Skoleklasse i Egypt

Vårt arbeid i Egypt

Plan International har vært til stede i Egypt siden 1981. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. Vi jobber med å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan. Plan har tilgang til Gaza, og sørger for at nødhjelpsleveransene kommer frem til Rafah, der Røde Halvmåne i Palestina overtar og deler ut til sivilbefolkningen. Les mer om hvordan vi jobber med nødhjelp i Gaza.

Glimt fra året som har gått

28 654

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

illustrasjon av beskyttelse mot vold

16 217

barn ble nådd gjennom prosjekter for å gi dem bedre beskyttelse mot vold og overgrep

27 570

ungdommer og unge voksne har fått opplæring i yrkesfag og entreprenørskap

I fjor nådde Plan til sammen nesten 700 000 mennesker direkte og indirekte i Egypt. Vi har vi fortsatt arbeidet for barns rettigheter og for å skape muligheter for ungdom gjennom opplæring, beskyttelse og deltakelse. Vi bekjemper vold og skadelige praksiser ved å lære barn, foreldre og lokalsamfunn om rettigheter, beskyttelse og trygge varslingssystemer. Vi organiserer seksualundervisning og yrkesopplæring for ungdom og engasjerer dem i å stå opp for sine rettigheter.

Flyktninger har fått støtte gjennom utdanning og beskyttelsestiltak og vi samarbeider med lokalsamfunn, myndigheter og ungdom for å skape varige endringer. Les mer om Plans arbeid med nødhjelp her.

Tryggere skolehverdag

Plan arbeider for å beskytte barn gjennom opplæring og bevisstgjøring. Blant annet arranger vi lese- og skriveøkter, lekbasert læring og støttesamtaler i skoler. Disse aktivitetene hjelper barn– som Nada – å ta bevisste valg for sin egen fremtid.

Nada i Egypt

Jeg har vært med på samtaler med Plan, og det har hjulpet mye. Før var jeg sjenert og turte ikke rekke opp hånden på skolen. Etter å ha deltatt på timene har jeg lært mer om følelser og hvordan jeg kan håndtere dem. Nå har jeg fått bedre selvtillit – og jeg tør mye mer.

Nada (12)

Å vokse opp i Egypt

Jenter og gutter i Egypt behandles ulikt fra fødselen av. Mange jenter får tidlig beskjed om at de skal bli gode hustruer og mødre, mens menn forsørger familien. Derfor prioriteres ofte guttenes utdanning i familier med dårlig råd.

Selv om de fleste starter på skolen, slutter langt flere jenter før barneskolen er fullført. Dette mønsteret gjentas i arbeidslivet, der unge kvinner har mye høyere arbeidsledighet enn menn.

Plan i Egypt

Kvinne pakker nødhjelpsartikler i eske i Egypt
  • Beskytte mot overgrep. Vi jobber for bedre lover, systemer og kunnskap som beskytter barn mot barneekteskap, menneskehandel og andre former for vold og overgrep.
  • Bekjempe barneekteskap. Vi jobber for å gi jenter kunnskap om sine rettigheter, styrker selvtillit og utdanner familier og lokalsamfunn for å stoppe praksisen.
  • Humanitær innsats. Vi støtter sårbare barn og familiene deres med nødhjelp, beskyttelse og utdanning. I samarbeid med Røde Halvmåne gir vi livreddende bistand til familier som er rammet av krigen i Gaza, og vi hjelper flyktninger fra Syria og Sudan.

Fakta om Egypt

Hovedstaden i Egypt er Kairo. Det bor 114,5 millioner mennesker i landet, og det offisielle språket er arabisk. Den vanligste religionen i Egypt er Islam, men andre religioner forekommer

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Egypt har 2,18 tonn CO2-utslipp per innbygger. Egypt:
2,18 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 6,72 tonn. Norge:
6,72 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Egypt har 2% barneekteskap ved 15 års alder.
2 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Egypt har 16% barneekteskap ved 18 års alder.
16 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Egypt er på 105. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
105 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Egypt har en alfabetisme på 75%.
75 %