To barn i Bolivia

Vårt arbeid i Bolivia

Plan International har vært til stede i Bolivia siden 1969. Vi jobber for at alle barn skal få dekket grunnleggende behov og ha like muligheter i livet – både langsiktig og gjennom nødhjelp.

Med lokal forankring involverer og engasjerer vi jenter og gutter og andre for å skape endring som varer. Vi er til stede der barn bor og lever – og der viktige beslutninger tas.

Glimt fra året som har gått

26 002

barn under fem år har blitt nådd gjennom prosjekter for bedre helse og omsorg for de minste barna

25 158

jenter og gutter og andre har fått opplæring i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

3 789

unge kvinner har fått opplæring i yrkesfag og entreprenørskap

Det siste året har Plan jobbet for at barn og unge skal få tilgang til alders- og kjønnstilpasset informasjon og helsetjenester. Vi har jobbet for å styrke barn og unges kunnskap om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, slik at de kan ta kunnskapsbaserte valg om egen kropp og seksualitet.
 
Vi har jobbet for å fremme førskoletilbud til de minste barna. Vi har kurset unge jenter i entreprenørskap og bedriftsøkonomi, slik at de kan stå sterkere økonomisk – en viktig faktor i likestillingsarbeidet. I året som gikk nådde vi direkte og indirekte mer enn 587 000 mennesker med programmene våre i Bolivia.

Kampen for likestilling og aksept

Estefani kunne ikke stå på sidelinjen og se hvordan vold mot kvinner ble akseptert av så mange. Samtidig kjente hun på at ingen lyttet til unge mennesker og tok de på alvor. Dette ble en stor motivasjon for å bidra til endring, og Estefani valgte å bruke sin stemme over eteren som radiovert.

Estefani i Bolivia

Ikon: Quote.

Det er viktig å være en leder som støtter opp om sine medmennesker, bryter stereotypier og diskriminerende praksiser. I vårt radioprogram snakker vi om likestilling, seksuell vold, kvinner i lederroller, men også temaer som entreprenørskap og uavhengighet. 

Estefani (18), radiovert og aktivist

Å vokse opp i Bolivia

I løpet av det siste tiåret har Bolivia gjort fremskritt på flere områder som fattigdomsbekjempelse, grunnleggende tjenestetilbud, leseferdigheter, antall år med skolegang og kvinners deltagelse i samfunnet – og ikke minst har landets urbefolkning styrket sine rettigheter.

Mange kvinners økonomiske selvstendighet er fortsatt svært begrenset. Mangel på kunnskap om seksuell helse og rettigheter fører til mange tidlige graviditeter og mange kvinner og barn utsettes for vold i hjemmet, spesielt på landsbygda.

Ikon: Pil.

Plan i Bolivia

Selvikker jente i Bolivia
  • Bestemme over egen kropp. Vi støtter alderstilpasset opplæring for jenter, gutter og andre for at de skal kunne ta kunnskapsbaserte valg om egen kropp og seksualitet. Vi jobber med jenters og barns rett til beskyttelse mot vold og overgrep.
  • Tidlig læring og ernæring. Vi jobber med helsetilbud for de minste barna. Foreldre lærer om hygiene og ernæring med fokus på å skape trygge hjem.
  • Unge i arbeid. Vi jobber med yrkesrettet utdanning og opplæring for at unge kan sikre seg en egen inntekt. Økt økonomisk sikkerhet for unge kvinner er viktig i kampen for likestilling.

Ikon: Strek

Fakta om Bolivia

Bolivias sitt offisielle navn er Den flernasjonale staten Bolivia. Hovedstaden er Sucre, mens regjeringssete er i La Paz. Det bor 12,2 millioner mennesker i landet, og de offisielle språkene er spansk, quechua, aymara og 34 andre urfolksspråk. Den vanligste religionen er kristendom, med romersk-katolisisme som det største kirkesamfunnet.

Antall tonn CO2-utslipp per innbygger:
Bolivia har 1,94 tonn CO2-utslipp per innbygger. Bolivia:
1,94 tonn
CO2-utslipp per innbygger i Norge er 7,98 tonn. Norge:
7,98 tonn
Barneekteskap ved 15 års alder:
Bolivia har 3% barneekteskap ved 15 års alder.
3 %
Barneekteskap ved 18 års alder:
Bolivia har 20% barneekteskap ved 18 års alder.
20 %
Landets plassering på FNs levekårsrangering:
Bolivia er på 120. plass av 191 land når det kommer til utdanning, helse og økonomi.
120 av 191
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive:
Bolivia har en alfabetisme på 94%.
94 %

Publisert: 15.04.2025