Den sentralafrikanske republikk
Den sentralafrikanske republikk ligger midt i Afrika, med litt under 6 millioner innbyggere. Landet er rikt på naturressurser, men vold, politisk uro og korrupsjon hindrer utvikling. Væpnet konflikt har også tvunget folk til å forlate hjemmene sine. Barn, og særlig jenter, er hardt rammet av situasjonen.
Den sentralafrikanske republikk ble selvstendig i 1960 og har siden opplevd flere maktskifter og uroligheter. Til tross for store naturressurser lever mange i fattigdom, noe som gir grobunn for konflikter når opprørsgrupper utnytter mangelen på lov og orden for å tjene penger på gull, diamanter og andre råvarer.
De gjentatte voldsutbruddene har gått hardt ut over utdanningssystemet, rettsvesenet, helsevesenet og arbeidsmarkedet, spesielt utenfor hovedstaden. Mange har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, og fire av fem sentralafrikanere regnes som fattige. Konflikter og katastrofer rammer barn hardt, og med en svært ung befolkning - tre av fem er under 25 år - får dette alvorlige konsekvenser.
Dette jobber Plan med i Den sentralafrikanske republikk
Støtte til barn og unge
Plan har vært til stede i Den sentralafrikanske republikk siden 2014. Arbeidet vårt i landet fokuserer på barns rett til utdanning, mat, beskyttelse mot vold og ungdoms deltakelse i samfunnet. En av våre hovedprioriteringer er å gi støtte til barn og unge som på ulike måter har blitt rammet av konfliktene i landet. Det kan for eksempel dreie seg om å sikre dem tilgang til utdanning. Men det handler også om å gi unge mennesker mulighet til å tjene til livets opphold, for eksempel ved å tilby yrkesopplæring.
Dekke grunnleggende behov
Plan støtter barn som har mistet eller blitt separert fra foreldrene sine med å få dekket grunnleggende behov som mat, vann, såpe, madrasser og tepper. Mange av barna som har mistet foreldrene sine kommer til skolen uten klær, sko og andre ting de trenger for å få skolegang, og vi deler ut skolesett med blyanter, notatbøker, leker og læringsmateriell.
Forhindre at barn rekrutteres til væpnede grupper
Mange barn i Den sentralafrikanske republikk blir utnyttet som barnesoldater. Derfor arbeider Plan også for å forhindre at barn rekrutteres til væpnede grupper. Dette gjør vi blant annet ved aktivt å påvirke ledere av væpnede grupper, myndigheter og sivilsamfunnet, og ved å legge til rette for at barn kan vende tilbake til sine familier og lokalsamfunn.
Per i dag har vi ikke fadderbarn i Den sentralafrikanske republikk.
Fakta om Den sentralafrikanske republikk
Hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk er Bangui, og det bor 5,6 millioner mennesker i landet. De offisielle språkene er fransk og sango. Valutaen er Sentralafrikansk CFA-franc, og kristendomer den største religionen, deretter kommer islam.
0,04 tonn
6,72 tonn