Tvunget tilbake til nød og usikkerhet

Haiti opplever en katastrofal krise med vold, fattigdom og politisk kaos. Tusenvis av haitere returneres hver uke til et land som allerede er på randen av kollaps.

Publisert: 06.02.2025.

Haiti: Et land i krise
UTEN MAT: 10 år gamle Kathiana lever, som mange andre på Haiti, i fattigdom. Hun går langt hver dag for å hente vann og må ofte klare seg uten mat.

Ifølge FN lever annenhver innbygger på Haiti i fattigdom, preget av sult og manglende tilgang til rent drikkevann. Væpnede grupper kontrollerer nå store deler av Haiti, inkludert flyplassen, havnen og flere hovedveier, noe som gjør det utfordrende å frakte varer inn i landet. Over én million mennesker er på flukt i Haiti, og halvparten av dem er barn.

Mottaksleirene er utvidet men forholdene er dårlige.
UTVISNING: Mottaksleirer er utvidet, men forholdene er svært dårlige. Mange mangler mat, vann og medisinsk hjelp.

Deportasjon i bur

Den dominikanske republikk har skjerpet innvandringspolitikken med strengere grensekontroll, flere soldater og nye kontrollsentre. Landet har også innført en rask utvisningsprosess med et mål om å deportere 10 000 personer hver uke. 

I 2024 ble mer enn 276 000 haitiere tvangsreturnert fra Den dominikanske republikk. Bare i løpet av de første to ukene av januar 2025 ble ytterligere 14 000 haitiere deportert, og antallet fortsetter å stige.

Ifølge The New York Times blir haitiere transportert til grensen i lastebiler med metallgitter som minner om bur, laget for å frakte husdyr. Forholdene i mottaksleirene beskrives som umenneskelige, med mangel på mat, vann og medisinsk hjelp. 
 

Haitiere i USA møter en usikker fremtid

USA strammer inn innvandringspolitikken og planlegger deportasjoner av immigranter. Mange haitiere frykter at dette kan føre til masseutsendelser og at de blir sendt tilbake til et land i fullstendig krise. 

Å sende mennesker tilbake til utrygge situasjoner bryter med internasjonale standarder. Det internasjonale samfunnet må også trå til med akutt støtte for å avlaste Haiti og beskytte de mest sårbare.

Generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli

Situasjonen nå

  • Volden har tvunget 362 000 mennesker på flukt. Halvparten av dem er barn.
  • I januar 2025 var mer enn 1 million mennesker internt fordrevne, og mange lever under ekstreme forhold. 

  • 5,4 millioner mennesker – omtrent halve befolkningen – lider av akutt sult. 277 000 barn under fem år er alvorlig underernærte. Bare i hovedstaden Port-au-Prince er over 6 000 personer rammet av katastrofal matmangel (IPC fase 5).

  • De fleste organisasjoner har stengte kontorer, og FN-ansatte jobber hjemmefra. Humanitært arbeid er utfordrende på grunn av usikkerhet, periodisk stengte flyplasser og angrep på ambulanser. Våre prosjekter er foreløpig ikke påvirket, men nødhjelp hindres i noen områder av voldelige opprør.

Kvinner og barn rammes hardest

Generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli, beskriver situasjonen som katastrofal:

– Mange barn sendes tilbake alene, uten dokumenter, mat eller helsehjelp. Gravide kvinner og tenåringsjenter er spesielt utsatt for menneskehandel, seksuell vold og utnyttelse. Mangelen på trygge steder og helsehjelp forverrer situasjonen ytterligere.
 

Væpnede gjenger i Haiti

Uro og vold

Haiti er preget av vold, væpnede grupper og ustabilitet. Landet har ikke kapasitet til å håndtere de store menneskemengdene som returneres hver uke. 

Store konsekvenser for Haiti

De humanitære utfordringene står i kø og forverres betydelig av de pågående tvangsreturene. 

Deporterte ender ofte opp uten hjem, arbeid eller tilgang til hjelp og risikerer utnyttelse eller rekruttering til kriminelle grupper.

–  Mennesker som har behov for beskyttelse må få det, og alle må sikres rettferdige prosesser med tilgang til helsehjelp og beskyttelse for barn og unge, sier Partapuoli.

Hva gjør Plan?

Vi har trappet opp responsen for å støtte barn og familier som er rammet av krisen. Vi fokuserer på nødhjelp, barnevern og psykososial støtte, særlig i områder som Artibonite, nordøst og hovedstaden Port-au-Prince.

  • Vi gir umiddelbar hjelp til familier i utsatte områder med kontantstøtte, hygieneartikler, mat, vann og klær. Særlig barn og familier ved grenseområder som Ouanaminthe og Anse-à-Pitres er i fokus.
  • Barn som er utsatt for vold og overgrep, får psykososial støtte gjennom trygge møteplasser og barnevennlige områder. Vi hjelper også enslige barn med å finne tilbake til familiene sine.
  • Jenter og unge kvinner står overfor store utfordringer, inkludert seksuell vold. Vi jobber for at de skal kunne ta kunnskapsbaserte valg om egen kropp og seksualitet og få tilgang til støtte og utdanningsmuligheter.
  • Nødhjelpsarbeidet er underfinansiert, noe som gjør det krevende å nå alle som trenger hjelp. Til tross for dette fortsetter vi å jobbe for å sikre en tryggere fremtid for barn og familier i Haiti.