Ungdommer i Guinea Bissau

Vårt arbeid i Guinea-Bissau

Plan International har vært til stede i Guinea-Bissau siden 1995. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

20 697

ungdommer har deltatt i prosjekter for å styrke unges deltakelse og lederskap

illustrasjon av bok

56 398

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

15 931

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

I året som har gått har Plan jobbet for å fremme et inkluderende læringsmiljø der barn og unge, spesielt jenter, får utvikle sine ferdigheter. Vi har kurset lærere, etablert lesegrupper og støttet utdanning for jenter med sykler og skoleutstyr. Vi har også støttet foreldre i å dele husholdningsansvar og engasjere seg i barns lek og kommunikasjon.

Vi har jobbet med å øke kunnskapen om seksuell og reproduktiv helse, og tilrettelagt for at ungdommer får tilgang til nødvendig informasjon og helsetjenester. Til sammen nådde vi rundt 750 000 mennesker direkte og indirekte i Guinea-Bissau med våre programmer.

Kunnskap om egne rettigheter er viktig 

Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. I Guinea-Bissau er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – bare fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter og andre vet at alle barn har de samme rettighetene.

Cadija med venninner i Guinea-Bissau

Prosjektet for å fremme jenters rettigheter har vist meg hvilke rettigheter vi jenter har, spesielt til å gå på skolen. Det har også vist meg at jeg kan bestemme over fremtiden min.

Cadija (16)

Å vokse opp i Guinea-Bissau

Mange barn i Guinea-Bissau rekker aldri å feire sin femte fødselsdag. Barnedødeligheten er blant den høyeste i verden på grunn av feilernæring, dårlig hygiene og sykdommer som kunne vært forebygget eller behandlet.

Mange jenter får barn allerede i tenårene og mangler ofte kunnskap om hvordan de skal gi barna sine en god start på livet. Helsetilbudet for mødre og barn er mangelfullt, og hyppige fødsler øker risikoen for både mor og barn. Barneekteskap, kjønnslemlestelse, seksuell vold og andre brudd på barns rettigheter er vanlig.

Plan i Guinea-Bissau

Kvinne med symaskin i Guinea-Bissau
  • Kampen mot barneekteskap. Vi samarbeider aktivt med skoler, ledere, familier og ungdom for å bekjempe barneekteskap, kjønnslemlestelse og seksuell vold. 
  • Kunnskap om seksuell helse og rettigheter. For å forebygge tidlige graviditeter og kjønnssykdommer arbeider vi for å inkludere seksualitetsundervisning i skolen og øke bevisstheten om seksuelle rettigheter.
  • Barn og unge som endringsagenter. Plan støtter barn og unge med helsetilbud, utdanning og jobbmuligheter, og styrker ungdomsorganisasjoner for å fremme likestilling og jenters rettigheter.

Fakta om Guinea-Bissau

Hovedstaden i Guinea-Bissau er Bissau. Det bor 2,1 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er portugisisk. Den vanligste religionen er islam

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Guinea-Bissau har 0,16 tonn CO2-utslipp per innbygger. Guinea-Bissau:
0,16 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Guinea-Bissau har 8% barneekteskap ved 15 års alder.
8 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Guinea-Bissau har 26% barneekteskap ved 18 års alder.
26 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Guinea-Bissau er på 179. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
179 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Guinea-Bissau har en alfabetisme på 54%.
54 %