Tre unge kvinner i Senegal

Vårt arbeid i Senegal

Plan International har vært til stede i Senegal siden 1982. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

illustrasjon av bok

66 086

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

1 495 951

bjenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

695 949

barn under fem år har blitt nådd gjennom prosjekter for bedre helse og omsorg for de minste barna

Plan har i året som gikk jobbet for at flere barn og unge får en trygg, inkluderende og god utdanning. Vi har styrket foreldres og læreres rolle i barns skolegang og beskyttelse, samtidig som vi har utfordret holdninger som hindrer jenters rett til utdanning.

Gjennom ungdomsstyrte initiativer har vi engasjert unge til å påvirke politiske beslutninger og fremme likestilling. Vi har også jobbet for at flere unge skal få tilgang til helsetjenester innen seksuell og reproduktiv helse. Til sammen nådde vi over 6 millioner mennesker direkte og indirekte med programmer i Senegal.

Jobbskaping for unge

Vi jobber for å møte utdannings- og opplæringsbehovene til unge, spesielt utsatte jenter. Gjennom leder- og yrkesutdanning får unge kvinner som Fatima styrket sin økonomiske uavhengighet og utviklet sine lederegenskaper.

Fatima på teknisk fagskole i Senegal

Jeg går på teknisk fagskole, har utdannet meg til bilmekaniker og vil bli gründer. Mange unge, spesielt jenter, sliter med å komme seg inn i arbeidslivet. Jeg vil starte min egen bedrift hvor jeg ansetter ungdommer.

Fatima (22)

Å vokse opp i Senegal

I Senegal er forskjellen mellom fattig og rik enorm. På landsbygda er situasjonen spesielt utfordrende. Mange barn lider av feilernæring og hemmet vekst. Mange blir ikke registrert ved fødselen og går glipp av helsetjenester, utdanning og beskyttelse.

Barneekteskap, tenåringsgraviditeter, lang skolevei og dårlig undervisningskvalitet gjør at mange barn – spesielt jenter – ikke går på skole. Homofili er ulovlig, og det er ikke mulig for barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet å leve åpent uten frykt for å bli sosialt utstøtt, diskriminert, kriminalisert eller trakassert.

Plan i Senegal

Smilende jente i Senegal
  • Beskyttelse av barn. Vi jobber for bedre lover, systemer og kunnskap som beskytter barn mot barneekteskap, menneskehandel og andre former for vold og overgrep.
  • Kontroll over egen fremtid. Vi gir unge kunnskap, kompetanse og selvtillit til å ta egne valg om kropp, graviditet og ekteskap. Vi jobber for at unge skal bli endringsagenter der de bor.
  • Kampen for likestilling. Gjennom inkluderende utdanning, yrkestrening og jobbmuligheter styrkes jenters selvstendighet. Ungdom deltar i påvirkningsarbeid for å kjempe for sine rettigheter.

Fakta om Senegal

Hovedstad i Senegal er Dakar. Det bor 17,7 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er franskIslam er den vanligste religionen.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Senegal har 0,67 tonn CO2-utslipp per innbygger. Senegal:
0,67 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Senegal har 9% barneekteskap ved 15 års alder.
9 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Senegal har 31% barneekteskap ved 18 års alder.
31 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Senegal er på 169. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
169 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Senegal har en alfabetisme på 58%.
58 %