Mer enn 6 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden krigen eskalerte, de fleste er kvinner og barn. FN anslår at hele 14 millioner mennesker, nesten 40 prosent av befolkningen, har behov for humanitær hjelp. Behovene er store, spesielt for jenter, kvinner og barn.
Siden mars 2022 har Plan International jobbet med Ukraina-krisen. I starten var vi tilstede og jobbet med flyktninger i Moldova, Polen og Romania. Nå er vi også på plass inne i Ukraina, og jobber tett med lokale samarbeidspartnere.
Stort behov for beskyttelse av barn og unge
Ukrainske tenåringsjenter på flukt har behov for beskyttelse mot menneskehandel, vold og overgrep.
I krig og i kriser svekker strukturene og systemene som vanligvis beskytter barn, og som flyktning er man ekstremt utsatt. Ikke bare er disse menneskene på flukt, men en stor andel har måttet søke tilflukt i spesielt ressurssvake områder i Øst - og Sentral-Europa. Moldova, Polen og Romania er noen av de mest utsatte landene i Europa for rekruttering til menneskehandel og seksuell utnyttelse. Dette bidrar til at jenter, kvinner og barn er spesielt sårbare, også i denne konflikten.
Den enorme flyktningstrømmen, utrente frivillige, uovervåkede private innkvarteringer og uregulert privat transport gjør ikke saken lettere. Det er stort behov for beskyttelse, spesielt av barn, og for forebygging av kjønnsbasert vold og psykososial støtte.
Vi er bekymret fordi vi vet fra vårt arbeid at jenter og kvinner som er på flukt er i en desperat situasjon der lommeboka fort blir tom fordi man ikke lenger har tilgang på inntekt eller sikkerhetsnett. Menn som er ute etter seksuell utnyttelse eller organiserte kriminelle som skal tjene penger på krigens ofre er en reel trussel.
– Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
De langsiktige konsekvensene er store
Vårt arbeid i Ukraina er en del av en regional respons på Ukraina-krisen som også inkluderer programmer i Polen, Moldova og Romania.
Vi jobber sammen med Ukrainas sivilsamfunnsorganisasjoner med fokus på internt fordrevne personer, de som returnerer til landet og lokalsamfunn i de nylig tilgjengelige områdene Kharkiv, Mykolaiv og Kherson Oblasts.
Denne krisen gir langsiktige konsekvenser for mange, og våre programmer er rettet mot barn og unge, spesielt jenter og unge kvinner. Når jenter opplever krig, er det ikke bare bomber og våpen som traumatiserer, men også frykten for å bli utnyttet.
Denne problematikken mener vi i Plan at det snakkes alt for lite om, og vi frykter at jenter og kvinner blir glemte ofre i Ukraina-krigen. Dette gjelder både de som er på flukt ut av landet, men også de som blir værende. Derfor har vi et spesielt fokus på jenter i krig og kriser.
Slik jobber Plan
- Forebygging av vold mot barn.
- Psykologisk støtte til barn og familier.
- Utdanning til barn på flukt.
- Overføring av kontanter for å hjelpe familier med å dekke deres umiddelbare behov.
- Beskyttelse til sivile på flukt.
- Utdeling av mat, tepper og varmeapparater.
- Opplæring av frontlinjearbeidere for å styrke deres kapasitet på identifikasjon, registrering og dokumentasjon av enslige og separerte barn.
- Tiltak mot menneskehandel, barnevern, kjønnsbasert vold og beskyttelse mot overgrep.
Irina har flyktet fra Odessa i Ukraina til Romania med døtrene Yana (12) og Evelina (5).
– I Odessa gikk alarmene mer enn fem ganger om dagen da angrepene sto på. Det var derfor vi dro. Det er veldig trist, men vi måtte søke ly under bakken. Yana og Evelina ble stresset og nektet å spise. Odessa har både havn, flyplass, og militærbase, som var militære mål. Derfor var vi ekstra redde for å bli bombet, sier Irina.
Vi samarbeider med nasjonale myndigheter, frontlinjearbeidere, grensepoliti og med våre partnere for å distribuere barnevennlig materiale om beskyttelse av barn og mot menneskehandel. Vi sikrer at vårt arbeid i Ukraina og med ukrainske flyktninger i nabolandene fremmer likestilling, og legger vekt på sosial samhørighet og inkludering av internt fordrevne over hele landet.
Plan International og våre partnere vil fortsette å være tilstede, både under og i etterkant av konflikten.
Våre krav
- Et felles internasjonalt krav om våpenhvile.
- At ingen sivile mål rammes, spesielt ikke infrastruktur barn trenger, som barnehager, skoler og liknende.
- Særlig beskyttelse for jenter, samt barn som er separert fra sine foreldre.
- Støtte til flyktninger og prinsippet om non-refoulement (non refoulement-prinsippet innebærer at ingen kan sende en person tilbake til hjemlandet sitt om vedkommende risikerer å bli forfulgt der.)
- At humanitære organisasjoner, inkludert nødhjelpsartikler og humanitært ansatte får ubegrenset adgang til konfliktområder.