Jenter med hund på gata i Peru

Vårt arbeid i Peru

Plan International har vært til stede i Peru siden 1994. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

7 364

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

26 866

mennesker ble nådd med nødhjelp i kriser og katastrofer

illustrasjon av beskyttelse mot vold

12 601

barn ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

I løpet av siste året har vi fortsatt arbeidet med Champions of Change, et program som aktivt styrker jentene og engasjerer guttene i kampen for likestilling. Sammen utfordrer de negative former for maskulinitet som forsterker diskriminering og ulikhet. De lærer verdien av at jenter får mer makt til å si sine meninger og bestemme over egen kropp.

I fjor ble Peru hardt rammet av tørke, og Plan responderte med prosjekter for barns beskyttelse, vann og sanitær, matsikkerhet og utdanning i kriser. 3 500 familier fikk nødhjelpspakker og til sammen nådde vi direkte og indirekte mer enn 391 000 mennesker med programmene våre.

Modige endringsagenter

Fernanda bor i Loreto, som har den nest høyeste andelen tenåringsgraviditeter i Peru. For tenåringsjenter som blir tidlig gift, er virkeligheten ofte slutten på videre skolegang. Fernanda jobber med Plan og andre ungdommer for å påvirke lokale myndigheter til å ta et større ansvar for å forebygge og tilrettelegge helsetilbud for de unge.

Fernanda sitter ved en elv i Peru

Ikon: Quote.

Vi ber myndighetene om å åpne flere helsestasjoner, utdanne jordmødre, gi oss tilgang til prevensjon og lære oss hvordan vi skal bruke dem. Vi vil at de skal vite at det er vår rett å fortsette å være jenter og ikke bli gravide i ung alder.

Fernanda (12)

Å vokse opp i Peru

Til tross for økonomisk vekst, har Peru opplevd en ustabil og vanskelig politisk situasjon og økt polarisering over flere år. Barn som vokser opp i Peru er svært sårbare overfor klimaendringer og naturkatastrofer som tørke, flom, jordskred og ekstreme regnskyll.

Seksuell vold er et stort problem i Peru. Macho-kultur er utbredt og mange jenter opplever diskriminering og vold. Sittende president er landets første kvinnelige president, og det forventes et større søkelys på kvinners rettigheter og sterkere lovverk som beskytter kvinner mot vold.

Ikon: Pil.

Plan i Peru

Mor med to barn i Peru
  • Jobbskaping for unge. Med særlig fokus på unge kvinner jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt. 
  • Champions of Change. Et program som fremmer bevissthet om skadelig maskulinitet og styrker ungdommer i kampen for likestilling. De lærer verdien av at jenter får mer makt og tar den plassen de har rett på i samfunnet. 
  • Bestemme over egen kropp. Vi jobber for å spre kunnskap om jenters rettigheter, og styrke seksuell og reproduktive helse slik at tenåringsjenter skal kunne ta kontroll over egen kropp og egen fremtid.

Ikon: Strek

Fakta om Peru

Hovedstaden i Peru er Lima, og det bor 33,8 millioner mennesker i landet. De offisielle språkene er spansk, quechua og aymara. Den vanligste religionen er kristendom.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Peru har 1,73 tonn CO2-utslipp per innbygger. Peru:
1,73 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Peru har 2% barneekteskap ved 15 års alder.
2 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Peru har 14% barneekteskap ved 18 års alder.
14 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Peru er på 87. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
87 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Peru har en alfabetisme på 94%.
94 %

Publisert: 15.04.2025