense vann.
- Gir ernæringsråd og deler ut såfrø slik at lokale bønder kan oppskalere matproduksjonen.
- Sikrer beskyttelse av barn. Særlig jenter, som har økt risiko for vold, overgrep og trakassering på vei til- og under utdeling av mat og vann.
- Hjelper familier med mat til husdyrene sine, som kuer og geiter, slik at de ikke dør.