Tvunget til å gifte seg som 13-åring, men nekter å følge tradisjonen

Poonam (20) bor i et område i Nepal der ni av ti jenter giftes bort som barn. Jentene flytter som regel inn til svigerfamilien når de er gift. Men ikke Poonam.

Poonam fra Nepal ble giftet bort som barn.

En ung kvinne strekker ut armen med mobiltelefonen, viser peace-tegnet og tar en selfie.

20 år gamle Poonam Kewat bor i Nepal, nær grensen til India. Det er rundt 100 hus i landsbyen hennes, og de aller fleste som bor her, livnærer seg av landbruk. Her bor Poonam med foreldrene, en yngre søster og sine to brødre. Alle har egne oppgaver i og rundt huset, og på jordene. Hver dag sykler Poonam også inn til byen Nepaljung for å gå på skole.

Dette gjør hun til tross for at hun er gift. For ifølge tradisjoner i området, skulle hun egentlig bodd hos ektemannen og svigerforeldrene sine. Men Poonam fikk viljen sin.

Se Poonams historie om hvordan farens holdninger endret seg:

Nektet å gi slipp på  drømmen  

– Jeg skjønte ikke hvorfor jeg som var ung og fortsatt gikk på skolen skulle gifte meg. Jeg var redd, sier Poonam som forteller om da hun ble lovt bort til en mann som 13-åring.

Faren hadde tatt avgjørelsen, og en diskusjon var uaktuelt. Men Poonams mor inngikk en avtale med svigerfamilien om at datteren skulle få bo hjemme til hun var ferdig med ungdomsskolen, fem år senere.

Da dagen kom, flyttet Poonam til mannen og hans familie som ikke bodde så langt unna.   

– Jeg måtte lage mat og servere alle, sier hun.

Lærte å bruke stemmen

Hun ble bare noen dager. Poonam var nemlig med i en jentegruppe støttet av Plan International Nepal. Der lærte hun om jenters rettigheter, viktigheten av skolegang og farene ved tidlig ekteskap. Jentene i klubben gikk fra å være sjenerte og stille, til å våge å ta ordet. Ta plass.

Med selvtillit fra klubben fikk Poonam overtalt både foreldrene og svigerforeldrene til å la henne fortsette å bo hjemme, og fullføre skolegangen. Nå drømmer hun om å bli lærer.

Mine drømmer vil  gå i oppfyllelse. Mamma støtter meg, pappa og onklene mine også. Alle støtter meg, sier hun.

Og med denne støtten i ryggen snakker hun med andre jenter, foreldre og myndigheter i lokalmiljøet for å få slutt på barneekteskap og diskriminering av jenter.

Poonam deltar på Jenteklubb i Nepal.

Mange  jenter kan ikke velge

I visse områder i Nepal, som der Poonam bor, blir så mange som ni av ti jenter giftet bort før de har fylt 18 år.

Kvinner blir behandlet urettferdig av menn, og samfunnet bruker mye vold mot jenter. Det er vanskelig å være jente her, sier Poonam.

Mangel på likeverd er én grunn til at barneekteskap skjer. En annen er frykt for sex utenfor ekteskap.

– Tankesettet er at menn ikke vil gifte seg med oss når vi blir eldre. Foreldre mener at det ikke er nødvendig for jenter å få seg en utdannelse fordi de skal flytte til svigerfamilien. Jenter skal bare jobbe på kjøkkenet, få barn og passe på hjemmet. Det er sånn de tenker her.

Selv vil Poonam mer enn det. Hun ønsker at jenter og kvinner der hun bor skal ha like muligheter som menn, kunne studere og bli selvstendige. Hun har oppfordring til dem.

–  Du må heve stemmen, sier Poonam. Uansett hva folk sier, uansett hvor mye du må kjempe for det, så kan du ikke gi slipp på drømmene dine.

Noen årsaker til barneekteskap

  • Jenter tillegges ikke like mye verdi som gutter.
  • Svakt lovverk, eller håndhevelse av dette.
  • Fattigdom.
  • Graviditet og beskytte familiens ære.
  • Beskytte jente mot seksuelle overgrep utenfor ekteskapet.
  • Tradisjon og kultur.
  • Jenter kan mangle fødselsattest og har ikke bevis for sin alder.
  • Ung alder kan ofte bety at familien får høyere brudepris.
  • Eldre kvinner ses på som mindre attraktive som koner.
  • I kriser og konflikt forsterkes driverne for barneekteskap.

Les mer om barneekteskap og hva Plan gjør for å bekjempe det.