Søsken i Filippinene

Vårt arbeid på Filippinene

Plan har vært til stede på Filippinene siden 1961. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

79 378

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

illustrasjon av bok

22 820

barn og unge har fått bedre tilgang til inkluderende utdanning

14 600

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Filippinene er svært utsatt for naturkatastrofer og derfor er klimatilpasning og katastrofeberedskap en integrert del av de fleste av prosjektene vi har i landet. I året som gikk nådde vi direkte og indirekte ut til mer enn 1,5 millioner mennesker med ulike former for nødhjelp.

Mange jenter og unge kvinner på Filippinene holdes tilbake av diskriminering og kjønnsbasert vold. Derfor har vi prosjekter som fremmer likestilling i skolen og vi organiserer ungdomsgrupper som skaper positive endringer i sine lokalsamfunn. 

Champions of Change

Champions of Change er et program som aktivt styrker jentene og engasjerer guttene i kampen for likestilling. Sammen utfordrer de negative former for maskulinitet som forsterker diskriminering og ulikhet. De lærer verdien av at jenter får mer makt til å si sine meninger og bestemme over egen kropp. 

Alexa smiler til kamera

Gjennom opplæringen lærte jeg mye, spesielt om de ulike sammenhengene der unge jenter kan bli gravide. Jeg fikk en bedre forståelse av seksuell reproduktiv helse og rettigheter – hva konsekvensene er, de medisinske risikoene ved tenåringsgraviditet og kroppens forandringer.

Alexa (17)

Å vokse opp på Filippinene

Mange jenter og gutter i Filippinenes fattige og avsidesliggende områder får en vanskelig start på livet. På grunn av for lite eller næringsfattig mat de første leveårene, lider mange av barna av under- eller feilernæring. 

Filippinene er det landet i Sørøst-Asia hvor flest tenåringsjenter blir gravide, en statistikk som bare økte under koronapandemien. Dette henger også sammen med at tradisjonelle kjønnsstereotypier preger både private og offentlige arenaer og mange jenter opplever diskriminering og urettferdighet – bare fordi de er jenter

Plan på Filippinene

Tre jenter med himmelen som bakgrunn i Filippinene
  • En god start på livet. Vi engasjerer og motiverer foreldre, og særlig fedre, til å innta en mer positiv og stimulerende foreldrerolle, slik at de skal gi barna sine den støtten og omsorgen de trenger helt fra starten av livet. 
  • Bestemme over egen kropp. Vi jobber for å spre kunnskap om jenters rettigheter, og styrke seksuell og reproduktive helse slik at tenåringsjenter skal kunne ta kontroll over egen kropp og egen fremtid.
  • Jobbskaping for unge. Med særlig fokus på unge kvinner, jobber vi for at flere unge får yrkesopplæring, kurs og verktøy som gir dem mulighet til å skaffe seg en stabil inntekt.

Fakta om Filippinene

Hovedstaden på Filippinene er Manila, og det bor 112,5 millioner mennesker i landet. De offisielle språkene er filipino og engelsk. Den vanligste religionen er katolisismen.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Filippinene har 1,40 tonn CO2-utslipp per innbygger. Filippinene:
1,40 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Filippinene har 2% barneekteskap ved 15 års alder.
2 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Filippinene har 9% barneekteskap ved 18 års alder.
9 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Filippinene er på 113. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
113 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Filippinene har en alfabetisme på 98%.
98 %

Publisert: 15.04.2025