Her vokser barn opp bak piggtråd
«Område 5» i Azraq-leiren er et inngjerdet område midt i ørkenen i Jordan, laget for at ingen skal bli fristet til å rømme. Tusenvis av mennesker sitter fast i en håpløs tilværelse.
En drøy times kjøring fra Jordans hovestad Amman og omtrent like langt unna grensen til Syria, ligger flyktningleiren Azraq. I leiren bor det omtrent 40 000 syriske flyktninger, mange av dem på tiende året.
Leiren ble opprettet i 2014 og ligger i god avstand til hovedveien ute i ørkenen, laget for at ingen skal komme på tanken om å rømme. Den er delt inn i landsbyer, der de fleste kan ferdes relativt fritt internt i leiren. Unntatt dem som bor i «område 5».
I «område 5» bor dem som er vurdert til å være en sikkerhetsrisiko. Det er uklart hva kriteriene for å bli sett på som en sikkerhetsrisiko er, men de som tilhører gruppen lever bak piggtrådgjerder.
Mange av barna er født og oppvokst i leiren, og har aldri sett blomster eller dyr og vet ikke hvordan livet utenfor er. De sitter fast.
De omtrent 7000 menneskene som bor her vet ikke når de får slippe ut eller hva slags fremtid de kan håpe på. Jo eldre barna blir, desto mer forstår de hvor håpløst utgangspunktet de har fått er.
10 kvadrat per familie
De som er i skolealder får undervisning i tre timer hver dag, på skift. Guttene først og jentene etterpå.
En familie får en brakke på i overkant av 10 kvadratmeter til å leve på og en liten uteplass. Det er ingen isolasjon eller oppvarming, så om vinteren kan det bli iskaldt. Familier sover på skift for å kunne legge flere madrasser oppå hverandre som isolasjon mot den kalde bakken. Om sommeren kan det bli drepende varmt.
Ettersom krigen i Syria har rykket bakover i køen av humanitære kriser, har mange hjelpeorganisasjoner trukket seg ut og gått videre til andre og mer umiddelbare behov. Det er ikke nok penger til å hjelpe alle.
– Dette er barn som verden har glemt. For hvert år som går ser de håpet om en fremtid i frihet svinne hen.
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Mange jenter giftes bort
Når jentene blir tenåringer blir de og familiene stilt overfor umulige valg. Hvis de gifter seg og stifter familie kan det utløse mer støtte og gjøre at de kan flytte inn i en større brakke. Det er også en overlevelsesmekanisme: Mange foreldre ser det som mindre sannsynlig at de blir utsatt for trakassering og vold hvis de er gift.
– Håpløsheten gjør at familier tyr til overlevelsesstrategier som ofte rammer jentene hardest. De tas først ut av skolen og holdes i stor grad hjemme, eller må gifte seg i for ung alder. Disse jentene har flyktet fra en krig, men havner i et fengsel uten noen reell mulighet til å komme seg ut.
Syria-krisen
- Syria-krisen er en av verdens største flyktningkriser: Mer enn 6,8 millioner syrere bor i Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt.
- 13 år etter krigen brøt ut er de humanitære behovene større enn noensinne. 13,1 millioner mennesker har behov for nødhjelp.
- Over 500 000 mennesker har mistet livet på grunn av krigen.
Hva gjør Plan?
- Plan jobber for å beskytte barna i Azraq-leiren og gi dem rom og mulighet til å utfolde seg. Vi driver undervisning, fritidsaktiviteter og barnevennlige steder der både små og større barn kan få oppleve fellesskap og tilhørighet.
- Vi jobber også med foreldrene deres for å sørge for at de blir satt i stand til å ta gode valg for seg selv og barna sine, blant annet ved å tilby veiledning og samtalegrupper og hjelpe dem med å organisere seg, slik at de kan påvirke beslutninger.
- Plan er en av få organisasjoner som fortsatt jobber i «område 5».