Haiti
– et land i dyp krise

Væpnede grupper har tatt over store deler av Haiti. Landet preges nå av drap, vold og sult. Omfanget av seksuelle overgrep øker dramatisk. 
 

Oppdatert 9. januar 2025

Situasjonen i Haiti er ut av kontroll, og helsevesenet står i fare for å kollapse. Væpnede grupper har tatt kontroll over store deler av hovedstaden Port-au-Prince. Myndighetene har mistet kontrollen, og regjeringen i Haiti har erklært unntakstilstand.

I julen 2024 ble nordlige deler av landet rammet av flom og mange har mistet livet. Flere millioner mennesker i ulike deler av landet har nå behov for akutt nødhjelp.

Forretningsmannen Alix Didier Sils-Aime ble utnevnt til ny statsmininster i november 2024. Han sier selv at hans viktigste oppgave blir å gjenoprette fred, sikkerhet matsikkerhet og bevegelsessikkerhet for befolkningen i et tid hvor gjengvold og kriminalitet øker. 

Røyksky i Haitis gater
Lyden av skudd og store røykskyer har blitt en del av hverdagen for Haitis innbyggere. Foto: Carlin Trezil/ Unsplash.

Situasjonen nå:

  • Volden har tvunget 362 000 mennesker på flukt. Halvparten av dem er barn.
  • 5,4 millioner mennesker – omtrent halve befolkningen – lider av akutt sult. 277 000 barn under fem år er alvorlig underernærte.
  • 5,2 millioner mennesker trenger nødhjelp og beskyttelse. 48 prosent er barn og 51 prosent er jenter og kvinner.

  • 4 000 mennesker ble drept i 2023. Det er en 80 prosent økning fra året før. Også høye dødstall i 2024 og 2025.

  • De fleste frivillige organisasjoner har stengte kontorer, og alle FN-organisasjoner har instruert sine ansatte om å jobbe hjemmefra. Humanitært arbeid er utfordrende på grunn av manglende sikkerhet. Flyplasser er periodevis stengt og ambulanser og fly har blitt forsøkt angrepet. Våre prosjekter er foreløpig ikke påvirket av krisen, men nødhjelp er utfordrende i noen områder på grunn av voldelige opprør som hindrer tilgang.

Seksuell og kjønnsbasert vold

Vold og sult tvinger jenter inn i situasjoner hvor de blir seksuelt utnyttet, noe som resulterer i tidlig graviditet og avbrutt skolegang. 

Opptøyene i Haiti har alvorlige konsekvenser for barn og unge, og jenter er spesielt utsatt. Den brutale volden tvinger jenter til å bytte ut skolebøker med våpen og brudekjoler.

Allassane Drabo, Country Director i Plan International Haiti

Brutale overgrep

Voldtekt og gjengvoldtekt brukes som våpen for å skape frykt og kontrollere befolkningen, og hovedstaden Port-au-Prince er et spesielt utsatt område. Ifølge FN økte antallet rapporterte voldtekter med 49 prosent fra 2022 til 2023, og tallene ser ut til å øke også i 2024.

Mangel på mat forsterker ulikhetene og øker risikoen for kjønnsbasert vold. Unge jenter blir tvangsgiftet på grunn av familiens manglende evne til å dekke primærbehov som mat, utdanning og hygieneartikler.

Det rapporteres at mellom 30 og 50 prosent av gjengmedlemmene er mindreårige
En stor del av gjengmedlemmene er mindreårige, og rekrutteres helt ned i 10-årsalderen. Foto TopSphere/Unsplash

Sultalarm

Ifølge FN lever annenhver innbygger i Haiti i fattigdom, preget av sult og manglende tilgang til rent drikkevann. Væpnede grupper kontrollerer nå store deler av Haiti, inkludert flyplassen, havnen og flere hovedveier, noe som gjør det utfordrende å frakte varer inn i landet.

I tillegg sliter Haiti med høy inflasjon, som også bidrar til matmangel. Alt tyder på at den alvorlige sultkrisen vil forverre seg dramatisk i tiden fremover.

Barn i væpnede grupper 

Volden i Haiti har også store konsekvenser og fører til at helsetilbud kollapser og skoletilbud svekkes.

Avbrutt utdanning og økende matmangel fører til at både gutter og jenter blir rekruttert til væpnede grupper. Det rapporteres at mellom 30 og 50 prosent av gjengmedlemmene er mindreårige, og at barn helt ned i 10-årsalderen rekrutteres inn i de voldelige gjengene.

Unni Krishnan, global direktør for Plans humanitære arbeid, besøkte Haiti nylig for å møte barn som er rammet av volden. Han forteller om store problemer og et samfunn på randen av kollaps.

Hva gjør vi?

Siden juli 2022 har vi trappet opp responsen på den humanitære krisen i Haiti, med særlig fokus på sårbare grupper som barn, jenter og kvinner. Så langt har omtrent 42 000 mennesker fått hjelp.

  • Plan prioriterer beskyttelse av barn og familier i nødsituasjoner i hele Haiti, særlig i Artibonite og nordøst i landet, men også i hovedstaden Port-au-Prince. 
  • Krig og konflikt påvirker barns mentale helse. Vi etablerer barnevennlige områder og tilbyr trygge tilfluktssteder med psykososial støtte, tilgang til helsetjenester, fritidsaktiviteter og utdanningsmuligheter.
  • Plan jobber for at unge kvinner skal kunne ta kunnskapsbaserte valg om egen kropp og seksualitet. Seksuell vold er utbredt på Haiti og mange blir gravide i altfor ung alder. 
  • Vi jobber for å dekke jenter og kvinners behov, men nødhjelpsarbeidet i Haiti er dessverre kraftig underfinansiert.

Gi livreddende nødhjelp

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp til dem som trenger det mest.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp