Smilende barn sitter ved siden av hverandre i Sudan

Vårt arbeid i Sudan

Plan International har vært til stede i Sudan siden 1977. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

illustrasjon av bok

60 733

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

1 455 482

mennesker ble nådd med nødhjelp i kriser og katastrofer

37 316

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Til sammen nådde Plan rundt 1,6 millioner mennesker direkte og indirekte i Sudan i fjor. Gjennom året har vi arbeidet med å beskytte barn i kriser mot vold og overgrep, bekjempet barneekteskap og barnearbeid. Vi har bidratt til å gi barn tilgang til nødvendig helsehjelp, ernæring, psykososial støtte og skolegang. 

Siden april 2023 har krigen mellom Sudans hær og RSF ført til titusenvis av dødsfall og tvunget 13 millioner på flukt. Konflikten forverrer en allerede vanskelig situasjon, særlig i Darfur, som har vært preget av vold i årevis. Kombinert med klimaendringer som flom og tørke er behovet for humanitær hjelp svært stort. Plan er til stede og hjelper rammede familier.  Les mer om konflikten, sultkrisen og om Plans respons her.

Plans kriserespons 

Midt i krig, sikkerhetskriser og skyhøy inflasjon er tilgangen til vann, helse og hygiene kritisk for internt fordrevne flere steder i Sudan. Gjennom mobile klinikker, frivilligopplæring, hygieneopplæring og distribusjon av vann, mat og medisinsk utstyr jobber Plan for å møte akutte behov og begrense sykdomsutbrudd.

Smilende mottaker av Plans nødhjelp i Sudan

Siden mai 2023 har familien min og jeg bodd på en samlingsplass for internt fordrevne, etter å ha flyktet fra vold i landsbyen vår. Støtten vi har fått, som mat, hygieneartikler og nødvendige forsyninger, har vært uvurderlig i en vanskelig tid.

Khadija (34) 

Å vokse opp i Sudan

De fleste barn i Sudan starter livet med svært begrensede muligheter. Halvparten mangler tilgang til rent vann og trygge sanitærforhold. Fattigdom, dårlig ernæring og dårlige sanitærforhold gjør at mange barn er underernærte, og barnedødeligheten er høy. 

Borgerkrig og økonomiske problemer har svekket utdanningsmulighetene, og jenter står bakerst i køen. Uten skolegang mister de muligheten til økonomisk selvstendighet og frie liv. Homofili er ulovlig, og unge som bryter normene for kjønn og seksualitet lever i frykt for diskriminering og trakassering.

Plan i Sudan

Jente står ute i Sudan
  • Kampen mot barneekteskap. Plan jobber for å skape dialog og engasjement blant foreldre, religiøse ledere og ungdom selv for å øke bevisstheten om farene ved tidlige ekteskap. 
  • Nei til kjønnslemlestelse. Vi jobber for å kriminalisere kjønnslemlestelse. Vi engasjerer unge jenter og gutter som rollemodeller for å endre skadelige kjønnsnormer og holdninger i lokalsamfunnene. 
  • Jobbskaping for unge. Med særlig fokus på unge kvinner, jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt. 

Fakta om Sudan

Hovedstaden i Sudan er Khartoum. Det bor 50 millioner mennesker i landet og de offisielle språkene er arabisk og engelsk. Den vanligste religionen er Islam. Kristendom er den nest vanligste, og andre lokale religioner forekommer.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Sudan har 0,43 tonn CO2-utslipp per innbygger. Sudan:
0,43 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Sudan har 12% barneekteskap ved 15 års alder.
12 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Sudan har 34% barneekteskap ved 18 års alder.
34 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Sudan er på 170. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
170 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Sudan har en alfabetisme på 61%.
61 %