Skoleelever i Uganda i rosa skoleuniform, den ene snur seg bort og de andre ser i kamera

Vårt arbeid i Uganda

Plan har vært til stede i Uganda siden 1992. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

118 408

mennesker ble nådd med nødhjelp i kriser og katastrofer 

214 704

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

illustrasjon av bok

192 394

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

I året som har gått har vi jobbet for at barn og unge får tilgang til utdanning, helsetilbud og rettighetene de har krav på. Vi har også jobbet for å styrke seksuell og reproduktiv helse ved å gi ungdom bedre tilgang til helsetjenester og kunnskap, særlig for jenter som er utsatt for vold og tenåringsgraviditet. 

Vi har forbedret utdanningstilbudet for de yngste og sikret at flere barn lærer å lese. Samtidig har vi styrket unges organisasjoner, slik at de selv kan påvirke samfunnet sitt. I løpet av siste året nådde vi rundt 470 000 mennesker direkte og indirekte med våre programmer i Uganda. 

Makt i egne hender

Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. I Uganda står jenter og unge kvinner overfor utfordringer som barneekteskap, tenåringsgraviditet og begrenset medbestemmelse. Gjennom opplæring støtter vi jentene til å heve sin stemme og skape muligheter. 

Jente fra Uganda står foran skolen sin

Stigmaet rundt menstruasjon fikk meg til å vurdere å slutte på skolen. Da jeg ble med i en gruppe for jenters utdanning, fikk jeg en ny selvtillit. Vi lærte om kommunikasjon, menstruasjonshygiene og hvordan vi kan bryte tabuer. Nå tør jeg drømme om å fortsette skolen og bli regnskapsfører. 

Maliam (15)

Å vokse opp i Uganda

Selv om Uganda har ratifisert konvensjoner om barns rettigheter, opplever mange barn alvorlige brudd på disse rettighetene. Barnearbeid, vold, overgrep og fysisk straff både hjemme og på skolen er utbredt og ofte sosialt akseptert.  

Selv om ni av ti barn begynner på skolen, fører fattigdom, lang skolevei og dårlig undervisningskvalitet til at mange ikke fullfører. Barneekteskap og tidlige graviditeter er vanlige, og både barne- og mødredødeligheten er høy. Homofili er ulovlig, og unge som bryter med kjønnsnormene lever i frykt for diskriminering og trakassering. 

Plan i Uganda

Jenter stående med armene i kryss på skolen i Uganda
  • Barns beskyttelse. Plan i Uganda samarbeider med både Unicef og myndighetene for å beskytte barn, blant annet gjennom etablering av en hjelpesentral for barn utsatt for vold og overgrep. 

  • Jenters rettigheter. Vi styrker unges kunnskap om rettigheter og støtter ungdomsgrupper som jobber mot barneekteskap og for likestilling, slik at de kan bestemme over egen kropp og eget liv. 

  • Jobbskaping for unge. Med særlig fokus på unge kvinner, jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt. 

Fakta om Uganda

Hovedstaden i Uganda er Kampala. Det bor 48,7 millioner mennesker i landet og de offisielle språkene er swahili og engelsk. Kristendom er den vanligste religionen. Islam er den nest vanligste og andre religioner forekommer.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Uganda har 0,15 tonn CO2-utslipp per innbygger. Uganda:
0,15 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Uganda har 7% barneekteskap ved 15 års alder.
7 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Uganda har 34% barneekteskap ved 18 års alder.
34 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Uganda er på 159. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
159 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Uganda har en alfabetisme på 81%.
81 %

Publisert: 15.04.2025