Hvordan snakker vi med barn om krig?

Når barn tolker det de ser og hører rundt seg kan det lett oppstå misforståelser og frykt. Her er noen råd til foreldre:

Få oversikt

Barn får ofte med seg mer enn du tror. Selv de yngste barna kan plukke opp ting fra nyhetene. Samtaler blant venner, foreldre og lærere. Reaksjoner og følelser fra både omgivelsene og sosiale medier. Hvis barna har tilgang til egen mobil, nettbrett eller PC er det viktig at du setter begrensinger og følger med på hva de faktisk ser.

Skjerm barna for nyheter

Ikke la nyhetene stå på uten en voksen til stede og pass på at PC-en ikke står åpen på en nyhetsside. Se gjerne nyheter sammen med barna, eller sett på nyhetsskanaler laget for barn (For eksempel NRK Super).

Ta initiativ til samtaler og lytt

Det er krevende å starte en samtale med barn om kompliserte tema, men det kan være med på å opplyse og trygge barna dine. For en best mulig samtale er det viktig med trygge rammer, sånn at barna kan uttrykke seg fritt. Sett av god tid.

Vær konkret og ærlig, men spar på detaljene

Fortell sannheten, men ta hensyn til alder. Det er mulig å understreke alvoret uten å skremme, selv om balansen mellom å skjerme og opplyse kan være vanskelig. Du kjenner barnet ditt best og vet hvor åpen du kan være. Flere tips knyttet til bestemte aldre finner du hos Bufdir.

Når du er trygg, blir barna trygge

Å være en trygg voksen er lettere sagt en gjort, men det er de voksnes oppgave å hjelpe barna med å føle seg trygge. Før vi starter en samtale eller omtaler en kompleks situasjon, må vi forankre vår egen trygghet. Det er fint å vise følelser og det er lov å være lei seg, men det kan være skremmende for barn når voksne er redde.

Skap forståelse, ikke frykt

Spre kjærlighet og medfølelse, ikke hat og sinne. Ha fokus på grunnleggende menneskerettigheter, og at de gjelder for alle uavhengig av kultur, religion, kjønn, legning og etnisitet. Som forelder har du stor innflytelse på barnas tanker og holdninger til ulike mennesker og tema. 

Når vi snakker med barn er det viktigere å tenke på hvordan du formidler enn hva du sier. Forsøk å stå stødig og trygt i det du sier, uten å virke redd. Hjelp dem med å forstå at de ikke trenger å være redde for at noe skal skje med dem.

Maria Abrahamsen, psykolog

Råd fra Mohamed Bazzi

Ansvarlig koordinator for barns beskyttelse i kriser, Plan International Libanon.

Kilder

Tipsene over er basert på egne erfaringer i organisasjonen vår, i tillegg til BufdirHelsenorgeUNICEF 
og Flyktninghjelpen.