Fra fadderbarn til helsearbeider
Å være Planfadderbarn gir barn en tryggere barndom, men også en bedre fremtid som voksen. Det er Thoko (21) fra Malawi sikker på.
Som tusenvis av andre barn i Malawi vokste Thoko (21) opp under trange økonomiske kår. Med fem barn var det vanskelig for foreldrene å sikre at alle hadde nok å spise og klær på kroppen. Arbeidsdagene var derfor lange, og Thoko var ofte nødt til å være hjemme for å passe på småsøsknene. Men skole, det måtte prioriteres.
Thoko var en flittig student og tok gjerne på seg ekstraoppgaver. I 2015 ble hun med i en av Plans ungdomsgrupper ved skolen hun gikk på.
– Fordi jeg var fadderbarn visste jeg allerede en del om organisasjonen. Jeg fikk for eksempel støtte fra Plan til skolesaker, og de har også gitt foreldrene mine kursing i hvordan de kan sette opp sin egen lille bedrift, sier Thoko.
Ungdomsgruppen ga henne selvtillit
I ungdomsgruppen lærte Thoko om barns rettigheter, temaer som vold mot jenter og kvinner, om hvilke rettigheter hun har til å ta styring over egen kropp, seksualitet og helse. Det ga mersmak. Hun ble stadig mer selvsikker og fikk flere muligheter til å representere Plan i samtaler på distrikt, nasjonalt og internasjonalt nivå om jenters rettigheter og likestilling.
Ferdig utdannet kapret hun en assistentjobb hos Helsedirektoratet i Malawi.
– Som en helsearbeider kan jeg nå folk i samfunnet mitt med informasjon om seksuell og reproduktiv helse. Jeg er glad for det jeg driver med, sier hun.
Thoko drar ofte på besøk på skoler og til ungdomsgrupper for å snakke om deres rettigheter når det kommer til kropp. De diskuterer også barrierer og problemstillinger knyttet til vold mot kvinner.
I Malawi blir 40 prosent av jentene giftet bort før de er 18 år. Mange av dem får barn alt i tenårene. Det florerer med myter om seksualitet, og enkelte steder blir jenter sendt på leir for å lære mer om sex - og tvunget til å ha det som et ritual fra barn til voksen. Jenter blir fortalt at huden deres blir tørr, stygg og at ingen vil gifte seg med dem dersom de ikke deltar i ritualet.
En rollemodell
Med lønningen hun får fra jobben har hun mulighet til å ta vare på seg selv, søsknene og bidra til familiens økonomi.
– Jeg er en rollemodell for jenter i landsbyen min. Jeg viser dem at dette er noe de også kan få til.
– Jeg elsker at Plan ikke bare hjalp meg som barn, men at de har fulgt meg hele veien. Helt til jeg ble en økonomisk uavhengig voksen. De har virkelig hjulpet meg, og nå hjelper jeg andre her jeg bor, sier Thoko.