Tre unge kvinner går i landskap i Nepal

Vårt arbeid i Nepal

Plan har vært til stede i Nepal siden 1978. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

illustrasjon av bok

105 225

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

63 247

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

26 977

ungdommer har deltatt i prosjekter for å styrke unges deltakelse og lederskap

Det siste året har Plan i Nepal fortsatt samarbeidet med skoler for å skape et tryggere og mer inkluderende læringsmiljø, spesielt for jenter. Vi støtter ungdomsbevegelsen mot barneekteskap og gjennomfører prosjekter som fremmer likestilling og inkludering i skolen. I tillegg organiserer vi ungdomsgrupper som bidrar til positive endringer i sine lokalsamfunn.

Nepal er svært sårbart for naturkatastrofer som jordskjelv, ras og flom. Derfor er klimatilpasning og katastrofeberedskap en integrert del av de fleste prosjektene våre. I fjor nådde vi direkte og indirekte ut til mer enn 630 000 mennesker med vårt arbeid.

Champions of Change

Champions of Change er et program som aktivt styrker jentene og engasjerer guttene i kampen for likestilling. Sammen utfordrer de negative former for maskulinitet som forsterker diskriminering og ulikhet. De lærer verdien av at jenter får mer makt til å si sine meninger og bestemme over egen kropp.

Sushreeta står utendørs i Nepal

Siden jeg ble med i Plans prosjekter har jeg fått muligheten til å delta i mange lærerike programmer, som Champions of Change. Der har vi blant annet trent på å snakke offentlig, lært om sikkerhet på internett og mye mer. Det er utrolig inspirerende å innse at det er mulig å oppnå drømmene mine en dag hvis jeg jobber mot dem.

Sushreeta (17)

Å vokse opp i Nepal

Nepal er et land med stort kulturelt og etnisk mangfold, men mange barn i Nepal mangler tilgang til grunnleggende tjenester som utdanning og helsehjelp. Jenter blir ofte mindre verdsatt enn gutter, og barn med funksjonsnedsettelser og barn fra lave kaster har få muligheter til å komme seg ut av fattigdomsspiralen.

Barneekteskap er et alvorlig problem i Nepal. Selv om minimumsalder for ekteskap er 20 år for kvinner, fortsetter mange familier å gifte bort sine mindreårige døtre. Mange foreldre ser på ekteskap som en måte å sikre økonomisk stabilitet og beskyttelse for døtrene.

Plan i Nepal

Mor med barn står ute i Nepal
  • I kriser og katastrofer. Plan jobber for å styrke beredskapen til lokalbefolkninger slik at de skal stå bedre rustet til å håndtere kriser og katastrofer. Og når en krise inntreffer er vi til stede med livreddende nødhjelp.
  • Unge som endringsagenter. Vi gir unge en stemme og styrker barne- og ungdomsorganisasjoner. Vi støtter dem i å påvirke myndighetene og kjempe for likestilling og barns rettigheter.
  • Bestemme over egen kropp. Vi jobber for å spre kunnskap om jenters rettigheter, og for å styrke seksuell og reproduktive helse slik at tenåringsjenter skal kunne ta kontroll over egen kropp og egen fremtid.

Girsl get equal – like mulighet for jenter

Med finansiering fra Norad jobber Plan Norge for å støtte tenåringsjenter og unge kvinner i syv land: Etiopia, Bangladesh, Malawi, Mosambik, Nepal, Niger og Tanzania. Programmet hadde oppstart i 2020, og gjennom 2024 har vi nådd mer enn 350 000 barn og unge. Målet er å styrke dem og deres rettigheter i møte med tradisjonelle kjønnsnormer, skadelige praksiser, fattigdom og klimaendringer. I tråd med Plans mål om lokalt ledet utvikling, gjennomføres programmene i stor grad av sivilsamfunnsorganisasjoner.

Ligelet og datteren Mariam

Dette jobber vi med i Nepal:

  • Inkluderende utdanning: Sørge for at alle, også de som har falt utenfor skolen, får tilgang til inkluderende, god og klimasmart utdanning.
  • Økonomisk styrking: Gi familier ferdigheter og muligheter gjennom opplæring i klimavennlig jordbruk og deltakelse i spare- og lånegrupper.
  • Helse og rettigheter: Øke kunnskap om seksuell og reproduktiv helse, beskytte mot vold, og styrke barns beskyttelse.
  • Sterkere sivilsamfunn og ungdomsmedvirkning: Engasjere lokalsamfunn i sosial endring og støtte ungdomsorganisasjoner for økt innflytelse.

Fakta om Nepal

Hovedstaden i Nepal er Katmandu. Det bor 29,7 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er nepali. Hinduisme er den vanligste religionen.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Nepal har 0,60 tonn CO2-utslipp per innbygger. Nepal:
0,60 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Nepal har 6% barneekteskap ved 15 års alder.
6 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Nepal har 35% barneekteskap ved 18 års alder.
35 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Nepal er på 146. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
146 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Nepal har en alfabetisme på 71%.
71 %