
Vårt arbeid i Øst-Timor
Plan har vært til stede i Øst-Timor siden 2001. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.
Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.
Glimt fra året som har gått
15 626
barn og foreldre har blitt nådd gjennom prosjekter for bedre helse og omsorg for de minste barna
8 781
ungdommer har deltatt i prosjekter for å styrke unges deltakelse og lederskap
4 668
jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
Tilgang til rent vann og feilernæring blant barn er fremdeles en stor utfordring mange steder i Øst-Timor. Som et tiltak mot feilernæring og for økt oppmøte på skolene bygger Plan vannstasjoner og anlegger kjøkkenhager på skoleområder. Vi organiserer også foreldregrupper for å sørge for god omsorg og ernæring for de minste barna.
Vi jobber også tett med ungdomsgrupper og lokalsamfunn for å øke kunnskapen om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og for å hjelpe unge ut i lønnet arbeid. I året som gikk nådde vi direkte og indirekte ut til mer enn 97 000 mennesker med prosjektene våre i Øst-Timor.
Champions of Change
Champions of Change er et program som aktivt styrker jentene og engasjerer guttene i kampen for likestilling. Sammen utfordrer de negative former for maskulinitet som forsterker diskriminering og ulikhet. De lærer verdien av at jenter får mer makt til å si sine meninger og bestemme over egen kropp.
Å vokse opp i Øst-Timor
Det er store forskjeller i levekårene blant barna i Øst-Timor. Hvordan du har det er i stor grad avhengig av om du er født i byen eller på landet, om du er født inn i en liten rik elite eller i en av de mange fattige familiene, og ikke minst om du er gutt eller jente.
Landet er preget av en sterkt patriarkalsk kultur. Kvinner har ofte lite de skulle sagt når viktige beslutninger i familien og samfunnet skal fattes. Derfor prioriteres heller ikke jenters utdanning. Kjønnsbasert vold og overgrep mot kvinner og jenter er også utbredt.

0,51 tonn

7,98 tonn




Kilder: UNDP, Girls Not Brides og World Bank.
Publisert: 15.04.2025