Jenter i krise: Flyktningeleir i Uganda.
Jenter i krise: Grace var selv et barn når hun ble mamma.

Grace er bare 15 år, men allerede mamma til en liten gutt.

Hun ble voldtatt i en flyktningleir i Uganda.

Nå gjør hun alt hun kan for å gi sønnen en lys fremtid.

– Det var voldtekt, ikke kjærlighet

– Jeg ble voldtatt av en gutt på skolen, sier Grace, som i virkeligheten har et annet navn. 

I armene bysser hun en liten bylt, sin én uke gamle sønn. Han var ikke ønsket, men hun elsker han likevel. Hverdagen har blitt snudd på hodet nok en gang for ungjenta som flyktet fra borgerkrig. Skolegangen er blitt satt på vent på ubestemt tid nå som hun har et barn å ta seg av.

Når barn får barn, kan mye gå galt

Et avlangt lite bygg i hvitmalt murstein fungerer som fødestue i Bidi Bidi, en bosetting for flyktninger nord i Uganda. Her er det vanlig å finne andre nybakte unge mødre i lignende situasjoner.

Grace og søsteren hennes flyktet alene fra politisk konflikt og borgerkrig i Sør-Sudan. Begge foreldrene deres er døde. Bidi Bidi er én av verdens største bosettinger for flyktninger med rundt 285.000 mennesker. Leiren er dessuten den i verden med flest barn uten foreldre eller foresatte.

I kriser og konflikt er unge jenter ekstra utsatt. Isolasjon, fattigdom, dårlig helsevesen og mangel på skolegang gjør at jenter oftere opplever vold, seksuelle overgrep og barneekteskap.

Koronakrisen har økt risikoen for barneekteskap enda mer, og tenåringsgraviditeter i flyktningmiljøer øker. Når barn får barn, kan mye gå galt. Komplikasjoner rundt fødsel er den største dødsårsaken blant jenter mellom 15 og 19 år i verden, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Vil gå på skolen 

Grace overlevde, men kroppen hennes var ikke moden nok for å føde et barn. Fødselspassasjen var for trang, og den lille gutten hennes fikk en hevelse på høyre side av hodet. Gutten mottok behandling på sykehuset, og Grace og søsteren ble fulgt opp av Plan. 

– Nå som jeg har et barn trenger jeg en jobb sånn at jeg kan ta vare på sønnen min, og kjøpe det han trenger, sier Grace.

Hun håper at hun en gang i fremtiden kan komme seg tilbake til skolebenken. Men ikke bare det. 

– Jeg håper også at sønnen min skal få muligheten til å gå på skole, sier Grace.

Dette gjør Plan for jenter i krise

Over 111 millioner jenter lever i verdens minst utviklede land. Når krig, konflikt, naturkatastrofer eller viruspandemi, som koronakrisen, inntreffer er det viktig å prioritere tenåringsjenters særskilte behov for beskyttelse. Uten hjelp vil livene deres brått kunne ta en stygg vending.

Eksempler på vårt arbeid:

  • Tilgang til trygg utdanning sånn at jenter kan fortsette på skolen.
  • Øker bevisstheten om viktigheten av at jenter skal gå på skolen og hvilke farer tenåringsjenter er utsatt for og hvordan lokalsamfunnet kan beskytte jenter.
  • Tilgang til trygge områder for tenåringsjenter.
  • Hjelp til å melde i fra om vold og overgrep og vi følger opp saker dersom nødvendig. 
  • Tilbyr psykososial støtte til tenåringsjenter som har vært utsatt for traumatiske hendelser.
  • Styrker selvtilliten hos tenåringsjenter.

Les mer om hva Plan gjør for jenter i krise.