Slik skriver du leserinnlegg
Har du lyst til å si hva du mener om noe du synes er viktig? Her er noen tips til hvordan du skriver et leserinnlegg som engasjerer.
- Velg en enkel og fengende overskrift. Det bør være noe som sier noe om innholdet og hovedpoenget ditt.
- Innledningen din bør presentere standpunktet ditt på en måte som gjør at leseren får lyst til å lese videre. Innledningen trenger ikke være lengre enn 2-3 linjer.
- Hvem skal lese det? Fokuser gjerne på én målgruppe og tilpass språket deretter.
- Det varierer fra person til person hvordan man liker å arbeide. Du kan bare sette i gang og se hva som kommer på papiret, eller gå mer grundig til verks og for eksempel sette opp en punktliste for teksten.
- Fyr løs! Argumentér og bruk fakta som støtter opp under meningene dine. Prøv å tenke på et budskap eller en slags oppfordring som du vil gi i løpet av leserinnlegget.
- Møt innvendinger som er kommet eller som du tror vil komme. Her trenger du ikke skrive mye, det holder med et par setninger.
- Vær saklig!
- Du kan gjerne bruke eksempler. Det kan gjøre at leseren lettere kan relatere til det du skriver.
- Få noen til å lese over det du har skrevet. Dette kan ofte gjøre teksten din bedre, siden andre ofte ser ting man selv ikke ser.
- Når du er ferdig kan du sende det inn til for eksempel lokalavisen din. Det er viktig å merke seg at de store riksavisene ofte ikke trykker leserinnlegg med mindre de er skrevet eksklusivt til dem. Mange lokalaviser ønsker å bli tipset om saker/innlegg særlig fra de yngre skribentene, og har ofte et egen «TIPS OSS»-nummer/mailadresse på sine nettsider som man kan benytte seg av.
Redde verden – litt? Vil du bidra, men vet ikke hvordan? Sjekk ut flere muligheter.