Jenter ser inn i kameraet i Kina

Vårt arbeid i Kina

Plan har vært til stede i Kina siden 1995. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

illustrasjon av bok

25 604

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

61 794

ungdommer og unge voksne har fått opplæring i yrkesfag og entreprenørskap

illustrasjon av beskyttelse mot vold

16 080

barn ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

Det siste året har Plan i Kina fortsatt samarbeidet med rurale skoler for å forbedre læringsmiljøene, særlig for jentene. Vi har prosjekter som fremmer likestilling i skolen, og som får flere jenter til å studere vitenskap og teknologiske fag. Siden mange elever bor på internatskoler har vi også fokus på god ernæring og omsorg, særlig for de yngste barna. 

Vi fortsetter også arbeidet med å gi sårbare unge kvinner tilgang til jobbtrening og karriereveiledning, slik at de står bedre rustet til å kunne skaffe seg relevant og lønnet arbeid. I året som gikk nådde vi direkte og indirekte ut til mer enn 660 000 mennesker i Kina.

Utdanning for alle

Barn som vokser opp på landsbygda i Kina mangler ofte tilgang til førskoletilbud. Vi støtter blant annet lokale kvinnegrupper som arrangerer en rekke familiearrangementer med aktiviteter for førskolelærere, foreldre og frivillige. Dette bidrar til at både barn og foreldre lærer mer om helse, omsorg og viktigheten av likestilling mellom kjønnene.

Yiyi med klassekamratene sine i Kina

På førskolen viste læreren min oss mange flotte figurer, og jeg har forstått at vi jenter kan bli astronauter eller politibetjenter hvis vi vil.

Yiyi (6)

Å vokse opp i Kina

Selv om Kina har gjort framskritt i å redusere ulikheter mellom kvinner og menn, har landet fremdeles en lang vei å gå når det kommer til kvinnelig deltakelse både i politiske, økonomiske og sosiale rom. Tradisjonelle kjønnsstereotypier råder fremdeles, og det blir født langt flere gutter enn jenter i Kina.

Mange barn som vokser opp på landsbygda i Kina blir forlatt av sine foreldre i mange måneder og år av gangen, fordi foreldrene er tvunget til å jobbe i en helt annen del av landet, for eksempel som sesongarbeidere i jordbruket.

Plan i Kina

Fest utendørs i Kina
  • Inkluderende utdanning. Utdanning er avgjørende for å bekjempe fattigdom. Plan jobber for å sikre at alle barn og unge får tilgang til gratis skolegang av god kvalitet. 
  • Jobbskaping for unge. Med særlig fokus på unge kvinner, jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt.
  • En god start på livet. Vi engasjerer og motiverer foreldre, og særlig fedre, til å innta en mer positiv og stimulerende foreldrerolle, slik at de skal gi barna sine den støtten og omsorgen de trenger helt fra starten av livet.

Fakta om Kina

Hovedstaden i Kina er Beijing. Det bor 1,45 milliarder mennesker i landet, og det offisielle språket er mandarin. Valutaen i Kina er yuan. De største religionene er folkereligioner og buddhisme.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Kina har 9,40 tonn CO2-utslipp per innbygger. Kina:
9,40 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Kina har % barneekteskap ved 15 års alder.
%
Barneekteskap ved 18 års alder:
Kina har % barneekteskap ved 18 års alder.
%
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Kina er på 75. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
75 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Kina har en alfabetisme på 97%.
97 %

Vi har ingen data vedrørende barneekteskap i Kina.