Ung jente i Sør-Sudan

Vårt arbeid i Sør-Sudan

Plan International har vært til stede i Sør-Sudan siden 2006. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

illustrasjon av bok

25 030

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

306 803

barn, ungdommer og unge voksne ble nådd med nødhjelp i de pågående flyktning- og sultkrisene

illustrasjon av beskyttelse mot vold

101 080

barn ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

Det siste året har Plan i Sør-Sudan arbeidet for å øke bevisstheten, både hos ungdommer og voksne, om rettigheter, kjønnsbasert vold og om skadelig praksis, slik at de er bedre rustet til å ta informerte valg. Plan i Sør-Sudan har også implementert livreddende innsatser etter den kraftige tørken og sultkatastrofen gjennom blant annet økonomisk støtte, sørge for tilgang til rent vann og matsikkerhet.

Vi har arbeidet for å skape trygge rom for barn og unge, og for å få på plass psykososial støtte for de som har behov for det. I tillegg har Plan hatt fokus på å fremme trygg og inkludere utdanning for alle barn, særlig jenter og unge kvinner, for å få så mange som mulig på skolen.

Trygge soner for barn på flukt

Lena som er 12 år, har flyktet fra konflikten i Sudan sammen med familien sin. De lever nå i et transittsenter for flyktninger i Sør-Sudan. Her tilbringer hun dagene på den barnevennlige soner på senteret, et trygt sted der barn som bor på senteret kan leke, knytte vennskap og få hjelp etter krigstraumer.

Lena smiler til kameraet i Sør-Sudan

Jeg kommer hit for å treffe venner og leke med dem. Moren min ber meg om å gå hit hver dag. Jeg elsker å danse med vennene mine.

Lena (12)

Å vokse opp i Sør-Sudan

Barnedødeligheten i Sør-Sudan er ekstremt høy på grunn av sykdom, underernæring og fødselskomplikasjoner. Mange barn sulter, og stunting er utbredt. De som overlever, fratas ofte grunnleggende rettigheter som helse, utdanning og trygghet.

Skolegang er en fjern drøm for mange, og barn rammes av menneskehandel, barneekteskap, vold og overgrep. Omsorg og beskyttelse er mangelvare. Homofili er forbudt, og barn som bryter normer for kjønn og seksualitet risikerer diskriminering, kriminalisering og sosial utstøting.

Plan i Sør-Sudan

Gutt med pakke på hodet i Sør-Sudan
  • Humanitært arbeid. Plan prioriterer humanitær innsats i Sør-Sudan med fokus på barns utdanning og beskyttelse, matsikkerhet og inntektsmuligheter.
  • Lek og læring gir trygghet. Midlertidige skoler og barnevennlige områder gir barn trygghet og beskyttelse i krisesituasjoner. Lærere får opplæring i psykososial støtte, og skolemat deles ut for å få flere barn tilbake til undervisning.
  • Styrke matsikkerhet. Vi støtter småbønder med opplæring i jordbruk for å styrke matsikkerheten. Vi jobber også for å bekjempe barneekteskap ved å påvirke myndighetene til å håndheve lovene mot tvangsekteskap.

Fakta om Sør-Sudan

Hovedstaden i Sør-Sudan er Juba. Det bor 11,6 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er engelsk. Kristendom er den vanligste religionen. Lokale religioner forekommer, og en liten del av befolkningen er muslimer.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Sør-Sudan har 0,16 tonn CO2-utslipp per innbygger. Sør-Sudan:
0,16 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Sør-Sudan har 9% barneekteskap ved 15 års alder.
9 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Sør-Sudan har 52% barneekteskap ved 18 års alder.
52 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Sør-Sudan er på 192. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
192 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Sør-Sudan har en alfabetisme på 35%.
35 %