Én av fire jenter frykter seksuelle overgrep i krig

I områder preget av krig og konflikt, frarøves hele generasjoner muligheten til å ha en normal og trygg oppvekst. En ny rapport viser hvordan unge mennesker opplever å leve livene sine omgitt av vold, uro og ødeleggelser.

Jente i Sør Sudan ser ut gjennom en glippe i teltet
PÅ FLUKT: En ung jente i en flyktningleir i Sør-Sudan.

– Det var mange jenter som ble angrepet under krigen, sånn som jeg ble. Det var til og med mødre som ble voldtatt foran barna og mannen sin, sier Shire (21) fra Etiopia.

Krig og konflikt er en av de største årsakene til det store behovet for humanitær hjelp. I 2024 vil nesten 300 millioner mennesker trenge hjelp. Livet blir snudd på hodet for alle når krig og konflikt rammer.

Ny rapport avdekker forskjeller

I en ny undersøkelse har Plan snakket med unge mennesker i ti konfliktfylte land. De forteller om normalisering av vold, og om opplevelsen av å være omgitt av død og ødeleggelser. De unge forteller om sult, mangel på skolegang og hvordan det oppleves å være på flukt. Mange av dem lever med en konstant følelse av stress og utrygghet.

Undersøkelsen viser også at jenter, gutter, unge kvinner og unge menn opplever krig og konflikt litt forskjellig, særlig når det kommer til kjønnsbasert vold. Kjønnsstereotypier forsterkes når kriser oppstår.

SE INTERVJUET: I krig og konflikt blir voldtekt brukt som våpen av soldater. Det ble denne lille familien utsatt for i Tigray i Etiopia.

Frykter seksuell vold

Én av fire jenter (27 prosent) frykter seksuell vold, mens én av seks gutter (17 prosent) deler den samme frykten. Det er særlig på dette punktet at forskjellen mellom kjønnene er tydeligst. Faren er reell da vold og seksuell vold generelt sett øker i krig og konflikt.

18 år gamle Aculle fra Etiopia forteller:

– Da krigen brøt ut gjorde man et forsøk på å få alle kvinnene ut av området. De kvinnene som ble igjen, ble voldtatt. 

­– I et hus var det en gruppe som voldtok meg i fem dager, forteller 20 år gamle Axum fra Etiopia. 

Brutale overgrep

Nord i Etiopia er et av stedene hvor voldtekt systematisk brukes som våpen. Dette har store konsekvenser for unge kvinner, både fysisk og psykisk. Det fører til konflikt og stigma i lokalsamfunnene.

20 år gamle «Aida» ble voldtatt av væpnede menn i fire timer.

Les Aidas historie her. 

Fakta om rapporten

  • Deltakere: 9 995 unge mennesker i alderen 15-24.
  • Deltakerne er fra ti land som er i en eller annen form for konflikt.
  • De ti landene er: Kamerun, Colombia, Etiopia, Libanon, Mosambik, Nigeria, Filippinene, Sudan og Ukraina. Ett land kan ikke nevnes på grunn av politisk sensitivitet og av hensyn til Plans arbeid i landet.
  • Omtrent like mange gutter som jenter deltok i undersøkelsen.

Last ned rapporten

The State of the World's Girls (PDF)

Mental helse

Jenter og unge kvinner føler seg i større grad utrygge enn gutter og menn, 39 prosent mot 36. Videre sier 58 prosent av jentene mot 49 prosent av guttene at de opplever emosjonelt stress og uro. De bekymrer seg stadig og sliter med å sove.

17 år gamle Dansha fra Etiopia forteller:

­– Mange jenter har blitt voldtatt i krigen. De har også hatt flere oppgaver i huset enn det gutter har, og totalt sett en større byrde. Alle disse utfordringene gjør jenter deprimerte, og mange har en eller annen form for mental lidelse.

Varige traumer

Dominika (16) bor hos en fosterfamilie i Vest-Ukraina. Hun sier krigen har påvirket ungdom negativt. Hun husker frykten for missilangrep da hun bodde nær frontlinjen. Selv nå, langt unna, hører hun fortsatt eksplosjoner. Selv når det er stille.

– Alle høye lyder gjør meg nervøs og stresset, sier hun.

Årsakene til stress og uro er i stor grad frykten for vold, skudd, luftangrep og plyndring. Det er dessuten en reell frykt blant unge jenter for å bli giftet bort mot sin vilje. Flesteparten av deltakerne i undersøkelsen fortalte om kidnappinger, seksuell vold og barnearbeid hvor ofte væpnede grupper sto bak. 

– Hver dag ser du at de dreper en ung person, kanskje 17 eller 20 år, sier Martha, 22 år fra Colombia. 

Gutter og unge menn rapporterer også om stress og frykt, men i noe mindre grad enn jenter og kvinner. De bekymrer seg mer enn jenter for om de klarer å skaffe en inntekt, og føler på at de må hjelpe familiemedlemmer. Det er også kjønnsforskjeller når det gjelder krigens brutalitet, hvor flere unge menn blir drept i krig.

Ung kvinne i telt i flyktningleir i Sør-Sudan
TRAUMER: En 13 år gammel jente mistet moren sin. Moren ble skutt da de var på flukt i Sør-Sudan. Hun og to små brødre måtte flykte alene videre.

– Det er mange som har dødd av kraftig artilleri i krigen, eller som ble drept av bomber fra droner og fly. Mange unge ble drept og mange var vennene mine. Unge har måttet delta i krigen fordi de ikke har hatt noe valg. Resultatet er at mange av dem har mistet livet, sier 15 år gamle Arbeti fra Etiopia.

Etter krigen kan folk plage deg på grunn av det du har gått igjennom. Det igjen kan føre til depresjon.

Flere funn

  • 47 prosent av jenter og 44 prosent av gutter spiser mindre.
  • 38 prosent av unge føler seg veldig utrygge.
  • 65 prosent av unge ønsker fredssamtaler, og å få være involvert i dette.
  • 25 prosent av de mellom 15-19 år som hadde blitt med i væpnede grupper, var tvunget til det.

Rekrutterer barnesoldater

22 prosent av gutter mot 14 prosent av jentene hadde blitt spurt om å bli soldater.

– Gutter blir med i væpnede grupper oftere enn jenter fordi de tror at de vil få mer respekt og mer makt, sier en 13 år gammel gutt i Kamerun.

Mange kan også bli lokket med løfter om å tjene penger eller få tilgang til narkotika. Jenter kan også bli utstyrt med våpen og delta i krigshandlinger, men ofte får de roller som kokker, spioner og noen blir tvunget til å gifte seg med soldater. 

Det er ulovlig i henhold til internasjonal lov å rekruttere barn under 18 år til væpnede grupper. Størst omfang av dette var i Sudan, tett etterfulgt av Mosambik og Etiopia. 

– Unges deltakelse i krigen har vært enorm, sier Korem (18) fra Etiopia. 

– Det er fordi de så grusomheter bli begått mot sine familier. Noen så søstrene og mødrene bli voldtatt, andre så brødre bli drept.

På flukt

Marian (15) flyktet fra Sudan med familien og sluttet på skolen for å ta vare på søsknene. Etter fem måneder kom de til et tilfluktssted i Sør-Sudan, opprettet av Plan.

Les historien til Marian

Et element av håp

Konflikter lager permanente skader på samfunn og mennesker. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å gå rundt og være redd hele tiden. Men undersøkelsen viser også at de unge fortsatt har drømmer. De vil skape relasjoner, fullføre utdanning og mange ønsker å bidra til å forme fremtiden i samfunnet sitt. Noe av det de legger aller mest vekt på, er å bli hørt.

Ukrainske venninner
HÅP: Dominika (16) fra Ukraina finner glede i venner, k-pop og psykologi.

Plans anbefalinger

  • Våpenhvile. Start fredssamtaler og sørg for at de unges stemmer er inkludert.
  • Fordøm angrep på barn i krig og konflikt. Det inkluderer å ikke angripe skoler og sykehus, ikke rekruttere barn til å bli soldater, stoppe seksuell vold og ikke nekte unge tilgang til humanitær hjelp.
  • Støtt en trygg og inkluderende utdanning for barn og unge.
  • Øremerk nødhjelp til unge mennesker for å sikre tilgang til mat, vann og ly. Sikre støtte til de som har blitt utsatt for vold og seksuell vold.
  • Støtt økonomien lokalt og sørg for å skape arbeidsplasser for de unge, slik at de kan sørge for sine egne behov.