Unge gutter stopper barneekteskap

Etter at en liten gruppe engasjerte gutter tok grep, har antall barneekteskap i en landsby i Malawi sunket. 

Det er formiddag, solen steker høyt på himmelen og fra en sirkel av gutter på en åpen plass, høres latter og glade rop.

Vi er i en landsby i Phalombe, et distrikt sør i Malawi. Midt i sirkelen står Patrick (25) med en knallrød caps på hodet. Han er leder for en klubb kalt Champions of Change, og er et stort forbilde. 

– Klubben er veldig populær. Til å begynne med var det med 15 ungdommer, men nå er det over 30, sier han.

Og det er kanskje ikke så rart, for lek og moro er en stor del av opplegget. Men det er også alvorlige temaer som diskuteres.

Patrick og gutta leker
IVRIGE: Å lære om alvorlige temaer trenger ikke å være skummelt eller kjedelig.

Kampen mot skadelige skikker

Malawi er et av verdens minst utviklede land. Det er mye fattigdom og forekomsten av kjønnsbasert vold og barneekteskap er svært høy. Til tross for at loven forbyr det, blir nesten halvparten av jentene giftet bort før de har fylt 18 år. 

I Champion of Change-klubben lærer gutter og unge menn i alderen 10-19 år om kjønn og likestilling, seksuell og reproduktiv helse og viktigheten av utdanning. Uten gutter og menn på laget er det vanskelig å stoppe skadelige skikker, som barneekteskap, og å skape varige sosiale endringer.

Hovedformålet til klubben er å få unge jenter til å unngå ekteskap i altfor ung alder, og heller fullføre skolegangen. Med ny kunnskap i sekken, marsjerer disse guttene ut for å banke på dører i lokalsamfunnet.

Skaper rollemodeller

– Jenter gifter seg mens de er unge, og de dropper ut av skolen og flytter til ektemennene sine. De er ofte 15 eller 16 år, sier Patrick.

Han har vokst opp i denne landsbyen, og ser det med sine egne øyne.

– Min erfaring er dessuten at mange gutter og jenter opplever vold og trakassering.

Jenter gifter seg mens de er unge, og dropper ut av skolen.

Patrick

Da han fikk muligheten til å bli leder av landsbyens Champions of Change-klubb i regi av Plan og den lokale organisasjonen CAVWOC (Center for Alternatives for Victimized Women and Children) i 2021, slo han til.

Champions of Change-klubber finnes for både gutter og jenter, og er en del av et globalt prosjekt, Girls Get Equal, som støttes av NORAD.

AKTIVIST: Patrick mener at gutter og menns deltakelse er viktig for å skape positive endringer i samfunnet.

Hovedformålet er forhindre tvangs-og barneekteskap. Jenter og kvinner skal kunne bestemme over sine egne liv, og ikke oppleve undertrykking og urett. De skal få muligheten til å være selvstendige.

Med Patrick i tet i sitt lokalmiljøet, er det nå en skokk av unge gutter og menn som har vært med på å endre hverdagen og livet til mange unge jenter.

Guttene må med

– Jeg ble med fordi det så ut som de hadde det så gøy, forteller 12 år gamle Matthews ærlig. 

Han er et energisk medlem av klubben, og ønsker dessuten å være et forbilde.

– Jeg liker å være i klubben, for vi er med å stopper barneekteskap, og får gutter og jenter tilbake til skolen. Jeg tror barneekteskap kan ødelegge fremtiden deres, og jenter har også rett til å gå på skole, sier Matthews.

Tegnet ikon for deltakelse og lederskap

Vi er med og stopper barneekteskap!

Matthews (12)

To gutter sitter i et tre og ser i kamera
STOLTE: Matthews og Jonathan er stolte av hva de er med på.

Kameraten Jonathan (13) er glad for alt han lærer.

– Familien min liker at jeg er medlem av gruppa, fordi jeg lærer mange forskjellige ting. Når jeg er hjemme, snakker jeg om at jenter har rett til å studere, sier han.

Han forteller om hvordan klubben hjelper til med skolebøker til dem som ikke har det. Også på den måten hindrer de at unge dropper ut.

– Jeg liker at vi går rundt i grupper og forteller andre hvorfor skole er så viktig. Jeg vil at søsteren min også skal få muligheten til å skaffe seg en jobb, sier Jonathan.

Champions of change gutter går over et jorde
PÅ VEI: Her er guttene på vei for å prate med familier om konsekvensen av barneekteskap.

Dør-til-dør-aksjoner

Den røde capsen beveger seg nedover en sti, mellom enger og små mursteinshus. Rundt svinser Matthews, Jonathan og flere andre gutter. De skal vise hvordan klubben jobber.

– Etter en felles økt, to ganger i uka, plukker vi ut noen ungdommer som går til berørte familier. Kanskje er det en familie der en ungdom er gift, forteller Patrick. 

Denne gangen går de ikke langt før de havner på trappa til en familie de har hjulpet tidligere. For at arbeidet deres faktisk gjør en forskjell, er det mange eksempler på.

Totalt har klubben oppløst 30 barneekteskap fra 2021 til 2023. Og med støtte fra klubben har jentene kommet seg tilbake til skolen igjen. Og like viktig – mange barneekteskap er forhindret.
 

Ung mor på matte på bakken, med barnet sitt.
HJELP: Lines fikk hjelp til å komme seg ut av et vanskelig ekteskap.

Guttene setter også opp små teaterstykker for å vise og illustrere det de lærer i klubben. Slik får de formidlet til mange de utfordringene barneekteskap og tidlig graviditet kan gi.

Klubben følger også opp skolene og har dialog med ledelsen for å skape et trygt skolemiljø. Unge jenter som kommer tilbake til skolen etter ekteskap eller graviditet blir ofte mobbet. Klubben sørger for å minimere dette ved å skape dialog.

SAMTALER: En prat eller tre er ofte det som skal til for å endre holdninger.

– Jeg hadde problemer i ekteskapet

En ung jente sitter på en stråmatte på bakken med en bylt i armene. Datteren hun bysser er ikke mange månedene gammel.

Lines (18) er én av jentene som fikk hjelp av Champions of Change. Da hun ble gravid med kjæresten, og var tre måneder på vei, sluttet hun på skolen og flyttet inn hos barnefaren. Moren forsøkte å stoppe henne, men ingenting hjalp. Ikke før klubben og gutta kom på banen.

De oppmuntret henne til å trekke seg ut av ekteskapet og flytte hjem. Snakket om løsninger like mye som konsekvenser.

– Jeg var klar for det, egentlig, for jeg hadde en del problemer i ekteskapet, sier 18-åringen.

Mest av alt kjente hun på at det var vanskelig å skaffe penger. Hjemme igjen får hun den hjelpen hun trenger. Når barnet blir større, vil hun tilbake til skolen og ta opp studiene. Da er planen at moren skal passe datteren.

– Jeg savner skolen, men jeg leser bøkene og håper å komme tilbake. Jeg har lyst til å bli sykepleier. Livet er bedre nå, siden moren min støtter meg, sier Lines.

Ung mor henger opp klær, mor passer baby
HJELP: Moren til Lines har gått med på å passe barnet når Lines skal tilbake på skolen.

For moren har Champions of Change vært en øyeåpner, og er nå blitt en stor del av livet hennes. På grunn av barna.

– Jeg er veldig imponert over alle aktivitetene de tilbyr. Alt fra volleyball til undervisning i seksuell og reproduktiv helse (SRHR). Det er en god arena for unge mennesker å være i. Nå har jeg tre barn som er med.

Vi er rollemodeller

Patrick tørker svetten under capsen. På rundturer i landsbyen er det mange menneskemøter, mange meninger og mange inntrykk. Men han merker endringer i lokalsamfunnet etter innsatsen de legger ned.

– Før var det alltid jentene som gjorde husarbeidet. Guttene bare lot dem gjøre det, og jentene kom ofte for sent på skolen. Det gjorde at mange droppet skolen helt og holdent. Temaer om kjønn har oppmuntret oss til å ha likestilling og dele arbeidet hjemme. 

En mor forteller om hvordan klubben fikk datteren tilbake til skolebenken, og også sørger for et trygt skolemiljø.

25-år gamle Patrick er strålende fornøyd med å omgås denne gjengen av kunnskapstørste gutter. Og hans personlige drøm for fremtiden, gjelder nettopp hans eget hjemsted.

– Etter å ha holdt på en stund, har jeg blitt en rollemodell. Vi er rollemodeller for andre ungdommer i samfunnet, både gutter og jenter. Drømmen er et samfunn der alle opplyst, og hvor alle skjønner hvor viktig det er at jenter får utdanning. 

Champions of Change for gutter:

  • Fremmer bevissthet om skadelig maskulinitet og gjør guttene i stand til å jobbe for et mer rettferdig samfunn. Kunnskapen læres videre til andre ungdommer. 
  • Gjennomfører dør-til-dør besøk til elever som har sluttet på skolen og til de som har vært borte fra skolen i mer enn tre uker. 
  • Gjennomfører også dør-til-dør-oppfølging av gutter og jenter som har giftet seg tidlig. De har separate møter med guttene, jentene og foreldre/foresatte for å forstå hva som ligger bak tidlig ekteskap. 
  • Jobber tett med skoleledelsen, lærere og mødregrupper for å sikre at både gutter og jenter blir på skolen.

Girls Get Equal:

  • Jobber helhetlig for å redusere forekomsten av barneekteskap.
  • Tilrettelegger for jenters skolegang og jobber for et trygt og inkluderende skolemiljø.
  • Sprer kunnskap om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter blant ungdommer.
  • Samarbeider med unge som sprer kunnskap videre.
  • Har tiltak for å øke familiers inntekt, og dermed sikre barnas skolegang.
  • Mobiliserer lokalsamfunn for å endre skadelige sosiale normer og praksis.
  • Bidrar til å styrke lover og politikk knyttet til barneekteskap og barnevern.
  • Jobber tett med mange nasjonale og lokale organisasjoner.