Glade elever i Tanzania

Vårt arbeid i Tanzania

Plan International har vært til stede i Tanzania siden 1991. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

227 164

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

illustrasjon av bok

188 171

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

illustrasjon av beskyttelse mot vold

164 294

barn ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

I året som har gått har vi jobbet for å skape tryggere oppvekstsvilkår med bedre utdanning og helse for barn og unge. I samarbeid med lokalsamfunn, myndigheter og partnere har vi arrangert opplæring og støttegrupper for foreldre og engasjert lokale ledere i kampen mot skadelige tradisjoner.

Vi har bidratt til tryggere og mer inkluderende skolemiljøer og økt unges tilgang til yrkesopplæring og entreprenørskap. Samtidig har vi fremmet unges rett til seksualitetsundervisning og helsetjenester, samt kjempet mot barneekteskap gjennom bevisstgjøringskampanjer og samarbeid på tvers av sektorer. Til sammen nådde Plan rundt 5,4 millioner mennesker direkte og indirekte med våre programmer i Tanzania.

For ung for giftemål

Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. I Tanzania står jenter og unge kvinner overfor utfordringer som barneekteskap, tenåringsgraviditet og begrenset medbestemmelse. Gjennom opplæring og skolegrupper støtter vi jentene til å heve stemmen.

Minza i Tanzania

Jeg har vært med i en skolegruppe som snakket om kjønnslemlestelse og barneekteskap, og det har styrket meg. Nå føler jeg meg trygg i å ta opp problemer, bekymringer og stille spørsmål. Nå vet vi hvordan vi kan håndtere utfordringer og ta riktige beslutninger.

Minza (15)

Å vokse opp i Tanzania

Nesten alle barn i Tanzania starter på barneskolen, men mange lærer ikke grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og matte. Overfylte klasser og lav undervisningskvalitet gjør at de fleste slutter før ungdomsskolen. Mange jenter dropper ut i puberteten, ofte på grunn av manglende toaletter eller trakassering på skoleveien. Da øker også risikoen for tidlig ekteskap og graviditet.

Barnearbeid er utbredt i Tanzania, der gutter ofte jobber i gruver og jordbruk, mens jenter arbeider som hushjelper eller i sex-industrien. Homofili er forbudt, og unge som bryter med kjønnsnormene lever i frykt for diskriminering og trakassering.

Plan i Tanzania

Jente i Tanzania
  • Yrkesopplæring og entreprenørskap. Med særlig fokus på unge kvinner, jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt.
  • Seksuell og reproduktiv helse. Plan i Tanzania jobber mot barneekteskap og tenåringsgraviditeter, og gir unge jenter kunnskap om helse, hygiene, ernæring og utvikling.
  • Bærekraftig utvikling. Plan fremmer ungdommens deltakelse for å bevare naturen og skape økonomiske muligheter gjennom ansvarlig ressursbruk.

Girsl get equal – like mulighet for jenter

Med finansiering fra Norad jobber Plan Norge for å støtte tenåringsjenter og unge kvinner i syv land: Etiopia, Bangladesh, Malawi, Mosambik, Nepal, Niger og Tanzania. Programmet hadde oppstart i 2020, og gjennom 2024 har vi nådd mer enn 350 000 barn og unge. Målet er å styrke dem og deres rettigheter i møte med tradisjonelle kjønnsnormer, skadelige praksiser, fattigdom og klimaendringer. I tråd med Plans mål om lokalt ledet utvikling, gjennomføres programmene i stor grad av sivilsamfunnsorganisasjoner.

Ligelet og datteren Mariam

Dette jobber vi med i Niger:

  • Inkluderende utdanning: Sørge for at alle, også de som har falt utenfor skolen, får tilgang til inkluderende, god og klimasmart utdanning.
  • Økonomisk styrking: Gi familier ferdigheter og muligheter gjennom opplæring i klimavennlig jordbruk og deltakelse i spare- og lånegrupper.
  • Helse og rettigheter: Øke kunnskap om seksuell og reproduktiv helse, beskytte mot vold, og styrke barns beskyttelse.
  • Sterkere sivilsamfunn og ungdomsmedvirkning: Engasjere lokalsamfunn i sosial endring og støtte ungdomsorganisasjoner for økt innflytelse.

Fakta om Tanzania

Hovedstaden i Tanzania er Dodoma. Det bor 66,6 millioner mennesker i landet og de offisielle språkene er swahili, engelsk og arabisk.Kristendom er den vanligste religionen. Islam er den nest vanligste, og lokale religioner forekommer.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Tanzania har 0,29 tonn CO2-utslipp per innbygger. Tanzania:
0,29 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Tanzania har 5% barneekteskap ved 15 års alder.
5 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Tanzania har 29% barneekteskap ved 18 års alder.
29 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Tanzania er på 167. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
167 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Tanzania har en alfabetisme på 82%.
82 %