Jente maler på vegg i Honduras

Vårt arbeid i Honduras

Plan International har vært til stede i Honduras siden 1977. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

7 660

ungdommer og unge voksne har fått opplæring i yrkesfag og entreprenørskap

illustrasjon av beskyttelse mot vold

13 309

barn ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

9 333

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Det siste året har Plan i Honduras oppskalert det humanitære arbeidet for å møte migrantkrisen og den ødeleggende gjengkriminaliteten i landet. Vi har hatt humanitær respons på grenseovergangene, men også jobbet med returnerende familier. Gjennom hurtigskoleprogram kan barna ta igjen tapt skolegang og gå tilbake til sine klassetrinn.

Vi støtter lokale organisasjoner som tilbyr lett tilgjengelige helsetjenester for ungdom, og gjennom ungdomsgrupper jobber vi for at jenter og gutter og andre skal kunne ta kunnskapsbaserte valg om egen kropp og seksualitet. I året som gikk nådde vi direkte og indirekte mer enn 147 000 mennesker med programmene våre.

Sammen kjemper vi for likestilling

Champions of Change er et program som aktivt styrker jentene og engasjerer guttene i kampen for likestilling. Sammen utfordrer de negative former for maskulinitet som forsterker diskriminering og ulikhet. De lærer verdien av at jenter får mer makt til å si sine meninger og bestemme over egen kropp.

Naomi står med en bo ved et tred i Honduras

Jeg har deltatt på workshoper om likestilling, som Girls raise their voices. Jeg har også deltatt på åpne folkemøter i kommunen. Jeg har tatt steget opp til å være en god leder og er glad for å være en talsperson.

Naomi (14)

Å vokse opp i Honduras

Tvangsrekruttering inn i gjenger, utpressing, seksuell vold, trusler og overgrep er noen av årsakene til at mange tvinges til å forlate lokalsamfunnene sine. Samtidig blir mange som har flyktet tidligere nå tvunget til å returnere hjem igjen fra nabolandene. 

Mange jenter gifter seg før de er 18 år og seksuell og kjønnsbasert vold er utbredt. Det er vanskelig for unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet å leve åpent uten frykt for å bli sosialt utstøtt, diskriminert eller trakassert. 

Plan i Honduras

Skoleungdom i Honduras
  • Unge som endringsagenter. Vi løfter fram unges stemmer og styrker barne- og ungdomsorganisasjoner. Vi støtter dem i å påvirke myndighetene og kjempe for likestilling og barns rettigheter.
  • Kjønnsbasert vold. Vi fremmer likestilling og positive kjønnsnormer gjennom opplæring og utdanning for å beskytte jenter mot vold.
  • Unge i arbeid. Vi tilbyr yrkesutdanning og opplæring i entreprenørskap. Vi samarbeider med lokale bedrifter for å legge til rette for lærling muligheter og fremtidige ansettelser.  

Fakta om Honduras

Hovedstaden i Honduras er Tegucigalpa, og det bor 9,9 millioner mennesker i landet. Det offisielle språket er spansk og den vanligste religionen er kristendom.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Honduras har 1,03 tonn CO2-utslipp per innbygger. Honduras:
1,03 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Honduras har 9% barneekteskap ved 15 års alder.
9 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Honduras har 34% barneekteskap ved 18 års alder.
34 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Honduras er på 138. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
138 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Honduras har en alfabetisme på 89%.
89 %